Näin huolehdit lapsesi näkemisestä


1.8.2016

Lapsen näkö kehittyy aina 10-vuotiaaksi asti. Näillä vinkeillä huolehdit, että lapsellasi on parhaat edellytykset nähdä hyvin.

  1. Vie lapsi näöntutkimukseen. Lasten näkö seulotaan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Jos lapsen näkeminen epäilyttää, voi lapsen viedä myös optikolle näöntarkastukseen. Lapsen näön voi tarkistaa optikko mutta alle 8-vuotiaalle silmälasit voi määrätä ainoastaan silmälääkäri.
  2. Tarkkaile koulutöiden tekemistä. Onko lapsesi vaikea keskittyä tai saako hän päänsärkyä lukiessaan? Nämä voivat olla merkkejä huonosta lähinäöstä tai karsastuksesta. Molempia voidaan korjata oikeanlaisilla silmälaseilla.
  3. Laita ruutuajalle selkeät rajat. Runsas ruutujen katsominen voi muuttaa lapsen silmää näön kehittyessä ja aiheuttaa kuivasilmäisyyttä sekä päänsärkyjä. Alle kolmivuotiaalle ruutuja ei suositella lähtökohtaisesti lainkaan, sillä ruudut voivat vaikuttaa myös aivojen kehitykseen. 3-6 vuotiaan ruutuaika olisi hyvä rajata puolesta tunnista tuntiin. Alakouluikäiselle riittää 1-2 tuntia päivässä.
  4. Huolehdi vähintään näkemisen tauottamisesta. Kun katsomme kauaksi silmälihakset ovat rentona ja lepäävät, kun katsomme lähelle ne ovat jännittyneinä. Vartin välein olisi hyvä kääntää katse kaukaisuuteen ja katsella vaikka ikkunasta ulos.
  5. Kasvata lapsen uskallusta käyttää silmälaseja. Aikuinen voi omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, miten lapsi suhtautuu silmälasien käyttöön. Ota lapsi mukaan valitsemaan silmälaseja, puhu lasien käytöstä aina positiiviseen sävyyn ja totuta lasta lasien käyttöön koulussa ja harrastuksissa.

Vinkit antoi lasten näkemiseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta.

Silmäasemalta ilmaiset lasit ekaluokkalaisille

Silmäasema tarjoaa kaikille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit lääkärin määräystä vastaan. Tuleva koululainen on tervetullut Silmäasemalle optikon tekemään maksuttomaan näönvarmistukseen. Jos optikko toteaa Silmälaseille tarvetta, hän lähettää alle 8-vuotiaan lapsen silmälääkärille. Toki asioimaan voi tulla myös muualta saadun silmälasireseptin kanssa.