Pikavoimaa sähköautoon


12.4.2013

Etelä-Suomen valtaväylien varrella sijaitseviin ABC-toimipaikkoihin rakennetaan nopeaa tahtia sähköautojen pikalatausverkosto. Se tehdään yhteistyössä energiayhtiö Fortumin ja autonvalmistaja Nissanin kanssa.

Pikalatauksessa sähköauton latausaika on saatu pudotettua puoleen tuntiin, joten matka voi jatkua vaikkapa kahvi- tai lounaspaussin jälkeen. Akut täyttyvät tuossa ajassa noin 80-prosenttisesti, mikä riittää noin 100 kilometrin matkan taittamiseen.

– Sähköauton luontevin käyttöympäristö on suuremmissa kaupungeissa, mutta sähköauton hankintaa pohtivalle on tärkeää, että autoa voi käyttää myös taajamien ulkopuolella ja ladata se nopeasti matkan varrella, ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten kertoo.

Näin esimerkiksi Etelä-Suomen alueelle suuntautuvat mökkimatkat on tulevaisuudessa mahdollista hoitaa sähköautolla.

Sähköistyvä Pohjola

Ensimmäinen pikalatauspiste avattiin Espoon Nihtisillan ABC-liikennemyymälän yhteyteen syksyllä 2012. Tämän jälkeen eteläisen Suomen alueelle rakennetaan 20 pikalatauspisteen verkosto nopeaa tahtia vuosien 2013−2014 aikana. Valtaväylien varteen tulevat pisteet ulottuvat itä–länsi-suunnassa Haminasta Turkuun ja pohjoisessa Tampereelle asti.

Hankkeella on myös pohjoismainen ulottuvuus, sillä Nissanin ja Fortumin yhteistyö yhdistää pohjoismaiset pääkaupungit pikalatausverkostolla Kööpenhaminaa ja Osloa myöten.

Norja onkin lähes 8 000 autollaan sähköautoilun edelläkävijämaita. Suomessa ollaan vielä takamatkalla noin 150 sähköautolla.