S-ryhmä kirkasti muovitavoitteensa – Uusi palvelu avaa asiakkaille heidän oman kassikäytöksensä


26.10.2018

Turha muovi minimiin ja selkeät kierrätysohjeet pakkauksiin – muun muassa nämä tavoitteet on koottu S-ryhmän tuoreeseen muovilinjaukseen. Myös asiakkaille tarjotaan uusi työkalu muovinvähennystalkoisiin. Hiljan julkaistuun Omat ostot -palveluun on lisätty ominaisuus, jonka avulla voi tarkkailla omaa ostoskassien kulutusta.

Uuteen muovilinjaukseen on koottu, mitä kaikkea kaupparyhmässä tehdään turhan muovin käytön vähentämiseksi ja muovin kierrätyksen edistämiseksi

– Ketjujemme valikoimassa on kertakäyttöisiä muovituotteita, joita on helppo vähentää tai korvata muilla vaihtoehdoilla. Esimerkiksi ravintoloissa luovumme drinkkitikuista ja vähennämme pillien käyttöä. Drinkkitikkuja on kulunut vuosittain yli 650 000 kappaletta ja pillejä yli viisi miljoonaa, joten toimenpiteillä säästyy jopa 5 000 kiloa muovia vuodessa, kertoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.  

Kaikki S-ryhmän liiketoiminnat ovat mukana järkevöittämässä muovin käyttöä. Ruokakaupoissa syynissä ovat erityisesti omien merkkien pakkaukset ja niiden kierrätettävyys. Hotelleissa luovutaan muovisista leluista ja muovikynien materiaali vaihdetaan kierrätysmuoviksi. ABC:llä, ravintoloissa ja kahviloissa take away -pakkausten muovi aiotaan korvata kierrätettävällä, biopohjaisella tai kompostoituvalla materiaalilla.

– Mikromuovit meillä on kielletty omilla merkeillä myytävissä kosmetiikkatuotteissa ja pesuaineissa jo vuosia sitten, Rankinen kertoo.

Asiakkaiden muovin kierrätystä helpotetaan esimerkiksi selkeämmillä ohjeilla ja merkinnöillä. S-ryhmän omien merkkien tuotteisiin lisätään selkokieliset lajitteluohjeet sitä mukaan, kun pakkaukset uusiutuvat. Lisäksi S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä on ekopisteitä, joissa noin 200:ssa voi kierrättää myös muovin.

Muovikassien määrää on varaa vähentää

Isoja askeleita talkoissa on jo nyt saavutettu muovikassien vähentämisessä.

– Muovikassi on hyvä ja kestävä suoja ostoksille, mutta niiden määrää on silti varaa vähentää. Tärkeintä on, että muovikassi käytetään uudestaan ja se ei päädy roskana luontoon, Rankinen painottaa.  

Nyt asiakkaille tarjotaan helppo tapa seurata omaa kassikäyttäytymistä. Syyskuussa julkaistussa Omat ostot -palvelussa voi seurata kuukausitasolla, millaisia ostoskasseja mukaan tarttuu ja kuinka monta.

– Olemme mukana kansallisessa sitoumuksessa, jonka tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kukin meistä suomalaisista käyttää enintään 40 muovikassia vuodessa. Asiakasomistajat ostavat tällä hetkellä ruokakaupoistamme noin 65 muovikassia vuodessa per henkilö, Rankinen kertoo.

Tutustu tarkemmin S-ryhmän muovilinjaukseen S-ryhmä.fi:ssä ja ota Omat ostot -palvelu käyttöön Omalla S-kanavalla.

Omat ostot -palvelulla voi seurata omalla S-Etukortilla tehtyjä ostoja S-ryhmän Prisma-, S-market-, Sale-, Alepa-sekä Kodin Terra -ketjuissa. Muiden ketjujen, kuten ABC:n, Sokoksen, Emotionin, Marks & Spencerin sekä verkkokauppojen ostokset tuodaan palveluun vaiheittain.