Mikkelin Vaakunan uusien kokoustilojen seinälle tulee näyttävä Mikkeli 21 seinämaalaus


27.5.2021

Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin kokoustiloja uudistetaan. Kokoustilojen pääaulan seinään tulee näyttävä ”Mikkeli 21” -taidemaalaus. Maalauksen keskeinen huomioelementti on ajaton, kolmemetrinen ”naisvuoren nainen”, jonka kahteen suuntaan tähyilevä kaksoisvedostus havainnollistaa työn lähtöideaa: seisotaan vahvasti nykyhetkessä ja katsotaan kohti tulevaa, mutta menneisyyttä kunnioituksella muistaen. Sotahistorian ja suurmiesten sijaan tämä maalaus pyrkii katsomaan silmiin tavallisia mikkeliläisiä. Naisvuoren nainen ja useat muut teokseen vedostetut yksityiskohdat ovat peräisin mikkeliläisvalokuvaaja Pihla Liukkosen kuvista. -”Kerran käyty, aina palattu” lukee Mikkelin kaupungin tienvarsimainoksessa. Minun työni nimi ”Mikkeli 21” paitsi kertoo maalauskohteen ja -vuoden, viittaa myös fyysiseen etäisyyteen: loma- ja mökkikaupunkina Mikkeli on paikka, johon johtavissa tieopasteissa hupenevat kilometrit tuhannet osa-aikamikkeliläiset osaavat ulkoa, kommentoi taiteilija Iikka Hackman.
 
Hotellinjohtaja Kari Hänninen kertoo, että Vaakunan kokousuudistus aloitettiin auditorion laajennuksella. Nyt moderni hybridikokoustekniikka ja uusi raikas ilme saavuttaa kaikki muutkin tilamme. Kuten muissakin projekteissamme, myös tässä halusimme tuoda vahvasti mikkeliläisyyttä esiin. Eri vaihtoehtojen jälkeen sopiva kohde löytyi helposti; 17 metrinen ravintolatasanteen seinä, jonka näkymä aukeaa niin ravintolasaliin kuin hotellihuoneisiinkin. Vuosittain Vaakunassa vierailee yli 100 000 henkilöä, joista suurin osa tulee alueemme ulkopuolelta. Halusimme tässä kohtaa löytää taiteilijan, joka hyvinkin nollatasosta lähtisi tutkimaan miltä mikkeliläisyys vaikuttaa ulkopaikkakuntalaisen silmin.

-Olin aiemmin lukenut jyväskyläläisen taiteilijan Iikka Hackmanin Huonosti maalatuista seinistä ja hänen tapansa kertoa tarinaa kuvien avulla oli vaikuttava. Lisäksi ensimmäisissä keskusteluissa Hackman kertoi tuntevansa Mikkelin ja mikkeliläisyyttä suht heikosti, joten maaperä vaikutti täydelliseltä tätä projektia ajatellen, kommentoi Hänninen.


Lisätietoja:
Kari Hänninen, hotellinjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, 050 528 8006
Iikka Hackman, taiteilija, 050 373 1347