Tervetuloa Kyläkauppapäivään 11. kesäkuuta!


8.6.2022

Lähipalveluiden ja koko maan kattavan myymäläverkoston merkityksestä muistuttavaa Kyläkauppapäivää vietetään taas lauantaina kaupoissa ympäri Suomen. Kesän lomakausi on monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki. Kannattaa poiketa!

Kesäiseen Kyläkauppapäivään osallistuu lähes tuhat pientä myymälää, jotka järjestävät asiakkaille omannäköistään ohjelmaa kaupallaan. Samalla muistutetaan lähikauppojen ja laajan myymäläverkoston merkityksestä elintarvikehuollon ja koko maan asuttavuuden turvaajana. Monipuoliset kyläkaupat takaavat lähipalvelut seutunsa vakiasukkaille, mutta myös etätyön tekijöille, mökkiläisille ja matkailijoille. Päivittäistavaroiden lisäksi saman katon alta saa usein muitakin palveluita.

Kyläkauppatuki edistää maaseudun palveluiden saatavuutta

Kyläkauppatuen tarkoitus on auttaa turvaamaan maaseudun kaupan palvelut ja alueen elinvoima. Harvaan asutulla maaseudulla sijaitseville kyläkaupoille avautui pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea kokeiluluonteista tukea. Viime syksyn haussa tukialue oli aiempaa laajempi. Tuki on osoittautunut tuiki tarpeelliseksi.

– Myymälämme on kyläläisten kohtaamispaikka. Palvelut haja-asutusalueella – ja nykyään myös kuntataajamissa – vähenevät, mutta olemme pyrkineet kulkemaan vastavirtaan ja lisäämään palvelujamme. Niihin kuuluvat muun muassa Alkon noutopiste, posti- ja apteekkipalvelut, Veikkaus, kahvio ja anniskelubaari ja jopa ohjelmatuotanto. Kyläkauppatuen ansiosta olemme saaneet hankittua uudet kalusteet isolle terassillemme. Asiakkaiden sanoin: olemme kokoamme suurempia, kertoo jo 50 vuotta Osuuskauppa Suur-Savon palveluksessa työskennellyt Sale Hurissalon myymäläpäällikkö Jorma Tikka.

-Osuuskauppa Suur-Savossa kyläkauppapäivää vietämme useissa kyläkaupoissamme. Meille on tärkeää ylläpitää monipuolisia palveluitamme ja lisätä Etelä-Savon elinvoimaisuutta, kommentoi Osuuskauppa Suur-Savon Sale-ryhmäpäällikkö Mika Korhonen. -Erityisesti kesällä kyläkauppojemme merkitys on suuri, mutta palvelut ovat yhtä lailla tärkeitä myös kylien vakituisille asukkaille ympäri vuoden.

Yksi kyläkauppapäivää viettävistä Osuuskauppa Suur-Savon kaupoista on Sale Anttola. Sale Anttolan päällikkö Matti Räsäsen mukaan Kyläkauppapäivä on mitä mainioin tapa muistuttaa oman kyläkaupan palveluista. -Kyläkauppapäivänä Anttolan Salella on esittäytymässä lähialueen yrittäjiä, mm. Heinäsaaren tila ja paikallinen kukkakauppias. Anttolan VPK paistaa kyläläisille makkaraa ja luvassa on myös arvontaa, kertoo Räsänen. -Toivottavasti mahdollisimman moni Anttolassa poikkeava pistäytyisi kaupassamme Kyläkauppapäivänä. -Minulle tämä on ensimmäinen kesä Sale Anttolan päällikkönä ja odotan tietysti innolla, että niin vakituiset kyläläiset, loma-asukkaat ja ohi kulkevat matkailijatkin löytävät tiensä Anttolan monipuolisten palveluiden äärelle, lisää Räsänen.

Kyläkauppaa kannattaa tukea

Kyläkauppoja tilastoitiin vuodenvaihteessa 191, kun vielä kymmenen vuotta sitten määrä oli yli kaksinkertainen. Maaseudun elinvoimapolitiikassa ja paikallisessa päätöksenteossa tulisikin huomioida tarve säilyttää päivittäistavarakaupan palvelut lähellä kuluttajia.

– Parhaiten kyläkauppoja voi tietysti tukea käymällä niissä ostoksilla. Kannattavuutta voitaisiin parantaa myös esimerkiksi sallimalla mietojen viinien ja itsehoitolääkkeiden myynti ruokakaupassa. Lisäksi kyläkauppatuki pitäisi vakinaistaa ja sen tasoa tulisi nostaa, sanoo johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Tervetuloa kylille ja kaupoille!

 

Lisätietoja:

Mika Korhonen, Sale-ryhmäpäällikkö, Osuuskauppa Suur-Savo, P.050 587 6690