Viimeisten kesäviikonloppujen vietto näkyy ostoskoreissa


19.8.2022

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävät kesäkauden päättäjäiset näkyvät myös ruokakauppojen myynnissä. Venetsialyhtyjen ja ulkotulien lisäksi myyntipiikkejä nähdään esimerkiksi grillimakkaroissa sekä kertakäyttökattauksen tuotteissa.

Venetsialaisia vietetään erityisesti länsirannikolla, mutta tapa on yleistynyt sisämaankin mökkipaikkakunnilla, myös Etelä-Savossa. Venetsialyhtyjä myydään nimestään huolimatta ympäri vuoden, mutta noin 10 % niiden myynnistä keskittyy elokuun viimeiselle viikolle S-ryhmän ruokakaupoissa. Myös ulkotulien myynnissä nähdään selkeä myyntipiikki elokuun lopulla. Venetsialyhtyjen lisäksi myyntiään ovat kasvattaneet ulkovalosarjat ja led-ulkokynttilät, joilla tuodaan tunnelmaa ja valoisuutta pihalle tai terassille elokuun pimenevissä illoissa.

Kesäkauden päätösjuhlat näkyvät myös grilliherkkujen myynnissä: elokuun viimeisenä viikonloppuna grillataan selvästi enemmän kuin edellisenä viikonloppuna, kunhan vain säät ovat suosiolliset. Useamman vuoden myyntidata Osuuskauppa Suur-Savon ruokakaupoista osoittaa, että elokuun viimeisenä viikonloppuna makkaramyynti on useilla paikkakunnilla edellistä viikonloppua suurempi, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Satu Nieminen. -Makkaramyynti ei kuitenkaan ole suoraan kytköksissä kesäasukkaiden määrään, sillä esim. Puumalan ja Hirvensalmen makkaramyynti jatkuu melko tasaisena ilman myyntipiikkiä. Elokuun ollessa lämmin ja aurinkoinen – kuten tänä vuonna – myynneissä korostuvat grilliherkkujen lisäksi monet muutkin kesän suosikkituotteet, kuten jäätelöt ja virvoitusjuomat, joita lämpimästä loppukesästä nauttivat suomalaiset ostavat runsaasti. Hellepäivien suosikkituotteiden myynnissä alueellisia eroja synnyttävät erityisesti paikalliset sääolosuhteet, jatkaa Nieminen.

Loppukesän ja alkusyksyn perinteisiin kuuluvat monella myös rapujuhlat, joita vietetään enimmäkseen heinäkuun lopulta syyskuun lopulle. Suosituin ajankohta ajoittuu elokuun viimeiselle viikonlopulle, jolloin vietetään alueesta riippuen kesäkauden päättäjäisiä tai venetsialaisia. Tuolloin myydään 15 % koko vuoden pakasterapumyynnistä. Rapukattauksen tuotteita on myynnissä jo heinäkuun alkupuolella, mutta niiden myynti lähtee kunnolla käyntiin ravustuksen alkamisviikolla. Eniten rapukattaustuotteita myydään elokuun viimeisellä viikolla, jolloin tehdään noin 15 % kokonaismyynnistä. Suomalaisia keitettyjä täplärapuja on puolestaan hyvin saatavilla heinäkuun lopusta aina rapukauden päättymiseen asti.  Myyntidatan perusteella rapujuhlia järjestävien asiakkaiden ostoskoreissa korostuvat ulkotulien ja rapujuhlien kattaustuotteiden lisäksi katkaravut, mäti, tilli, naudanliha, paahtoleivät ja juustot, sekä erilaiset kivihedelmät, kuten nektariinit, persikat ja luumut. Juomiksi rapuja ostettaessa valitaan usein mietoja valkoviinijuomia, kuohuviinijuomia ja mixereitä.

Lisätietoja: Satu Nieminen, marketkaupan johtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, P. 050 517 0374