Sodanjulistus hävikille: Mikkelin ja Sulkavan ysiluokkalaisia mukaan Hävikki-battleen


11.9.2018

Millaisia aterioita syntyy, kun raaka-aineina on sattumanvaraisia raaka-aineita? Haasteeseen vastaavat ysiluokkalaiset ympäri maata, kun he kokkaavat Hävikkiviikon aikana aterioita kauppojen hävikkiruoasta. Mukana Hävikki-battlessa on Etelä-Savon alueelta Mikkelistä ja Sulkavalta kolme koulua ja 140 oppilasta.

Toista kertaa järjestettävässä Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kahden ruokalajin aterioita hävikkiruoasta. Varsinainen kilpailu käydään Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia hävikkiannoksistaan tunnisteella #hävikkibattle2018. Ruokavaikuttajista koostuva raati valitsee idearikkaimmat luokat, jotka palkitaan.

– Hävikki-battle on ruoanlaiton luovuusharjoitus. Se rohkaisee oppilaita hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja käyttämään mielikuvitusta ruoan kanssa. Haluamme opettaa, että jääkaapin jämistäkin voi valmistaa maukkaita aterioita, asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta kuvaa.

Hävikki-battlen järjestää valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kampanjaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. 

Ruoan arvostusta keskusteluun

Raaka-aineet Hävikki-battleen oppilaat noutavat Sulkavan ja Rantakylän S-marketeista sekä Prisma Mikkelistä.

Hävikkiruokakassien sisältö vaihtelee, koska se on koottu kaupan sen hetken hävikistä. Todennäköisesti mukana on ainakin leipää ja kasviksia.

– Hävikki-battlessa ollaan hauskalla tavalla tärkeän asian äärellä. Toivomme, että kilpailu tuo keskusteluun myös ruoan arvostamisen merkityksen ja tarjoaa vinkkejä, jottei syömäkelpoista ruokaa heitettäisi pois, Hannele Jalkanen Osuuskauppa Suur-Savosta kertoo.

Lisätietoa:

Ympäristövastaava Hannele Jalkanen, hannele.jalkanen@sok.fi , puh. 010 764 0015

Asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen, Motiva, elina.ovaskainen@motiva.fi ,      

puh. 040 7749 390

 

Lisää tietoa Hävikki-battlesta sekä lista kisaan osallistuvista oppilaitoksista: http://www.saasyoda.fi/hävikki-battle