Osuuskauppa Suur-Savo on valittu jälleen suurten organisaatioiden sarjassa Suomen innostavimmaksi työpaikaksi 2022, kuten myös vuosina 2021 ja 2019. Tunnustuksen myönsi Eezy Flow, joka on henkilöstökokemuksen kehittämisen markkinajohtaja Suomessa sekä johtamisen, tutkimuksen, strategian ja muutoksen asiantuntija. Suomen innostavimmat työpaikat on tunnustus, joka myönnetään työpaikoille, joiden henkilöstön omistautuneisuus on erityisen korkealla tasolla.

-Kolmas kerta toden sanoo, toteaa Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen hymyillen. -Tietysti olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että henkilökuntamme, joka on tärkein voimavaramme, voi hyvin ja viihtyy työssään osuuskaupassamme. Iso kiitos parhaasta sijasta kuuluukin kaikille suursavolaisille. Meillä on hyvä yhteishenki, työyhteisöissä kannustava ilmapiiri ja esimerkillisen asenteen omaava henkilökunta. Käytössämme on johtamislupaukset, joita noudatamme ylimmästä johdosta jokaiseen tiimiin asti, jatkaa Miettinen.  

-Kehitämme toimintaamme pitkäjänteisesti yhdessä henkilökuntamme kanssa. Panostamme perehdytykseen, työhyvinvointiin ja -viihtyvyyteen, pidämme yllä monipuolista osaamista ja kannustamme henkilökuntaamme eteenpäin. Meillä on myös hyvät henkilöstöedut sekä palkitsemisjärjestelmä koko henkilökunnalle, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen.

Cafe Mertalan kahvilapäällikkö Katja Hämäläisen työura Osuuskauppa Suur-Savossa alkoi 15 vuotta sitten. Työkierron kautta Katjalle tutuiksi tulivat esimerkiksi Osuuskauppa Suur-Savon kahvilat, ja kansainvälisten oopperavieraiden palveleminen Olavinlinnan ravintoloissa. Nyt Katja on pyörittänyt Cafe Mertalaa viiden työntekijänsä kanssa reilun vuoden ajan. Osuuskauppa Suur-Savo tarjosi työn ohessa Katjalle merkonomikoulutuksen, josta Katja jatkoi opintoja työn ohessa tradenomiksi. Parhaillaan hän suorittaa esimiestyön erikoisammattitutkintoa.  -Mielestäni on hienoa, että työnantaja haluaa keksiä parhaat ratkaisut elämänmuutoksissa. Aina on sanottu, että laitetaan asiat järjestymään. Työvuoroissakin on pystytty joustamaan perheen parhaaksi, Katja kertoo.

Mikkelin S-Market Urpolan myymäläpäällikkö Niina Pöntisen ensimmäiset työt Osuuskauppa Suur-Savossa alkoivat vuonna 1995. Tuolloin 15-vuotias Niina istui iltaisin paikallisen ravintolan aulassa lipunmyyjänä ja tienasi näin teinin arkeen tarvittavat varat. Nyt kokemusta on kaikista työnantajan marketketjuista. Nykyisessä kaupan esihenkilötehtävässä räiskyvä Niina on elementissään. Hän pitää siitä, että töitä saa tehdä omalla persoonalla ja itsenäisesti Osuuskauppa Suur-Savon arvot huomioiden, mutta oman esihenkilön tuki on aina puhelinsoiton päässä.

Uratarinat – Osuuskauppa Suur-Savo (suursavo.fi)

Osuuskauppa Suur-Savossa työskentelee tällä hetkellä 1 388 työntekijää. Lämpimät onnittelut koko Osuuskauppa Suur-Savon henkilöstölle mahtavasta meiningistä!

