ABC:n pikalatauspisteet tärkeitä sähköautoilijalle


14.9.2017

ABC-ketju tarjoaa sähköautoilijoille valtateiden varsilta huomattavan pikalatauspisteiden verkoston. Pikalatureita löytyy tänä päivänä 37 asemalta, joten sähköautoilijat pääsevät tekemään pidempiäkin matkoja pääväyliä pitkin.

Pirkanmaan Kangasalla asuvalle Marko Saarenkedolle kertyi tänä kesänä sähköautolla kilometrejä yli 15 000. Arkisin hän ajaa enimmäkseen noin 80 kilometrin työmatkoja. Vapaa-ajan reissut suuntautuvat viikoittain Jyväskylään ja välillä hän ajelee myös mökille Viitasaarelle. Pitkillä matkoilla pikalatauspisteet ovat erittäin tärkeitä, kuten kesäreissulla Itä-Suomeen.

– Tuolla reissulla tuli käytettyä seitsemään pikalatauspistettä. Itä-Suomeen on tullut niitä tämän vuoden aikana hyvin lisää, Saarenketo kiittelee.

Uusia pikalatureita on avattu tänä vuonna aikana muun muassa Pertunmaalle ABC Kuorttiin, Mikkeliin ABC Pitkäjärvelle, Parikkalan ABC Särkisalmelle sekä Juvan ABC-asemalle.

– ABC on halunnut jo vuodesta 2013 toimia edelläkävijänä ja tarjota sähköautoilijoille mahdollisuuden liikkua myös pidempiä matkoja taajamien välillä. Tähän valtateiden varsien ABC-asemat ja pikalatauspisteet ovat ehdottomia. Nämä yhdessä mahdollistavat autoilijalle matkan jatkamisen suhteellisen nopealla pysähdyksellä, sanoo ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten.

Latauksen aikana syömään

Marko Saarenketo lataa autoaan pääosin kotona ja töissä. Kun hän lähtee reissuun, reitit tulee suunniteltua latauspisteiden sijainnin mukaan. Alkuaikoina Saarenketo kertoo tutkineensa karttaa tarkkaan, mutta nykyään hän osaa sijainnit jo ulkoa. Myös ruokakaupat ja hotellit hän valitsee aina latausmahdollisuuksien mukaan.

ABC-liikennemyymälöiden etu on Saarenkedon mielestä juuri se, että asemilla voi syödä ja hoitaa ostokset marketista sillä aikaa, kun auto latautuu puolisen tuntia pikalatauspisteellä.

– Auton latautuessa ostan vähintään kahvin tai syön. Taitaa olla aika tyypillistä, että sähköautoilijat aikatauluttavat reissussa lounaan, päivällisen tai iltapalan siihen, kun pysähtyvät lataamaan autoa.

Erityisesti Saarenketo kiittelee Helsinki-Tampereen välille osuvia pikalatauspisteitä.

– Tiiriön ABC on itselleni kullankallis. Samoin Hyvinkään ja Toijalan asemat ovat hirvittävän arvokkaita kaikille meille sähköautoilijoille.

Saarenketo toivoisi vahvistusta etenkin Keski-Suomen pikalatausverkostoon. Myös Pohjois-Suomesta puuttuu pikalatauspisteitä.

– Osuuskauppa Keskimaalla on asiointilatauspisteet Prisma Seppälässä ja P-Sokoksessa sekä Tesla-pikalatauspiste ABC Hirvaskankaalla. Näiden lisäksi parhaillaan tutkimme yhteistyökumppanin kanssa mahdollisuuksia rakentaa pikalatauspisteitä ABC liikennemyymälöiden yhteyteen, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

Sähköautoilijalta vaaditaan hieman malttia, mutta toisaalta tauolla on tarkoituskin levätä ja irrottaa ajatukset liikenteestä. Saarenketo keksii tarvittaessa tekemistä latauksen ajaksi, vaikka pikalatauspisteen sijaan pitäisikin tyytyä hitaampaan latauspisteeseen.

– Joskus on ollut kolmen tunnin lataustauko, joten ollaan menty lasten kanssa pulkkamäkeen, hän kertoo.

Sähköautojen pikalatauspisteet:

  • 37 ABC-asemalla
  • maksimiteho 50kW
  • Fortumin, Teslan sekä paikallisten sähköyhtiöiden ylläpitämiä
  • Asemalta löytyy yleensä myös hitaampi latauspiste.