Osuuskauppa Suur-Savo julkaisee 100-vuotishistoriateoksen


11.5.2016

Osuuskauppa Suur-Savon 100-vuotista taivalta juhlitaan tänä vuonna monin tavoin. Juhlavuoden pääjuhlassa 14.5. julkaistaan osuuskaupan historiateos ”Kasvun vuo-sisata – Osuuskauppa Suur-Savo 1916–2016”, jonka on kirjoittanut historiantutkija, FM Pia Puntanen.

Osuuskauppa Suur-Savon satavuotishistoria on SOK:laisen osuuskaupan historiaa Etelä-Savossa. Kirja kattaa osuuskauppatoiminnan synnyn ja vakiintumisen vaiheet sekä perinteisen osuuskaupan ajan, jolloin Osuuskauppa Suur-Savon nykyisellä toimialueella oli lähes parikymmentä itsenäistä paikallisosuuskauppaa. Nykyinen, lähes koko Etelä-Savon kattava alueosuuskauppa muodostettiin vuonna 1984 osana S-ryhmän suurta rakennemuutosta.

Kasvun vuosisadassa on nähtävissä koko osuuskauppaliikkeen satavuotinen taival, joka monin tavoin on ollut aktiivinen osa suomalaisen liike- ja talouselämän kehitystä. Etelä-Savossa liikkeelle lähdettiin muuta maata hitaammin, mutta kun vauhtiin päästiin, tuli maakunnasta vankka SOK:laisen osuuskauppaliikkeen tukialue, toteaa Puntanen.

Mikkelin Osuuskaupan nimellä aloittaneen yrityksen perustivat ensimmäisen maailmansodan keskellä Mikkelin maalaiskunnan suurten talojen isännät keväällä 1916. Perinteisen osuuskaupan aikana Suur-Savo oli parhaimmillaan seitsemänneksi suurin SOK:laisista osuuskaupoista ja toimi tuolloin viiden kunnan alueella.

Osuuskaupat olivat alansa edelläkävijöitä aina 1950-luvulle saakka, jolloin yksityiskaupat haistoivat paremmin muuttuvan yhteiskunnan ja kuluttajien yksilöllistyvät tarpeet. Kaupungistuminen ajoi maaseudun pienet paikallisosuuskaupat vaikeuksiin. 1980-luvun alkupuolella S-ryhmä valitsi strategiakseen alueosuuskauppojen muodostamisen. Suur-Savo alueen suurimpana otti vastuun, sillä osuustoimintaan uskoneet jäsenet näkivät, että: ”järjestö tulee pelastaa”. 

Tehtävä ei ollut helppo, ja myös Osuuskauppa Suur-Savon konkurssi oli lähellä. Nopean ja syvän saneerauksen ansiosta kurssi kääntyi, ja jo vuonna 1995 Osuuskauppa Suur-Savo oli noussut päivittäistavarakaupassa maakunnan markkinajohtajaksi. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Osuuskauppa Suur-Savo on kasvanut ja vahvistunut ja toimii päivittäis- ja käyttötavarakaupan lisäksi autokaupan, majoitus- ja ravitsemuskaupan sekä ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekaupan aloilla. Yli 76 prosenttia toimialueen talouksista on osuuskaupan asiakasomistajia.

Historiateoksen työstämisessä Pia Puntasen apuna on toiminut historiatoimikunta, johon ovat kuuluneet Osuuskauppa Suur-Savon pitkäaikaiset hallintohenkilöt: laamanni Jukka Huiskonen, kunnanjohtaja, kunnallisneuvos Heikki Laukkanen, kunnallisneuvos Kalevi Karjalainen ja asessori Seppo Muukkonen sekä toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen ja asiakkuuspäällikkö Marja-Leena Koukonen. Historiatoimikunnan puheenjohtajana on toiminut Heikki Laukkanen.

 

Lisätietoja:
Heikki Hämäläinen,
p. 0500 553 765

Pia Puntanen,
p. 0400 651 620