Lisätietoja:

Ari Miettinen, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 050 531 9550

Tuula Lyytikäinen, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 050 562 9200

S-market Laitaatsilta ja Kotileipomo Siiskosen kahvilamyymälä avataan perjantaina 17.3.2023. Uusien tilojen remontti, ABC Liikennemyymälän muuttaminen laajan valikoiman S-marketiksi, käynnistyi lokakuussa 2022 ja eteni hyvin aikataulussa. Investointina remontti oli yli kaksi miljoonaa euroa. Tiloissa vuokralla Kotileipomo Siiskosen lisäksi jatkavat Savon Apteekki, Sähkö Saimaa sekä Ammattivaruste. ABC polttonesteasema palvelee piha-alueella entiseen tapaan.

-S-market Laitaatsilta on nyt yksi suurimmista Osuuskauppa Suur-Savon S-marketeista. Valikoima on erittäin monipuolinen ja toiminnassa on huomioitu asiakkaiden toiveet mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi lemmikkitarvikkeiden valikoimat ovat toiveiden mukaisesti poikkeuksellisen laajat. Samoin tuoretuotteiden, juomaosaston sekä paikallisten tuotteiden valikoimat ilahduttavat varmasti asiakkaitamme positiivisesti, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon S-marketien ryhmäpäällikkö Sami Marttinen.

-Remontin toteutimme kokonaisuudessaan ympäristöarvot huomioiden. Kaikki marketin kylmälaitteet ja kylmäkaapit täyttävät korkeat energiatehokkuuden vaatimukset ja valaistuksessa käytimme led-tekniikkaa, kommentoi Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan toimialajohtaja Satu Nieminen.

Myös Kotileipomo Siiskosen kahvilamyymälän avajaisia vietetään samana päivänä. Kahvila tulee palvelemaan arkisin klo 9-17 ja lauantaisin klo 9-15. Tarjolle tulee päivittäin tuoretta leipomon valikoimaa, normaalit kahvilapalvelut, lounasta ja pientä lämmintä takeaway -ruokaa.  Asiakaspaikkoja kahvilassa sisällä on n. 30. Kesäaikana palvelee myös iso terassi Saimaa-näkymillä. – Tiloistamme tuli erittäin viihtyisät ja toimivat. Meille voi tulla rauhassa lounastamaan, kahville virkistymään tai noutamaan kotiin herkulliset leivonnaiset sekä takeaway -annoksia, toteaa Kotileipomo Siiskosen toimitusjohtaja Anttu Rautio.

Uuden liikekeskuksen ovet aukeavat 17.3. klo 9.00. Avajaispäivänä avajaisnauhan tulee leikkaamaan Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen sekä hallinnon edustajana Antti Vainio.

-Avajaispäivänä luvassa on tietysti kakkukahvit. Siiskosen herkullista kakkua on tarjolla 17.3. klo 9-18. Lisäksi luvassa on huikeita tarjouksia sekä yllätyskasseja 200 ensimmäiselle asiakkaalle. Osuuskauppamme monipuolisista palveluista ovat paikalla kertomassa myös Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajuuden palvelut, S-Pankki ja S-Business. Lauantaina avajaiset vielä jatkuvat ja silloin meillä on luvassa ohjelmaa myös lapsille, hehkuttaa Sami Marttinen.

 

Lisätietoa:

Satu Nieminen, marketkaupan toimialajohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 050 517 0374

Sami Marttinen, S-marketien ryhmäpäällikkö, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 050 564 5750

Anttu Rautio, toimitusjohtaja, Kotileipomo Siiskonen Oy, p. 044 5225 112

Osuuskauppa Suur-Savo haluaa kiinnittää ammattikuljettajien ja kaikkien autoilijoiden huomion riittävään taukojen pitämiseen ja autolla ajamiseen virkistyneenä. Yhteistyökumppanina Osuuskauppa Suur-Savolla ja ABC Liikennemyymälöillä on Hengitysliitto ja sen Unilukkarit-hanke.

Kampanjan tavoitteena on edistää liikunnallisia ja terveellisiä elintapoja sekä herättää pohtimaan mahdollisia uniapnean oireita. Hengitysliiton verkkosivuilta www.hengitysliitto.fi löytyy runsaasti tietoa uniapneasta ja sen hoidosta. Uniapnea ei katso aina ikää, sukupuolta tai painoa, vaikka ylipaino onkin merkittävä riskitekijä.

