Osuuskauppa Suur-Savon vahva kehitysvaihe jatkuu


11.8.2010

Liikevaihto kehittyi maltillisesti

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto tammi-kesäkuussa 2010 oli 140,6 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 1,9 milj. euroa eli 1,4 %.

Päivittäis- ja erikoistavarakaupan liikevaihto oli yhteensä 90,4 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 1,2 milj. euroa eli 1,3 %.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 29,3 milj. euroa, jossa on kasvua 1,2 milj. euroa eli 4,2 %. Liikevaihdon kasvuun vaikutti polttonesteiden hintojen nousu.

Autokaupan liikevaihto oli 15,5 milj. euroa, mikä on 0,3 milj. euroa eli 1,7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Liikevaihdon lievä lasku edellisvuoteen verrattuna johtui autoverokäsittelyn muutoksesta; autoveroa ei lasketa enää mukaan liikevaihtoon.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 4,8 milj. euroa.  Se on 0,3 milj. euroa eli 4,9 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Liikevaihdon kehitykseen vaikuttivat Mikkelin keskustan rakennustyöt.

Asiakasomistajatalouksia 72,5 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista

Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajamäärä oli kesäkuun lopussa

55 401. Alkuvuoden 2010 aikana jäsenmäärä kasvoi 453 jäsenellä. Asiakasomistajatalouksien määrä oli 72,5 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista. Asiakasomistajamäärän ennakoidaan kasvavan vuoden loppuun mennessä 56 000 talouteen.

Asiakasomistajille palautui 7,5 miljoonaa euroa

Osuuskauppa maksoi asiakasomistajille alkuvuonna Bonusta ja maksutapaetua yhteensä 4,2 milj. euroa. Lisäksi partnerit maksoivat Bonusta asiakasomistajille 0,7 milj. euroa. Siten asiakasomistajille maksettiin Bonusta ja maksutapaetua alkuvuonna yhteensä 4,9 milj. euroa.

Bonuksen ja maksutapaedun lisäksi asiakasomistajille maksettiin toukokuussa ylijäämänpalautusta 1,0 % Osuuskauppa Suur-Savosta v. 2009 aikana tehtyjen bonusostojen määrästä eli 2,1 milj. euroa sekä 31.12.2009 mennessä täyteen maksetulle 100 euron osuusmaksulle korkoa 10,0 % eli 0,5 milj. euroa.

Investoinnit kohosivat 24,1 milj. euroon

Alkuvuoden merkittävimmät investoinnit olivat Mikkelin Pikkutorin kauppakeskuksen rakentaminen ja Mikkelin Toriparkki Oy:n rahoittaminen, S-market & ABC Mäntyharjun rakentaminen, S-market Ristiinan laajentaminen ja uudistaminen, S-market Rantasalmen rakentaminen, ABC Kuortin ravintolalinjaston uusiminen sekä vuokralaisten tilojen laajentaminen ja uudistaminen, Sale Savonrannan rakentaminen sekä Mikkelissä Sale Mikkelin ja Sale Pitkäjärven avaukset.  Alkuvuoden investoinnit olivat yhteensä 24,1 milj. euroa eli 17,1 % liikevaihdosta. Vuoden 2010 investointien kokonaismäärä kohoaa n. 36 milj. euroon.

Toiminnan tulos 2,1 miljoonaa euroa

Osuuskaupan toiminnan tulos tammi-kesäkuussa oli 2,1 milj. euroa. Tulos pieneni edellisestä vuodesta 2,5 milj. euroa. Tuloskehitykseen vaikutti Mäntyharjulla ja Rantasalmella purettujen vanhojen myymälöiden romutuspoistot, rahoitustuottojen pieneneminen sekä rahoituskulujen kasvu. Voimakkaan investointivaiheen vuoksi poistot kasvoivat alkuvuoden aikana 1,7 milj. euroa edellisvuoteen verrattuna.

Omavaraisuusaste 30.6.2010 oli 65,1 % ja konsernitaseen loppusumma 30.6.2010 oli 190,3 milj. euroa.

Osuuskauppa työllisti lähes 600 harjoittelijaa ja kesätyöntekijää

 Osuuskauppa työllisti kesäkuun lopussa 1 286 henkilöä. Henkilöstömäärä vaihtelee sesongista riippuen 1000 – 1 300 henkilöön. Osuuskauppa Suur-Savo edesauttaa nuorten työllistymisessä ja työelämään tutustumisessa. Kesän 2010 aikana osuuskauppa tarjosi harjoittelupaikan 321 alle 18-vuotiaalle nuorelle ja työpaikan 271 kesätyöntekijälle. S-market/ABC Mäntyharju toi paikkakunnalle uusia työpaikkoja kesän ajaksi 35 ja pysyvästi 20.

Mikkelin keskustan kauppakeskus nousee vauhdilla

Mikkelin Pikkutorin kauppakeskuksen rakentaminen etenee suunnitellusti ja aikataulussa. Rakennuksen rungon pystytysurakasta on valmiina 70 % ja lopullisesti se valmistuu elo-syyskuun vaihteessa. Maanrakennusurakka on jo pääosin valmis. Työt jatkuvat mm. lasikaton teräsrunkoasennuksella ja lasituksella.

Vuokralaisneuvottelut ovat edenneet hyvin ja tiloihin on ollut paljon kysyntää. Tavoitteena on saada kaikki tilat vuokrattua ensi talven aikana. Kauppakeskus on tarkoitus avata joulukauppaan marraskuussa 2011.

Kesäkaupassa onnistuttiin erinomaisesti

Osuuskauppa Suur-Savo saavutti heinäkuussa uuden kuukausimyyntiennätyksen 43,2 milj. euroa. Kasvua edellisvuoteen syntyi 2,0 milj. euroa eli 4,9 %. Hyvään myynnin kasvuun osuuskauppaa siivittivät alkuvuonna avatut uudet ja uudistetut yksiköt, historiallisen hyvä kesäsää sekä maakunnan merkittävät ja lukuisat kesätapahtumat.  Hyvien lomasäiden ansiosta ihmiset viettivät paljon aikaa kesämökeillään ja kotimaassa. Kesäkaupassa menestyivät ja helteisestä säästä hyötyivät ennen kaikkea maaseudun ja kirkonkylien Sale- ja S-market-yksiköt.

Näkymät loppuvuodelle

Päivittäistavarakaupassa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa ennakoidaan loppuvuoden kysynnän säilyvän vakaana. Alkuvuoden aikana avatut uudet ja uudistetut yksiköt ovat onnistuneet myynnillisesti ja toiminnallisesti erinomaisesti. Ne tuovat kasvua loppuvuoden myyntiin.  Autokauppa on vilkastunut kesän aikana ja syksystä odotetaan myynnillisesti edellisvuotta parempaa. Käyttötavarakaupan sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan loppuvuoden kysyntänäkymät säilyvät haasteellisina.

Vuoden 2010 kokonaisliikevaihdon ennakoidaan olevan noin 315 miljoonaa euroa. Toiminnan tuloksen ennakoidaan laskevan edellisen vuoden tasosta poistojen kasvun ja rahoitustuottojen pienenemisen vuoksi. Mittavasta investointiohjelmasta huolimatta osuuskaupan vakavaraisuus säilyy hyvällä tasolla.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen

puh. 015 206 2000

gsm 0500 553 765