Osuustoiminta kiinnostaa nuoria – Suur-Savon asiakasomistajille ennätysbonukset


23.2.2024

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti oli 595,1 miljoonaa euroa vuonna 2023. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta yhteensä 18,3 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa huomioitiin ylimääräisellä tulospalkkiolla.

Marketkaupalla vahva kasvun vuosi koko maakunnassa

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 486 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 29,5 milj. euroa eli 6,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Osuuskaupan suurimman toimialan, päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi 9,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Päivittäistavarakaupassa Osuuskauppa Suur-Savon markkinaosuuden arvioidaan vahvistuneen vuonna 2023 (56,5 % vuonna 2022). Toimialoista suhteellisesti eniten kasvoi pesulatoiminta (12,1 %), kun hotellipalveluita laajennettiin merkittävästi toukokuussa 2023.

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos oli 11,3 milj. euroa.

Asiakasomistajuus kiinnostaa nuoria

Osuuskauppa Suur-Savon jäsenmäärä 31.12.2023 oli 70 932, mikä on 79,2 % toimialueen kaikista talouksista. Kasvua edelliseen vuoteen oli 552 jäsentä. Kehitykseen on vaikuttanut positiivisesti aktiivinen jäsenhankinta sekä valtakunnallisestikin lisääntynyt kiinnostus asiakasomistajuutta kohtaan. Vuonna 2023 Osuuskauppa Suur-Savon toimialueella liittyneistä uusista asiakasomistajatalouksista 51,1 % oli ikäryhmältään alle 35-vuotiaita.

Asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta yhteensä 18,3 milj. euroa, mikä on 2,1 miljoonaa edellisvuotta enemmän. Keskimääräinen hyöty asiakasomistajuudesta oli 258 euroa.

Kuluvana keväänä järjestetään osuuskauppavaalit kymmenessä alueosuuskaupassa, niin myös Osuuskauppa Suur-Savossa. Sähköinen äänestysaika on 16.-25.2.2024 ja postiäänestys 18.-27.3.2024. Vaalien tulos julkistetaan 11.4.2024 ja uuden edustajiston ensimmäinen kokous on 23.4.2024.

Investointeja maakuntaan

Investointeja palveluverkostoon tehtiin yhteensä 19,8 miljoonalla eurolla. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan toimialalla valmistui keväällä S-market Laitaatsillan rakentaminen, kun ABC Savonlinnan toimitilat uudistettiin S-marketiksi. Peruskorjauksia tehtiin Sale-myymälöissä Anttolassa ja Savonrannalla sekä S-marketeissa Rantasalmella, Mikkelissä ja Savonlinnan Mertalassa. Peruskorjausten yhteydessä toteutettiin mm. energiatehokkuutta parantavia taloteknisiä muutoksia ja kylmäkaluston uusimisia.

Liikennekaupan toimialalla ABC Mikkeli Tuukkalassa ja Kuortissa tehtiin peruskorjauksia ja otettiin käyttöön maalämpöjärjestelmät.  Sähköautojen ABC-latauspisteitä asennettiin ABC Tuukkalaan Mikkeliin, S‑market Laitaatsiltaan Savonlinnaan ja S-market Mäntyharjuun sekä Mikkelipuistoon.

Majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialalla huoneuudistukset jatkuivat sekä Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnassa että Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelissä, jonne tehtiin lisäksi uusi lämmöntalteenottojärjestelmä. Mikkeliin avattiin S‑ryhmän uuden Babista-ravintolakonseptin ensimmäinen ravintola yhdessä Rosso Pizzan kanssa.

Ravintola Rosson entisiin tiloihin valmistui toimistotiloja ja Kauppakeskus Stellan S-Pankin toimitiloja uudistettiin.

Vastuullista henkilöstötoimintaa

Osuuskauppa Suur-Savo työllisti vuoden 2023 aikana keskimäärin 1400 henkilöä. Kesätyöntekijöitä osuuskaupalla on lähes 500 sekä lisäksi Tutustu työelämään ‑harjoitteli­joita lähes 450 henkilöä.

Henkilöstön työtyytyväisyyttä mitataan vuosittain työyhteisötutkimuksella. Osuuskauppa Suur-Savon TYT-indeksi oli kiitettävällä tasolla ja merkittävästi yleisnormia korkeampi. Osuuskaupan koko henkilökunta kuuluu tulospalkkiojärjestelmän piiriin. Joulukuussa 2023 henkilökunnalle maksettiin ylimääräinen tulospalkkio normaalin tulospalkkion lisäksi.

Näkymät vuoteen 2024

Investoinnit toimialueen palveluverkostoon tulevat olemaan vuoden 2024 aikana noin 20,4 milj. euroa. Alkuvuodesta uudistetaan S-market Mäntyharju ja Mikkelissä S-market Urpola. Sokos Mikkeli uudistuu ja siirtyy kokonaisuudessaan Kauppakeskus Stellan katutasoon. Syksyllä käynnistyy Graanin Prisman peruskorjaus, joka jatkuu vuodelle 2025. Mikkelissä entisiin Pruuvin tiloihin avataan huhtikuussa uusi Mikio Kitchen & Bar -ravintola. Mikkelin raviradan ravintolatoiminnasta luovutaan huhtikuun lopussa. Original Sokos Hotel Vaakunan huoneuudistus valmistuu kevään aikana. Suunnitelmissa on myös Vaakunan keittiön ja ravintolatilojen uudistukset kesän ja syksyn aikana. Sähköautojen ABC-latauspisteitä päivitetään kolmeen toimipisteeseen.

Kokonaisuutena Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin liikevaihto laskee vuoden 2023 tasosta, sillä osuuskauppa luopui autokaupan liiketoiminnasta alkuvuodesta 2024. Konsernin tulos, omavaraisuusaste ja maksuvalmius säilyvät hyvinä.

 

Lisätietoja: Ari Miettinen, puh. 050 531 9550, ari.miettinen@sok.fi

 

Liite 1. Osuuskauppa Suur-Savo vuonna 2023

Liikevaihto toimialoittain