Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston vaalit alkuvuodesta 2024 – ehdokkaaksi haluavan liityttävä asiakasomistajaksi vuoden loppuun mennessä


2.11.2023

Osuuskauppavaalit järjestetään joka neljäs vuosi ja ensi vuoden vaaleihin on tulossa muutoksia, jotka vaikuttavat sekä ehdokkaisiin että äänestäjiin.

Vuoden 2024 lähestyessä osuuskauppavaalit nousevat neljän vuoden tauon jälkeen puheenaiheeksi Osuuskauppa Suur-Savossa. Osuuskauppa Suur-Savon edustajisto hyväksyi syyskokouksessaan 2022 sääntömuutoksen, jolla vaalitapa muutettiin suhteellisesta vaalitavasta suoraan vaalitapaan. Suora vaalitapa otetaan käyttöön Osuuskauppa Suur-Savon vuoden 2024 osuuskauppavaaleissa ensimmäistä kertaa.
− Vuoden 2024 vaaleissamme edustajiston jäsenet valitaan ensimmäistä kertaa suoralla vaalitavalla, mikä tarkoittaa, että eniten ääniä saaneet tulevat valituiksi omalta jäsenalueeltaan riippumatta ehdokaslistan kokonaisäänimäärästä. Osuuskauppa Suur-Savon jäsenalueita on neljä, jotka ovat Mikkelin jäsenalue (Hirvensalmi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa), Pieksämäen jäsenalue (Pieksämäki), Juvan jäsenalue (Joroinen, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava) ja Savonlinnan jäsenalue (Savonlinna, Enonkoski), kertoo osuuskaupan talousjohtaja Heikki Siira.

− Muutos suhteellisesta vaalitavasta suoraksi henkilövaaliksi on käytössä jo useassa S-ryhmän alueosuuskaupassa ja Osuuskauppa Suur-Savo on yksi näistä. Vaalitavan muutos mahdollistaa yksittäisen jäsenen lähtemisen ehdolle edustajistoon entistä helpommin, ilman laajaa ehdokaslistaa. Ehdokkaat ovat jatkossa myös tasa-arvoisemmassa asemassa. Vuonna 2024 osuuskauppavaalit ovat kymmenellä osuuskaupalla, kertoo toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Ehdokasasettelu alkaa tammikuussa

Osuuskauppa Suur-Savon edustajistoon valitaan yhteensä 48 jäsentä. Ehdokasasetteluaika on 15.‑28.1.2024. Vaaleihin voi asettua ehdolle, kun on 14.1.2024 mennessä täyttänyt 18 vuotta, asuu Osuuskauppa Suur-Savon toimialueella ja on maksanut Osuuskauppa Suur-Savon osuusmaksun kokonaan 31.12.2023 mennessä. Tarkemmat ohjeistukset Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston vaalien ehdokasasettelusta tiedotetaan tammikuun 2024 alussa.

Osuuskauppavaaleissa äänestämisvaihe toteutuu kahdessa vaiheessa

Vuoden 2024 osuuskauppavaaleissa äänestäminen toteutetaan kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisenä on vuorossa sähköinen äänestys 16.-25.2.2024, mikä mahdollistaa jäsenille äänestämisen helposti ja vaivattomasti verkon kautta. Niille jäsenille, jotka eivät äänestä sähköisesti tai jotka haluavat käyttää perinteisempää äänestystapaa, on tarjolla postiäänestysvaihtoehto. Postiäänestysaika on 18.-27.3.2024. Postiäänestysmahdollisuus varmistaa, että kaikki jäsenet voivat osallistua vaaleihin, riippumatta siitä, onko heillä pääsyä sähköiseen äänestysjärjestelmään.

Osuuskauppavaalit ovat tärkeät Osuuskauppa Suur-Savon tulevaisuudelle

Osuuskauppavaalit ovat merkittävä tapahtuma, joka vaikuttaa Suur-Savon toiminnan kehittämisen suuntaan ja päätöksentekoon. Edustajisto käyttää omistajille kuuluvaa ylintä päätösvaltaa Osuuskauppa Suur-Savossa niissä asioissa, jotka ovat säännöissä määritelty ja päättää mm. osuuskaupan säännöistä ja tarvittaessa niiden muuttamisesta sekä ylijäämän käytöstä hallituksen esityksen pohjalta. Edustajiston toimikausi on pituudeltaan neljä vuotta ja seuraava edustajisto valitaan vuosiksi 2024–2027.

− Ensi vuoden osuuskauppavaaleista tulee mielenkiintoiset niin asiakasomistajillemme kuin meille vaalityötä osuuskaupassa tekeville. Suora vaalitapa avaa uusia mahdollisuuksia vaikuttaa ja vaaleissa äänestäminen onkin jokaisen asiakasomistajan tilaisuus ottaa osaa osuuskaupan kehittämiseen ja päätöksentekoon. Osuuskauppavaalien viestinnässä käytetään aiemman ”edustajiston vaalit” nimen sijaan nimeä ”osuuskauppavaalit”, joka viittaa vaaleissa valittaviin osuuskaupan edustajiin ja korostaa vaalien merkitystä osuuskaupan toiminnassa. ‒ Seuraamme innolla, miten ennakkoviestintä ja uusi vaalitapa vaikuttavat asiakasomistajiemme ehdolle asettumiseen, äänestysprosenttiin sekä tietysti myös edustajiston kokoonpanoon, toteavat Siira ja Miettinen yhdessä.

Jos et vielä ole Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistaja, toimi nopeasti ja liity asiakasomistajaksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun sijoitat 100 € eli maksat täyden osuusmaksun, voit asettua ehdolle osuuskauppavaaleissa ja saat vielä huikeat liittymisedut S-mobiiliisi. Asiakasomistajaksi voit liittyä netissä suursavo.fi/liity tai Osuuskauppa Suur-Savon Asiakasomistaja- ja S-Pankin asiakaspalvelupisteissä Prismoissa Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa sekä Mikkelissä Kauppakeskus Stellassa.

Lisätietoja:
Ari Miettinen, kauppaneuvos, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo
puh. 050 531 9550, ari.miettinen@sok.fi

Heikki Siira, talousjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo
puh. 044 794 2050, heikki.siira@sok.fi