Hengitysliiton Unilukkarit-hanke jalkautuu ABC Juvalle ja ABC Kuorttiin vuonna 2023, jolloin asemilla on tavattavissa uniapneaa sairastavia kokemustoimijoita. Saatavilla on myös Hengitysliiton painettuja oppaita sekä neuvontaa ja ohjausta.

– On hienoa, että voimme olla mukana Hengitysliiton Unilukkarit -hankkeessa, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon ABC-ryhmäpäällikkö Petri Seppänen. -Tarjoamme Juvalla ja Kuortissa ammattiautoilijoille peseytymistilat sekä rauhalliset taukotilat, joissa on mahdollisuus virkistyä. ABC Juvan tiloista löytyy myös sauna ammattiautoilijoiden käyttöön. Yhteiskuntavastuullisen toimintamme lisäksi hankkeessa mukana olo tukee hienosti meidän liikennekaupan strategiaa, jonka keskeisinä kirjauksina ovat mm. sujuva matkanteko, virkistävä tauko ja helpotusta arkeen, jatkaa Seppänen.

-ABC Kuorttin ja ABC Juvan ammattikuljettajille varatussa tilassa tulee loppukeväästä olemaan myös liikuntavälineitä, jotka Hengitysliiton Unilukkarit-hanke mahdollistaa, kertoo Unilukkarit-hankevastaava Mika Nurminen Hengitysliitosta.  – Kannattaa siis poiketa tauolle ja hypätä tauon jälkeen virkistyneenä rattiin. Monipuolisesta tarjoiluvalikoimasta löytyy paljon terveellistä nautittavaa, jatkaa Nurminen.

Tulevista kampanjapäivistä ja hankkeesta löytyy tietoa osoitteesta www.hengitysliitto.fi/unilukkarit. Kampanjapäivistä tiedotetaan myös ABC Kuorttin ja ABC Juvan somekanavissa.

Lisätietoja:

Kai Nurmi, ABC-toimialajohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 0400 942 141

Mika Nurminen, liikunnan asiantuntija, Unilukkarit-hankevastaava, Hengitysliitto ry, p. 044 407 7075

Vuosi 2023 on kääntynyt kevääseen ja me Osuuskauppa Suur-Savossa valmistaudumme jo pääsiäiseen, tulevaan juhlakauteen ja kesään. Työllistämme kesällä 2023 toimialueellamme noin 800 nuorta. Tavoitteenamme on tarjota erinomaisia ensimmäisiä työkokemuksia, jotka kannustavat ja sitouttavat työelämään. Meillä voi työskennellä ravintoloissa, kahviloissa, hotelleissa, liikennemyymälöissä, marketeissa, tavarataloissa, parturi-kampaamoissa, autokaupoissa ja -korjaamoissa, leipomossa ja erilaisissa tukitoiminnoissa. Suunnilleen puolet kesätyöpaikoistamme on varattu alle 18-vuotiaille ja lyhyempiin kesäharjoittelujaksoihin.

Vuoden 2022 lopulla osallistuimme T-Median toteuttamaan Luottamus & Maine tutkimukseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan Osuuskauppa Suur-Savon kokonaismaineen kehitys suuren yleisön keskuudessa on jatkunut suotuisana. Kokonaismaineemme oli alueosuuskaupoista korkein ja korkeampi, kuin muilla verrokkiryhmillä. Kiitosta saimme erityisesti hintatasostamme, työntekijöidemme tasapuolisesta kohtelusta, taloudellisesta vakaudestamme sekä vastuullisesta toiminnastamme.

