Osuuskauppa Suur-Savon palvelutarjonta parani – alkuvuosi sujui hyvin


10.8.2011

Liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto tammi-kesäkuussa 2011 oli 152,9 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 12,3 milj. euroa eli 8,7 %.

Päivittäis- ja erikoistavarakaupan liikevaihto oli yhteensä 97,5 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 7,2 milj. euroa eli 7,9 %. Positiiviseen kehitykseen vaikuttivat vuoden 2010 aikana uudistetut yksiköt ja huhtikuussa 2011 avattu uusi S-market Mertala.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 32,2 milj. euroa, jossa on kasvua 2,9 milj. euroa eli 9,9 %. Liikevaihdon kasvua vauhdittivat toukokuussa 2010 Mäntyharjulle avattu uusi ABC-liikennemyymälä ja polttonesteiden hintojen nousu.

Autokaupan liikevaihto oli 17,2 milj. euroa, jossa on kasvua 1,7 milj. euroa eli 10,7 %. Liikevaihdon kehitykseen vaikuttivat uusien ja vaihtoautojen kasvanut kysyntä sekä Mikkeliin avattu uusi monimerkkihuolto Karla.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 5,4 milj. euroa, jossa on kasvua 0,6 milj. euroa eli 12,0 %. Liikevaihtoa kasvattivat piristynyt majoitus- ja ravitsemiskaupan kysyntä sekä Mikkelin keskustaan avatut uudet ravintolat terasseineen.

 

Asiakasomistajatalouksia lähes 74 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista

Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajamäärä oli kesäkuun lopussa 56 600. Alkuvuoden 2011 aikana jäsenmäärä kasvoi 331 jäsenellä. Asiakasomistajatalouksien määrä oli 73,6 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista. Asiakasomistajamäärän ennakoidaan kasvavan vuoden loppuun mennessä yli 57 000 talouteen.

 

Asiakasomistajille palautui 8,3 miljoonaa euroa

Osuuskauppa maksoi asiakasomistajille alkuvuonna Bonusta ja maksutapaetua yhteensä 4,7 milj. euroa. Lisäksi partnerit maksoivat Bonusta asiakasomistajille 1,0 milj. euroa. Yhteensä asiakasomistajille palautui alkuvuonna Bonuksena ja maksutapaetuna 5,7 milj. euroa.

Lisäksi asiakasomistajille maksettiin toukokuussa ylijäämänpalautusta 1,0 % eli 2,1 milj. euroa Osuuskauppa Suur-Savosta v. 2010 aikana tehtyjen bonusostojen määrästä sekä 10 % eli 0,5 milj. euroa korkoa 31.12.2010 mennessä täyteen maksetulle 100 euron osuusmaksulle.

                     

Investoinnit kohosivat 19,0 milj.euroon

Alkuvuoden merkittävimmät investoinnit olivat Mikkelin Stella-kauppakeskuksen rakentaminen, Koy Pusankulman osakekannan osto, S-market Mertalan rakentaminen Savonlinnaan, Sale Anttolan saneeraus ja laajennus, Etelä-Savon Auton Mikkelin korjaamotilojen saneeraus, Sokos Savonlinnan remontti sekä S-ryhmän Logistiikkakeskukset Oy:n osakkeiden hankinta. Alkuvuoden investoinnit olivat yhteensä 19,0 milj. euroa eli 12,4 % liikevaihdosta. Vuoden 2011 investointien kokonaismäärä kohoaa noin 38 milj. euroon.

 

Pusankulman kiinteistö osuuskaupalle

Strategisesti merkittävä uusinvestointi oli Koy Pusankulman osakekannan osto 30.6.2011. Pusankulman kiinteistö sijaitsee Mikkelin keskustassa kauppakeskus Stellan välittömässä yhteydessä ja kiinteistöt liitetään suorin kulkuyhteyksin toisiinsa. Pusankulmassa toimii tällä hetkellä vuokralaisena Osuuskauppa Suur-Savon Sokos ja mainososasto sekä Suomen Terveystalo Oy ja Etelä-Savon sairaanhoitopiiri. Vuokrasopimukset siirtyivät kaupan yhteydessä ostajalle. Osuuskauppa Suur-Savo tulee jatkossa vuokraamaan Pusankulman liike- ja toimistotiloja ulkopuolisille toimijoille Sokoksen toiminnan siirtyessä Kauppakeskus Stellaan.  

