Uratarinat


Huikeat henkilöstöedut, innostava johtaminen sekä kannustava, välittävä ilmapiiri ovat Osuuskauppa Suur-Savon ominaispiirteitä työnantajana. Tässä jutussa suursavolaiset kertovat, kuinka tämä näkyy heidän arjessaan.

Kolme alansa ammattilaista, kolme erilaista taustaa – näistä syistä Niina, Katja ja Vesa viihtyvät Suomen innostavimmassa työpaikassa

Savonlinnalaisen Cafe Mertalan rento tunnelma houkuttelee erityisesti lähialueen työntekijät arkiruokailemaan raikkaan salaattipöydän ja maistuvan kotiruuan ääreen. Kahvilapäällikkö Katja Hämäläinen nauttii lounasajan vauhdikkuudesta.

– Saan virtaa siitä, että on paljon asiakkaita ja kiirettä, mutta homma silti toimii, koska teemme töitä yhdessä, hän kertoo.

Katjan työura Osuuskauppa Suur-Savolla alkoi 15 vuotta sitten ABC-asemalla Savonlinnassa. Työura oli turvallista aloittaa luotettavan työnantajan palveluksessa. Työkierron kautta tutuiksi tulivat esimerkiksi Osuuskauppa Suur-Savon kahvilat, ja kansainvälisten oopperavieraiden palveleminen Olavinlinnan ravintoloissa on jäänyt mieleen mukavan erilaisena kokemuksena.

Nyt hän on pyörittänyt Cafe Mertalaa viiden työntekijänsä kanssa reilun vuoden ajan.

Kahvilapäällikkö Katja arvostaa työpaikkansa avointa ilmapiiriä ja omalta esihenkilöltään saamaansa tukea.

Samalla kun arki on rullannut eteenpäin työuralla, Katja on ehtinyt kouluttautua, ja hänen perheensä on kasvanut kolmella lapsella. Osuuskauppa Suur-Savo tarjosi Katjalle merkonomikoulutuksen, ja hän jatkoi työn ohessa tradenomiopintoihin. Parhaillaan Katja suorittaa esimiestyön erikoisammattitutkintoa.

– Mielestäni on hienoa, että työnantaja haluaa keksiä parhaat ratkaisut elämänmuutoksissa. Aina on sanottu, että laitetaan asiat järjestymään. Työvuoroissakin on pystytty joustamaan perheen parhaaksi, Katja kertoo.

Ummikkona uuteen työhön, joka tuntuu omalta

Mikkelissä Sale Otavassa myyjänä työskentelevän Vesa Pekkasen työpäivää rytmittävät kuulumisten vaihtaminen vakioasiakkaiden kanssa. Kesäisin tunnelma lähikaupassa on omanlaisensa, kun alueelle saapuvat mökkeilijät ja muut matkailijat.

– Teemme työvuoron aikana monia erilaisia työtehtäviä. Meitä on täällä kuusi työntekijää, ja tunnelma on kuin pienessä maalaiskaupassa.

Vesa lähti aikanaan Mikkelistä maailmalle töiden perässä ja työskenteli muun muassa Englannissa ja Sveitsissä. Kotiseudulle palattuaan hän oli töissä ensin Ravintola Kalevassa, sitten Mikkelin Klubilla ja lopulta Cafe Stellassa.

Kun korona-aika pysäytti kahvilatyöt, työnantaja tarjosi korvaavaa työtä toimialueensa kaupoissa.

– Olin alussa aivan ummikko, koska pääosa työurastani on ravintola-alalta. Kiersin siellä missä työntekijöitä tarvittiin, kuten S-marketeissa Stellassa, Hirvensalmella ja Urpolassa. Minua jaksettiin aina kärsivällisesti opastaa uusissa tehtävissä, ja kun pahin korona-aika oli ohi, halusinkin jatkaa työskentelyä kaupassa. Vesa pohtii, että kaikkea hänen työkokemustaan yhdistää oma kiinnostus asiakaspalvelutyöhön.

– Vaihtelevuus innostaa, eikä sen tarvitse olla kuin jokin pieni uusi juttu kaupalla.

Myyjä Vesa pohtii, että uusi työnkuva oli hänelle hyppy tuntemattomaan, mutta nyt innostava työpaikka on mukavan lyhyen matkan päässä kotoa.

Oma persoona saa näkyä

Mikkelin S-Market Urpolan myymäläpäällikkö Niina Pöntisen ensimmäiset työt Osuuskauppa Suur-Savolla alkoivat vuonna 1995. Tuolloin 15-vuotias Niina istui iltaisin paikallisen ravintolan aulassa lipunmyyjänä ja tienasi näin teinin arkeen tarvittavat varat.

Nyt kokemusta on kaikista työnantajan marketketjuista. Nykyisessä kaupan esihenkilötehtävässä räiskyvä Niina on elementissään. Hän pitää siitä, että töitä saa tehdä omalla persoonalla ja itsenäisesti Osuuskauppa Suur-Savon arvot huomioiden, mutta oman esihenkilön tuki on aina puhelinsoiton päässä.