Vastuullisuus on keskeinen arvo osuuskauppamme toiminnassa ja osana jokaisen osuuskauppalaisen työtä. Yksi merkittävistä vastuullisuustavoitteistamme on edistää Etelä-Savon yritystoimintaa ja sitä kautta vahvistaa myös työllisyyttä. Tänä vuonna olemme olleet mukana rakentamassa suomalaisen maatalouden tulevaisuutta järjestämällä yhdessä ProAgrian ja LähiTapiolan kanssa Tulevaisuusvalmennus- koulutusta. Koulutusten kautta olemme halunneet tuoda toimintaansa kehittäville maatiloille ja maaseutuyrityksille osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia ja luoda näkymää ajankohtaisiin ja uutta menestystä luoviin tekijöihin. Meille valmennukset ovat tuoneet myös toivotun uuden suoran kontaktin alkutuottajiin ja mahdollistaneet entistä paremman vuoropuhelun.

Yhteishyvä-lehti on ajatuksia avartava lukupaketti ajankohtaisia aiheita ja hyödyllisiä vinkkejä vastuullisempaan arkeen ja elämään. Tähän asti Yhteishyvä on jaettu asiakasomistajatalouksille koteihin, mutta jatkossa lehden jakelussa siirrytään myymäläjakeluun. Tässä yhteydessä loppuu myös Osuuskauppa Suur-Savon Omat Sivut – lehti. Yhteishyvä ilmestyy neljä kertaa vuodessa entistä tuhdimpana lukupakettina ja seuraavan lehden voit noutaa lähimmästä Prismasta, S-marketista, Sale-myymälästä, Sokokselta tai ABC Liikennemyymälästä. Seuraavat Yhteishyvä-lehdet ilmestyvät 15.5., 15.8. ja 15.11.2023. Reseptit löytyvät jatkossa Yhteishyvä-lehden sivuilta ja tuttuun tapaan Yhteishyva.fi:stä. Ajankohtaisia uutisiamme, tapahtumiamme sekä sinulle suunniteltuja etujamme löydät kätevästi osoitteessa suur-savo.fi sekä seuraamalla toimialojemme ilmoittelua eri kanavissamme.

Hyvää kevään odotusta kaikille!

Ari Miettinen
toimitusjohtaja

Osuuskauppa Suur-Savo-konsernin myynti oli 558,2 miljoonaa euroa vuonna 2022. Kaikki toimialat kasvattivat myyntiään, suhteellisesti eniten kasvua oli koronapandemiasta toipuneella matkailu- ja ravitsemiskaupalla. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta yhteensä 16,2 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa huomioitiin ylimääräisellä tulospalkkiolla ja joulurahalla.

Kasvua kaikilla toimialoilla vuonna 2022

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto jatkoi edellisvuoden maltillista kasvua ja oli 3,5 %. Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto kasvoi 28,1 %, kun toimiala alkoi toipua maaliskuussa päättyneiden kororajoitusten jälkeen. Liikennekaupan 22,8 %:n kasvun toi koronan aiheuttamien liikkumisrajoitteiden poistuminen ja polttonesteiden korkea hintataso. Autokaupan 4,5 %:n kasvua selittää pääosin Vantaalle huhtikuussa 2021 avatun autokaupan uuden toimipisteen täysi toimintavuosi. Tavaratalokauppa lähti hyvään kasvuun koronarajoitusten poistuttua, mutta loppuvuodesta talouden yleinen epävarmuus taittoivat kasvua selvästi.

Osuuskauppa Suur-Savo-konserniin 1.5.2021 siirtyneen Mikkelin Pesula Oy:n toiminta on jatkunut vakaana ja kasvua haetaan vuodelle 2023. Terveyspalveluiden toimialasta luovuttiin 31.3.2022 myymällä yhdessä Essoten kanssa Etelä-Savon Työterveys Oy:n osakeomistus Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Yhtiöiden liikevaihdot eivät näin ollen ole vertailukelpoisia edelliseen vuoteen.

Osuuskauppa Suur-Savo-konsernin tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 9,1 milj. euroa.

