Prisma Savonlinnan sushibuffetissa on tarjolla autenttinen makumatka Kaakkois-Aasiaan


29.3.2021

Hotel Tottin keittiön on kaapannut sushikokki Chef Donovan.

Taatusti tuoretta, aamulla sushikokin käsin tekemää herkkua on saatavilla Savonlinnan Prismasta muiden ostosten yhteydessä maanantaista lauantaihin.

– Idean isä on oikeastaan Prisman kalaosaston Tommi Myyryläinen. Olimme hotelli Seurahuoneella järjestäneet suosittuja sushi-iltoja jo vuoden verran, ja asiakkaat alkoivat kaivata tuotetta myös Prisman valikoimiin. Siitä ajatus lähti, ja lokakuusta saakka Donovan Pascualin eli Chef Donovanin käsin tehdyistä tuoreista susheista on päässyt nauttimaan myös savonlinnalaisissa kodeissa, kertoo idean organisaattori, Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan keittiöpäällikkö Janne Käyhkö.

Käyhkö huolehti tarvittavien ainesosien hankinnasta ja keksi sopivan tilan sushien valmistamiselle kesän jälkeen hiljentyneen Hotel Tottin keittiöstä. Aiemmin talviunilla olleessa keittiössä näprätään susheja kuutena päivänä viikossa, yhteensä 60-80 kiloa. Viikonloppua kohti menekki kasvaa. Perjantaina sushia valmistuu 20-25 kiloa. Kappalemääriä on turha edes yrittää laskea.

– Chef Donovan pyörittää kaikki sushirullat itse, käsityönä. Alku oli vauhdikas ja menekki kova. Makumaailmaa sovitettiin yhdessä savonlinnalaisille sopivaksi. Nyt sushi on löytänyt paikkansa Prisman valikoimista.

– Saatan ehdottaa Chef Donovanille suomalaiseen makuun sopivia ainesosia, mutta muuten annan täysin vapaat kädet, Käyhkö kertoo. – Makuvalikoimaa olemme vaihdelleet lokakuun aloituksen jälkeen. Kysyntä on kasvanut lohinigireistä erikoisempiin vaihtoehtoihin samassa tahdissa, kun savonlinnalaiset ovat tottuneet aasialaiseen makumaailmaan, Käyhkö kertoo.

Filippiiniläinen sushimestari fuusioi aasialaiset ja kotimaiset maut yhteen

– Tärkein osa sushia on riisi. Sen tulee olla täydellisesti keitettyä ja huolellisesti maustettua. Chef Donovan loihtii susheja rakkaudesta ruuanlaittoon. Vuosien kokemus arvostettuna ammattilaisena antaa luottamusta uusien makuyhdistelmien kokeiluun. Hän on oppinut ymmärtämään suomalaisten mieltymykset.  – Sushiin voi käyttää mitä vain, kunhan vain sen pystyy rullaamaan oikeaan muotoonsa. Täydellinen makujen balanssi kypsennettyjen ja raakojen ainesten kesken syntyy kokeilemalla. Itse kehittelemät kastikkeet ovat myös merkittävässä roolissa.

Suomalaiset järvikalat sujahtavat savolaisiin suihin helpommin kuin susheissa alun perin käytetyt valtameren kalat ja äyriäiset. Mustekala ja makrilli jäivät vitriiniin.

– Olen yhdistellyt susheihin paikallisia makuja kuten savumuikkua, kuhaa sekä leipäjuustoa, ja lopputulos on ollut erinomainen, jopa minun filippiiniläiseen makuuni, kertoo Chef Donovan iloisena.

Prisman sushibuffeen valikoimissa on päivittäin vähintään kuusi erilaista vaihtoehtoa, joista ainakin neljä on kalaa ja yksi kasvis.

– Valikoimasta reilu puolet on nigirisusheja, joissa riisipallon päällä on kalaa tai rapua. Näillä on helppo aloittaa tutustuminen sushien makumaailmaan, keittiöpäällikkö Käyhkö vinkkaa, – Kannattaa olla ennakkoluuloton ja kokeilla rohkeasti. Kasvissushi yllättää.

Käyhkö uskoo kesällä Prisman sushimenekin kasvavan. Korona kun hellittää, voi hotelli Seurahuone Savonlinna jatkaa suosittuja sushi- ja muita teemaviikonloppuja.

– Teemailloissa sushikulttuuriin olennaisesti kuuluva visuaalinen puoli pääsee oikeuksiinsa.

Mahdollisuutta Chef Donovanin resepteillä valmistettujen herkullisten sushien myyntiin kartoitetaan myös Mikkelissä ja Pieksämäellä.

PIENI SUSHISANASTO
Nigiri: riisipallon päällä makuaine, yleisimmin kalaa.
Maki: nori-levään käärittyjä sushirullia.
Kalifornialainen sushi: norilevä on sisäpuolella ja tiivis riisi muodostaa ulkokuoren.

SAVONLINNAN PRISMAN  SUSHIBUFFET´N MAKUMAAILMA
Makit eli sushirullat:
Kasvis, kalifornialainen, mausteinen raaka tonnikala, lohi ja tonnikala – yhdistelmä sekä kana-teriyaki.
Nigirit: Lohta kahtena vaihtoehtona, tonnikala, viinietikassa maustettu ja paistettu katkarapu.