Laajentuneet aukioloajat kasvattivat Osuuskauppa Suur-Savon myyntiä – juhlavuosi tuotteineen ja tapahtumineen on onnistunut hyvin


22.9.2016

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto tammi-elokuussa 2016 oli lähes 235 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 2,8 miljoonaa euroa. Konsernin toiminnan tu-los oli edellisen vuoden tasolla. Asiakasomistajien määrä osuuskaupan 100-vuotisjuhlavuonna on lisääntynyt lähes tuhannella.

Osuuskaupan toimialoilla vaihteleva kehitys

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto kasvoi päivittäis- ja käyttötavarakaupassa sekä autokaupassa. Kehitykseen vaikutti päivittäis- ja käyttötavarakaupassa laajentuneet aukioloajat ja autokaupassa Nissanin merkkieduksen positiivinen vaikutus sekä Toyotan ja Mercedeksen uudet mallistot. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myyntiä pienensi alhainen polttoaineiden markkinahintataso. Matkailu- ja ravitsemiskaupan kehitys oli kaksijakoista. Original Sokos Hotel Vaakunan uudistus on kasvattanut liikevaihtoa ja toisaalta ravintola Pruuvi oli alkuvuodesta suljettuna remontin ajan.

Liikevaihto toimialoittain (Milj. €)
  1-8 / 2016 1-8 / 2015 Muutos Muutos %
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 151,7 147,7 4,1 2,8 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 45,9 49,6 -3,7 -7,4 %
Autokauppa 20,4 17,7 2,7 15,4 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 14,6 15,0 -0,3 -2,3 %
Muut 2,2 2,1 0,0 1,0 %
Yhteensä 234,9 232,0 2,8 1,2 %
Muutosprosentit on laskettu pyöristämättömistä luvuista.

 

Osuuskauppa Suur-Savon alkuvuoden tulos oli 5,8 miljoonaa euroa. Se on lähes edellisen vuoden tasoa vaikka tulosta rasittavat merkittävät panostukset juhlavuoden tuotteisiin ja tapahtumiin. Myös maltilliset investoinnit verkostoon on tehty riittävästi ennakoiden sekä suhdanteet huomioiden. Rahat halpuuttamisen jatkamiseen on otettu oman toiminnan tehostamisen kautta. Toiminnan tehostaminen on koskenut kaikkia toimialoja ja kustannussäästöohjelma jatkuu ensi vuonna.

 

Osuuskauppa työllisti merkittävästi nuoria

Elokuun lopussa Osuuskauppa Suur-Savo työllisti yhteensä 1 325 henkilöä. Aukioloaikojen vapautuminen on lisännyt osa-aikaisten määrää ja tunteja. Kesätyöntekijöitä sekä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita oli noin 800.

 

Omistajien määrä kasvussa

Asiakasomistajien määrä on kasvanut alkuvuoden aikana 979 jäsenellä. Elokuun lopussa asiakasomistajia oli 66 159, mikä on 77 % toimialueen kaikista talouksista.

Osuuskauppa Suur-Savo maksoi asiakasomistajille Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa alkuvuonna yhteensä 9,6 miljoonaa euroa. Toukokuussa maksetun ylijäämänpalautuksen ja osuusmaksun koron osuus tästä summasta oli 1,8 miljoonaa euroa.

 

Panostukset toimipaikkaverkostoon

Toimipaikkaverkoston uudistamiseen investoitiin alkuvuonna 5,2 miljoonaa euroa. Merkittävimmät kohteet olivat Sokos Hotel Vaakunan vanhan puolen huoneiden uudistus ja huonekohtainen jäähdytys, loppuvuodesta avutuvan uuden Sale Tuskun rakentamisen käynnistys, leipomon piirakkalinjan uudistus, ABC Savonlinnan marketin ja ravintolan uudistus sekä S-market Mäntyharjun tilamuutokset vuokralaistoimintaa varten. Huhtikuussa aloitti toimintansa S-ryhmän ensimmäinen ruokarekka Alpo.

 

Juhlavuotta vietetään monin tavoin

Osuuskauppa Suur-Savon 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumat jatkuvat mm. kuukausittaisilla autoarvonnoilla, osuuskaupan juhlaraveilla, juhlatansseilla Stellassa ja Raskasta Joulua -konserteilla Mikkelissä ja Savonlinnassa.  Lisäksi Suvi Teräsniska konsertoi Pieksämäellä joulukuussa. Osuuskaupan juhlavuoden tuotteet on otettu hyvin vastaan kaikilla toimialoilla ja koko toimialueella. Etenkin oman leipomon tuotteet ovat olleet asiakkaiden suosiossa.

Juhlavuoden kunniaksi osuuskauppa lahjoittaa 40 000 euroa MLL:n Ole pienen puolella -kampanjaan, jolla tuetaan perheitä ympäri maakuntaa. Tämän lisäksi tuetaan osuuskaupan toimialueen vähävaraisia perheitä seurakuntien kautta 10 000 eurolla. Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia osuuskauppa tukee Kannustajat-ohjelmalla. Kannustajat-seuroiksi on valittu 15 urheiluseuraa osuuskaupan toimialueelta ja niiden toimintaan lahjoitetaan yhteensä 30 000 euroa.

 

Näkymät loppuvuodelle

Suomen talouden tilanteessa näkyy myönteisiä merkkejä, tosin vielä hauraita. Kaupan sääntelyn vapauttaminen ja kotimainen ostovoima toimivat kehityksen veturina.  Hinnan merkitys ostopaikan valinnassa on edelleen korostunut ja tämä kehitys jatkuu.

Osuuskaupan myyntiennuste v. 2016 on 417 milj. euroa ja tulosennuste reilut 6 milj. euroa. Osuuskaupan vakavaraisuus ja muut talouden tunnusluvut säilyvät hyvällä tasolla.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja
Heikki Hämäläinen
p. 0500 553 765