Vastuuta ympäristöstä

Osuuskauppa Suur-Savo on investoinut energiankäyttöön ja sataprosenttisesti päästöttömään sähköön jo vuosia. Muun muassa järjestelmälliset investoinnit energiatehokkaisiin kylmäkalusteisiin ja maalämpöön ovat tuoneet merkittävää energiansäästöä. Meneillään olevaan energiakriisiin ja sähköpulan ehkäisyyn on reagoitu hillitsemällä sähkön kulutusta lämmityksen ja valaistuksen säädöillä sekä kylmälaiteinvestoinneilla ja kylmälaitteiden optimoinnilla. Säästöt suhteellisessa sähkönkulutuksessa ovat olleet merkittäviä 10 vuoden aikatarkastelussa ja myös loppuvuoden 2022 kulutuksen muutostarkastelussa.

Vastuuta Etelä-Savosta

Osuuskauppa Suur-Savolla oli vuoden 2022 lopussa 70 380 asiakasomistajaa. Asiakasomistajatalouksien määrä kaikista Osuuskauppa Suur-Savon toimialueen kotitalouksista oli vuoden 2022 lopussa 77,6 % (ed. v. 77,2 %) Vuoden aikana asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta yhteensä 16,2 miljoonaa euroa (ed. v. 15,4 miljoona euroa) eli keskimäärin 1,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Palautukset asiakasomistajille näkyvät alueen ostovoimassa ja palautuvat suurelta osin maakunnan kaupankäyntiin.

Vastuuta henkilöstöstä

Osuuskauppa Suur-Savolla on käytössä koko henkilökunnan tulospalkkiojärjestelmä. Tämän lisäksi Osuuskauppa Suur-Savo huomioi henkilökuntaa keväällä 2022 edellisvuoden tapaan ylimääräisellä koronavuoden tulospalkkiolla ja loppuvuodesta joulurahalla. Tulospalkkioiden lisäksi Osuuskauppa Suur-Savon henkilökunnalla on käytössään monipuoliset henkilöstöedut.

 

Osuuskauppa Suur-Savo työllisti vuonna 2022 keskimäärin 1388 henkilöä. Kesätyöpaikan sai 567 henkilöä ja lisäksi tarjottiin 489 nuorelle harjoittelupaikka Tutustu työelämään ja tienaa ‑harjoitteluohjelman myötä.

Vuosittain toteutettavaan työyhteisötutkimukseen, jossa selvitetään henkilöstön työtyytyväisyyttä ja organisaation tilaa sekä kykyä vastata sisäisiin ja ulkoisiin haasteisiin, vastasi 93,4 % henkilöstöstä. Kokonaistyytyväisyys oli kaikilla tutkimuksen osa-alueilla erittäin korkea ja merkittävästi tavanomaista paremmalla tasolla muihin vastaavankokoisiin yrityksiin verrattuna. Osuuskauppa Suur-Savon työntekijät ovat sitoutuneita yrityksen arvoihin ja yhteisiin tavoitteisiin.

Panostuksia palveluverkostoon ympäri maakuntaa

Osuuskauppa Suur-Savo -konserni investoi 21,4 miljoonaa euroa alueen palveluverkostoon. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan toimialalla Savonlinnassa uudistettiin Sokosta ja sen yhteydessä toimivaa S-marketia.  Peruskorjauksia tehtiin Juvan ja Ristiinan S-marketeissa sekä Sale Naarajärvellä ja Kontiopuistossa Pieksämäellä. Loppuvuodesta käynnistyi ABC Savonlinnan muutostyöt S-marketiksi, jonka yhteyteen Kotileipomo Siiskonen avaa kahvilamyymälän.

Liikennekaupan toimialalla Mikkelissä ABC Tuukkalan ravintolasali uudistettiin täydellisesti. Lisäksi Savonlinnaan valmistui ABC venetankkaus ja Mikkelin Visulahteen ABC-jakeluasema. ABC sähköautojen latauspisteitä valmistui Kuorttiin, Pitkäjärvelle ja Juvalle sekä Savonlinnan ja Pieksämäen Prismoihin.

Majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialalla toteutettiin mittava uudistus hotelli Tottissa, jonne avattiin uusi Original Sokos Hotel Seurahuone Apartments -konsepti. Savonlinnan Original Sokos Hotel Seurahuoneen huoneuudistus aloitettiin syksyllä ja se valmistuu kesäksi 2023. Ravintola Amarilloon tehtiin uudistus ja perinteikäs Ravintola Päämaja uudistettiin Las Palmas -konseptiksi.

