Apua, hukkasin lapseni!


26.1.2013

Kaupoissa kuulutellaan päivittäin toisistaan eksyneitä lapsia ja vanhempia tulemaan infopisteelle. Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa lapsen kadonneen näköpiiristä? Entä miten lasta kannattaa ohjeistaa?

Hätä on suuri, kun vanhemmat eksyvät lapsestaan. Ensimmäiseksi vanhempien kannattaa huudella lastaan ja tarkistaa lähiympäristö. Pienemmissä kaupoissa tenavat löytyvät usein leluhyllyjen luota tai televisioruutujen ääreltä. Isommissa tavarataloissa kannattaa ensin kierrellä kerrosta, jossa on.

Jos lasta ei näy eikä kuulu, kannattaa mennä kertomaan asiasta lähimmälle myyjälle, neuvotaan Helsingin Sokoksen palvelupisteestä. Myyjä voi auttaa etsinnöissä tai soittaa palvelupisteeseen, jotta lasta kuulutetaan. Lasta voidaan neuvoa tulemaan palvelupisteelle tai johonkin tiettyyn, kenties tuttuun paikkaan.

Valvontakameroista apua

Helsingin Sokoksella käytetään kadonneiden lasten etsintään usein myös vartijoiden apua. Valvontakameroiden avulla esimerkiksi vihreään takkiin ja punaiseen pipoon pukeutunut metrin mittainen poika löytyy melko nopeasti.

Myyjän apuun kannattaa turvautua myös silloin, kun näkee vanhempiaan etsivän tai itkevän ja hätääntyneen lapsen.

Mikä äitin nimi on?

Vanhempien kannattaa opettaa lapsiaan toimimaan oikein, jos he eksyvät vanhemmistaan. Vieraille ei saisi puhua, mutta kaupoissa on ihmisiä, jotka tunnistaa tietynlaisista vaatteista ja he osaavat auttaa.

On tärkeää, että lapsi tietää oman ja vanhempiensa nimen, jotta äitiä ja isää voidaan kuuluttaa nimellä. Myös puhelinnumero joko muistissa tai lapulla taskussa auttaa.

 

Lähde: Sokos Helsinki, palvelupiste