– Minulla on täällä innostunut, oppiva ja taitava porukka. Lähdemme mielellämme kokeilemaan uusia asioita kaupalla aina kun siihen on mahdollisuus, olipa kyse myymälän uusista musiikkivalinnoista tai hedelmä-vihannesosaston uutuuksien testaamisesta. Esihenkilöni tuntee minut onneksi sen verran hyvin, että hän osaa ehdottaa yön yli nukkumista, kun selostan uutta ideaani, joka pitäisi toteuttaa nyt heti, Niina nauraa.

Myös se on Niinan mielestä hienoa, että hän pystyy tarjoamaan tiiminsä työntekijöille oman alan syventävää koulutusta.

Myymäläpäällikkö Niina nauttii nykyisessään työssä siitä, että hän voi johtaa tiimiään omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Työ, joka tukee omannäköistä vapaa-aikaa

Osuuskauppa Suur-Savo arvostaa työntekijöitään, ja henkilöstöedut ovat sen mukaiset. Osuuskauppa Suur-Savo on myös palkittu Suomen innostavimpana työpaikkana 2021 suurten organisaatioiden sarjassa. Eezy Flown tunnustus on osoitus henkilöstön omistautuneisuudesta.

Työnantaja tarjoaa vakituisille suursavolaisille vuosittain ePassiin 200 euron edun sekä lisäksi työkenkärahaa. Viimeisimpiä Katjan ePassi-ostoksia ovat Antti Tuiskun ja Apulannan keikkaliput. Keikkaelämysten jälkeen Katjan oli hyvä yöpyä Sokos-hotelleissa henkilökuntahintaan.

– Tällainen on äiti-ihmiselle tärkeää omaa aikaa. S-Etukorttiakin tuli käytettyä ahkerasti.

Katja muistuttaa, että Osuuskauppa Suur-Savon työntekijät hyötyvät laajoista työsuhde-eduista esimerkiksi ruokaostoksilla ja kampaajakäynneillä. Etu Osuuskaupan ravintoloissa on huikea -25 prosenttia kaikista ruoka- ja juomatuotteista. Näinä aikoina kuluttajahintojen noustessa tämä on Katjan mielestä yhä arvokkaampaa työntekijöistä huolehtimista.

Niina kuvailee, että Osuuskaupan hyödyt ovat virranneet hänelle jo äidinmaidosta.

– Toimiva työterveys ja ajallaan saapuva palkka, monipuoliset työnkuvat ja mahdollisuus lisätöihin sekä esimerkiksi vapaa-ajan tapaturmavakuutukset ovat tärkeitä etuja, hän pohtii.

Vesalla taas on nyt kaikki tärkeä lähellä: Oma koti, omakotitalo, jossa on aina pientä laitettavaa puutarhanhoitoineen, lyhyt työmatka sekä ePassilla ostettu kuntosalijäsenyys alueen uudella kuntosalilla. Vastikään 60 vuotta täytettyään hän sai työnantajalta merkkipäivämuistamisen.

– Parasta ovat asiakaskohtaamiset, työkaverit ja kannustaminen uuden kokeilemiseen, Vesa sanoo.

Eveliinan tarina

Eveliinalla on kokemusta myyjän, ravintolatyöntekijän, vuoropäällikön, lipunmyyjän, blokkarin ja ravintolapäällikön työtehtävistä. Eveliina työskentelee tällä hetkellä uudistetun ravintola Amarillon ravintolapäällikkönä ja Eveliinan mielestä parasta työssä on oma työryhmä, monipuoliset työtehtävät ja mahdollisuus kehittyä ja kehittää.


 

Jannen tarina

Janne on työskennellyt Mikkelin ja Savonlinnan Prismassa sekä Sale Mikkelissä. Viimeiset neljä vuotta Janne on työskennellyt automyyjänä Suursavonauto Mikkelissä. Jannen mielestä parasta työssä on erilaiset asiakaskohtaamiset ja aivan mahtavat työkaverit.


 

Jennan tarina

Jenna on tullut kesätöihin Osuuskauppa Suur-Savoon ABC Juvalle vuonna 2006, Mikkeliin muuton yhteydessä Jenna siirtyi sisäisellä siirrolla Mikkeliin, ABC Tuukkalaan, jossa hän työskenteli liikennemyymälätyöntekijänä, keittiön palveluvastaavana ja palvelupäällikkönä. Nyt Jenna työskentelee ABC Pitkäjärvellä keittiöpäällikkönä. Jennan mielestä parasta työssä on työn monipuolisuus ja se, että on aina mahdollisuus kehittää itseään työssä.


 

Tuomon tarina

Tuomon ura on alkanut Sale Hurissalossa, jossa Tuomo työskenteli kesätyössä 8 kesää. Kesätöiden jälkeen Tuomon tie on kulkenut useiden Osuuskauppa Suur-Savon päivittäis- ja käyttötavaramyymälöiden kautta Mikkelin Prismaan, jossa Tuomo työskentelee tällä hetkellä myyntipäällikkönä. Tuomon mielestä hänen työssään parasta on erilaisten ihmisten kanssa toimiminen, sekä mahdollisuus opiskella työn ohella ja kehittyä omassa työssä.


Alkaisiko sinunkin ura Osuuskauppa Suur-Savossa nyt?

Katso tästä tällä hetkellä avoinna olevat ponnahduslautamme elämänmittaiselle uralle!