Vastuullisuus

Vastuullisuus - luonteva osa Suur-Savon toimintaa.

Osuuskauppa Suur-Savon toiminta on alueellisuutensa ja omistusrakenteensa vuoksi lähtökohtaisesti yhteiskuntavastuullista. Oman maakunnan ja osuuskaupan edut ovat yhteneväisiä, sillä molempien elinvoimaisuus ja menestyminen hyödyttävät toinen toisiaan. Vastuullinen toiminta onkin pieniä ja suuria tekoja, jotka tuottavat hyötyä paitsi yritykselle itselleen myös sitä ympäröivälle yhteisölle.

Vastuullista yritystoimintaa ohjaavat osuuskaupan arvot. Yrityksemme kantaa vastuun henkilöstöstään, ympäristöstään ja koko Etelä-Savosta. Palveluverkostoa kehitetään jatkuvasti koko maakunnassa. Suur-Savossa vastuullisuus on kaikkien yhteinen asia ja osa työtä. Yrityksen hyvä taloudellinen suorituskyky luo perustan myös yrityksen sosiaali- ja ympäristövastuulle.

Paras jäte on syntymätön jäte, sinäkin voit vaikuttaa

Yksiköissä sovittujen toimintatapojen tavoitteena on vähentää jätteen määrää. Jokaisessa toimipaikassa lajitellaan jätteet mahdollisimman tehokkaasti. Biojätteen määrää vähennetään kouluttamalla henkilökuntaa tilausten tekoon. Lisäksi biojätteen määrää vähennetään tuotteiden oikealla käsittelyllä, päiväysten seurannalla. Suuresta osasta toimipaikkoja lahjoitetaan elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille, esimerkiksi seurakunnille ja työttömien yhdistyksille.

Suurimmassa osassa meidän markettoimipaikoistamme myyntikelvottomat hedelmät ja vihannekset kerätään pieniin pusseihin ja myydään asiakkaille 1 euron hintaisina Hävi-pusseina. Pusseissa on siis kolhuisia, hieman pehmenneitä tai muuten myyntiin kelpaamattomia, mutta ihan syömäkelpoisia tuotteita. Näitä Hävi-pussin tuotteita voi käyttää, vaikka smoothien joukkoon, jolloin hedelmän ulkonäöllä ei ole niin paljon merkitystä. Muita tuoretuotteita, kuten vaikkapa jauhelihaa, myymme päiväyksen lähestyessä ensin -30 % alennuksella ja viimeisellä tunnilla tuplaamme tuon alen, jolloin asiakas maksaa tuotteesta 60 % alkuperäistä hintaa vähemmän. Näillä toimilla saamme vähennettyä merkittävästi biojätteen määrää.

Vuoden 2021 alussa otettiin käyttöön myös leipispussien myynti, jolla pystytään vähentämään hävikkiä myymälässä. Leipispussin tuotteet ovat parasta ennen päiväyksen, lämpimästä myytäviä leipäosaston, tuotteita. Näillä toimilla saimme vähennettyä merkittävästi biojätteen määrää.

Jätteiden määrän vähentäminen, lajittelu ja kierrätys ovat jokapäiväistä toimintaa. Usean toimipaikan pihassa on Ringin ylläpitämä ekopiste, johon kotitaloudet voivat palauttaa kartonki-, lasi- ja metallipakkaukset. Myös muutamissa pisteissä kerätään muovipakkauksia.

Vuonna 2021 Osuuskauppa Suur-Savon toimipaikoissa syntyvistä jätteistä kierrätettiin 76%. Kokonaisjätemäärä pienentyi edellisestä vuodesta 5,2%. Suurimmat jätejakeet ovat keräyspahvi, biojäte ja energiajäte.

ResQ-Club hävikkiruokapalvelu

ResQ Clubin avulla ravintolat voivat myydä ruokahävikkiään kuluttajille. Halvalla hinnalla myytäviä ruoka-annoksia ravintoloista pystyy hankkimaan ResQ sovelluksesta. Vuonna 2021 ResQ Club-asiakkaat pelastivat lähes 9000 annosta ruokaa, Ss vastaa arvioilta 22 000 kg verran säästettyjä hiilidioksidipäästöjä.

Suur-Savon leipomo – lähiruokaa parhaimmillaan

Toimipaikkojen valikoimiin kuuluu laajalti tunnettujen Osuuskauppa Suur-Savon oman leipomon tuotteiden lisäksi muutakin lähiruokaa sekä ympäristömerkittyjä tuotteita. Lähiruoka tuo asiakkaille paikallisia vaihtoehtoja monipuolisiin valikoimiin.

Sähköautojen latauspisteet ja ABC-asemat

Sähköautojen latauspisteitä löytyy viidestä eri toimipaikasta, ABC Pitkäjärvi 3 latauspistettä, ABC Kuortti 3 latauspistettä, ABC Juva 3 latauspistettä, S-market Mäntyharju 2 latauspistettä ja Prisma Pieksämäki (kaupungin parkkipaikka) 2 latauspistettä. Prisma Mikkelin pihassa on kaasuntankkauspiste.

Polttonestekaupan ympäristöriskeihin suhtaudutaan Osuuskauppa Suur-Savossa vakavasti. Polttoainejakelukentät ovat säädösten ja määräysten mukaisia ja niiden toimintaa valvotaan jatkuvasti. Suur-Savon ABC-ketjussa biopolttonesteiden suhteen toimitaan velvoitteiden edellyttämällä tavalla.