Vapun myynneissä korostuvat perinteiset herkut


24.4.2023

Vapun ostoskoreista löytyy vuodesta toiseen tiettyjä suosikkituotteita, kuten simaa, munkkeja, nakkeja ja perunasalaattia, joiden myyntimäärät moninkertaistuvat vapun alla tavanomaiseen päivään nähden. S-ryhmän myyntidatasta selviää myös, että tippaleipien myyntiin ja vappuherkkujen itse tekemiseen liittyy mielenkiintoisia alueellisia eroja. 

Vappu on Osuuskauppa Suur-Savon ruokakaupoissa (Prisma, S-market, Sale) vuoden neljänneksi vilkkain juhlapyhä joulun, juhannuksen ja pääsiäisen jälkeen. Vapun suosikkituotetta, perunasalaattia, myydään vapunpäivää edeltävien kahden päivän aikana yli kymmenkertainen määrä kuin vuoden muina päivinä keskimäärin. Määrä on tätä suurempi ainoastaan uuden vuoden alla, jolloin perunasalaatin menekki on vielä vappuakin suurempaa.

-Vilkkain päivä on yleisesti vappuaatto ja sitä edeltävä päivä. Tänä vuonna vappu sattuukin sunnuntaille, joten varmasti tämän viikon perjantai ja lauantai ovat vilkkaimpia, Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Satu Nieminen kertoo. -Vapun suosikkituotteita ovat perunasalaatti sekä nakit. Nakkien myynti saattaa jopa nelinkertaistua. Ja tietysti vappumunkkeja sekä tippaleipiä myydään paljon. Niiden myynti moninkertaistuu, jatkaa Nieminen.

-Tänä vuonna otamme varaslähdön vappuun ja järjestämme jo perinteeksi muodostuneen Suur-Savon Leipomon tippaleipien ja munkkien myynnin Mikkelin torilla jo perjantaina 28.4., kertoo Nieminen.

Vappuostoksissa on S-ryhmän myyntidatan perusteella jonkin verran myös alueellisia eroja. -Myyntidatamme perusteella Etelä- ja Länsi-Suomessa leivotaan vappuherkkuja itse vähemmän kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tippaleivät puolestaan eivät erityisemmin maistu pohjoisessa: niitä myydään suhteessa huomattavasti vähemmän Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Keski-Suomessa kuin muissa maakunnissa”, S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa toteaa.

Vappuherkkujen lisäksi monen ostoskorista löytyy erilaisia vappukoristeita. Sekä serpentiiniä että ilmapalloja myydään vappua edeltävän viikon aikana noin 50 000 pakettia, foliopalloja puolestaan noin 150 000 kappaletta. Pieni myyntipiikki nähdään myös ylioppilaslakkien myynnissä: niiden myynti kasvaa vuosittain vappuviikolla sekä edeltävään että seuraavaan viikkoon verrattuna.

Osuuskauppa Suur-Savon marketit palvelevat vappuaattona 30.4. ja vapun päivänä 1.5. pääosin sunnuntaiaukioloin, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Oman myymälän aukioloajat voi tarkistaa osoitteesta https://www.s-kanava.fi/toimipaikat/. Ruoan verkkokaupan vapaita toimitusaikoja voi puolestaan tarkastella osoitteesta https://www.s-kaupat.fi/.

 

Lisätietoja: Satu Nieminen, marketkaupan johtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 050 517 0374