 

Toiminnan tulos 3,8 miljoonaa euroa

Osuuskaupan toiminnan tulos tammi-kesäkuussa oli 3,8 milj. euroa. Tulos parani edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta 1,8 milj. euroa. Tuloskehitykseen vaikutti ennen kaikkea liikevaihdon kasvu.

Omavaraisuusaste 30.6.2011 oli 60,1 % ja konsernitaseen loppusumma oli 218,6 milj. euroa.

 

Osuuskauppa työllisti reilut 600 harjoittelijaa ja kesätyöntekijää

Osuuskauppa työllisti kesäkuun lopussa 1 441 henkilöä. Henkilöstömäärä vaihtelee sesongista riippuen 1 100 – 1 500 henkilöön. Osuuskauppa Suur-Savo edesauttaa nuorten työllistymistä ja työelämään tutustumista tarjoten harjoittelupaikan yli 300 alle 18-vuotiaalle nuorelle ja kesätyöpaikan noin 300 työntekijälle.

                     

Mikkelin keskustan ilme on uudistunut

Mikkelin Stella-kauppakeskuksen loppukevään aikana avatut uudet ja uudistetut ravintolat (Gastropub Eino, Rosso ja Amarillo) ja niiden edessä olevat terassit ovat saavuttaneet suuren suosion.  Koko kauppakeskuksen rakentaminen etenee suunnitellusti ja aikataulussa. Stellan sisälle valmistuu ainutlaatuinen ja viihtyisä katettu torialue kauppahalleineen. Kohteen viimeistelytyöt ovat käynnissä ja kalustaminen alkaa aikataulussa syyskuun alussa. Stellan avajaisia vietetään 11.11.2011.

 

Kesäkaupassa onnistuttiin

Kesäkaupassa menestyivät ennen kaikkea maaseudun ja kirkonkylien Sale- ja S-market-yksiköt sekä ravintolat terasseineen. Hyvien lomasäiden ansiosta ihmiset viettivät paljon aikaa kesämökeillään ja kotimaassa. Hyvään myynnin kasvuun osuuskauppaa siivittivät edellisvuonna ja alkuvuonna avatut uudet ja uudistetut yksiköt sekä maakunnan merkittävät ja lukuisat kesätapahtumat.  Heinäkuussa Osuuskauppa Suur-Savon myynti oli 44,8 milj. euroa. Kasvua edellisvuoteen syntyi 1,5 milj. euroa eli 3,6 %.

 

Näkymät loppuvuodelle

Marketkaupassa, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa sekä matkailu- ja ravitsemiskaupassa ennakoidaan loppuvuoden kysynnän säilyvän vakaana. Alkuvuoden aikana avatut uudet ja uudistetut yksiköt ovat onnistuneet myynnillisesti ja toiminnallisesti hyvin. Ne tuovat kasvua loppuvuoden myyntiin.  Kauppakeskus Stellan palvelutarjonta tulee nostamaan koko Mikkelin kaupallisen vetovoiman uudelle tasolle. Stella tuo todellisen piristysruiskeen joulukauppaan sekä käyttötavara- että päivittäistavarakaupan osalta. Autokaupan myynnin odotetaan säilyvän hyvällä tasolla huolimatta maailmantalouden epävarmuustekijöistä.

Kuluvan vuoden kokonaismyynnin ennakoidaan olevan noin 390 miljoonaa euroa ja toiminnan tuloksen edellisvuoden tasolla. Mittavasta investointiohjelmasta huolimatta osuuskaupan vakavaraisuus säilyy hyvänä.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja
Heikki Hämäläinen
puh. 015 206 2000
gsm 0500 553 765