Osuuskauppa Suur-Savolle myyntiin uusi korkeaetanolinen biolpolttoaine EkoFlex E85


16.10.2012

Osuuskauppa Suur-Savo on aloittanut Savonlinnan Prisman ja Mikkelin ABC Pitkäjärven ABC-asemilla EkoFlex E85-polttonesteen myynnin. EkoFlex E85 on korkeaseosetanolipolttoneste, jota käytetään flexfuel-moottorilla varustetuissa autoissa. Se vähentää autoilun hiilidioksidipäästöjä jopa 80 %.

 

Osuuskauppa Suur-Savo tuo asiakkaidensa ulottuville tuotteen, joka vähentää merkittävästi autoilusta syntyviä päästöjä. ­Uusi polttoneste on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka antaa asiakkaalle mahdollisuuden tehdä omassa kulutuksessaan ekologisia valintoja. EkoFlex E85-polttonestettä käyttämällä autoilija voi pienentää ekologista jalanjälkeään tuntuvasti, sillä uusi polttoneste vähentää jopa 80 % autolla liikkumisen hiilidioksidipäästöjä.

 

EkoFlex E85-polttoneste on kotimainen avainlipputuote, joka on kehitetty suomalaisiin oloihin. Se sisältää 80–85 % bioetanolia, jota valmistetaan kotimaisesta elintarviketeollisuuden biojätteestä siellä, missä raaka-ainetta syntyy. Etanoli tuotetaan pienissä laitoksissa elintarviketeollisuuden jätevirtojen syntysijoilla, jolloin raaka-aineiden kuljetuksia ei tarvita käytännössä lainkaan. Etanolin tuotantokaan ei aiheuta ilmakehään hiilidioksidipäästöjä. Sen sivutuotteena syntyy rehua maatalouteen sekä vettä. Etanoli väkevöidään 99-prosenttiseksi, minkä jälkeen se sekoitetaan bensiinin kanssa. Bensiinin osuus on 15–20 % lopullisessa tuotteessa.

 

EkoFlex E85-polttoneste on tällä hetkellä litrahinnaltaan selvästi edullisempaa kuin 95E 10-bensiini. Mittarikentällä sen tunnistaa EkoFlex E85-merkinnästä sekä sinisestä jakelumittarin pistoolikahvasta.

 

EkoFlex E85-polttonesteen käyttäminen edellyttää ns. flexfuel-automallia, joka on ulkoisilta ominaisuuksiltaan, hinnaltaan ja peruskäytöltään samanlainen kuin bensiinikäyttöinen auto. Flexfuel-autoon voi joustavasti tankata joko EkoFlex E85-korkeaseosetanolia tai perinteistä bensiiniä. Auton moottori sopeutuu aina tarjolla olevaan polttoaineeseen riippumatta siitä, missä suhteessa tankissa on bensaa ja bioetanolipolttoainetta. 

 

Tieliikenteen Tietokeskuksen mukaan flexfuel-autoja on liikenteessä Suomessa noin 4 000. Tarkkaa lukua on lähes mahdoton sanoa, sillä liikenteen turvallisuusvirasto TraFi ei tilastoi flexfuel-automalleja erikseen. Tieliikenteen Tietokeskus on arvioinut, että ko. mallien osuus uusista bensiiniautoista on 15 % vuonna 2015 ja 50 % vuonna 2017. Saman ennusteen mukaan vuoteen 2020 mennessä käytännössä kaikki uudet bensiiniautot toimivat korkeaseosetanolipolttonesteellä.

 

 

 

 

Lisätietoja:

Minna Rasa

ABC toimialajohtaja

Osuuskauppa Suur-Savo

gsm. 0500 862 438