Merkittävimmät kehitysnäkymät vuodelle 2023

Osuuskauppa Suur-Savon myynnin arvioidaan kasvavan hieman vuonna 2023 ja investoinnit palveluverkostoon tulevat olemaan noin 16 miljoonaa euroa. Marketkaupassa kolmen S‑marketin ja kahden Sale-myymälän talotekniikka ja kalusto uudistetaan ja tilat peruskorjataan. Majoitus- ja ravitsemisalalla jatketaan hotelli Tottin ja Vaakunan huoneiden uudistusta. Mikkeliin avataan uusi laadukas kebab-konsepti & Rosso Pizza. ABC-latausverkoston laajennusta jatketaan ja latauspisteitä rakennetaan kolmeen toimipisteeseen.

Osuuskauppa Suur-Savon siivouspalveluiden liiketoiminta siirrettiin Mikkelin Pesula Oy:n toiminnaksi vuoden 2023 alussa. Keväällä Mikkelin Pesula Oy:n toiminta laajenee, kun S-ryhmän Radisson-hotellien hotellitekstiilejä aletaan pestä Mikkelissä.

Lisätietoja:   Ari Miettinen, puh. 050 531 9550, ari.miettinen@sok.fi

 

Liite 1. Osuuskauppa Suur-Savo vuonna 2022

v. 2022 v. 2021 Muutos
Myynti 558,2 milj.€ 520,8 milj.€ +37,4 milj.€
Liikevaihto 465,5 milj.€ 427,3 milj.€ +29,2 milj.€
Operatiivinen tulos *) 9,1 milj.€ 9,4 milj.€ -0,3 milj.€
Investoinnit 21,4 milj.€ 19,8 milj.€ +1,6 milj.€
Asiakasomistajia 70 380 70 467 -87
Hyöty asiakasomistajuudesta 16,2 milj.€ 15,4 milj.€ +0,8 milj.€
Keskimääräinen hyöty asiakasomistajuudesta 230 € 217 € +13 €
Henkilöstö keskimäärin 1 388 1 339 +49

*) Operatiivinen tulos = tulos ilman kertaluonteisia eriä

 

Liite 2. Liikevaihto toimialoittain

milj.€ v. 2022 v. 2021 Muutos Muutos-%
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 266,3 257,2 9,1 3,5 %
Liikennekauppa 89,8 73,1 16,7 22,8 %
Autokauppa 62,5 59,8 2,7 4,5 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 24,0 18,8 5,3 28,1 %
Terveyspalvelut 2,7 10,8 -8,1 74,7 %
Pesula 7,6 4,5 3,1 69,5 %
Muut 3,5 3,1 0,4 11,7 %
Yhteensä 456,5 427,3 29,2 6,8 %
Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna ravintoloineen on saanut Sustainable Travel Finland (STF) -merkin. Tunnustuksen saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisenkin kestävyyden. Seurahuoneen nyt saama tunnustus on osa Savonlinnan seudun tavoitetta nousta Saimaan vastuullisen matkailun kärkialueeksi.
Matkailijat arvostavat yhä enenevässä määrin kestäviä elämyksiä ja tuotteita. Vastuullisuutta myös peräänkuulutetaan matkailualan yrityksiltä aiempaa enemmän. Visit Finlandin kehittämä Sustainable Travel Finland -merkki on osoitus siitä, että yritys on sitoutunut vastuulliseen toimintaan useilla eri osa-alueilla.
”Meille vastuullisuus on toiminnan ydintä ja luonnollinen osa jokapäiväistä arkeamme. STF-merkin saaminen tuntuukin todella hienolta ja motivoi varmasti myös henkilökuntaamme jatkamaan vastuullisuustyötä entistä suuremmalla innolla”, kommentoi Original Sokos Hotel Seurahuoneen hotellinjohtaja Kati Vihma.
Paikallisen taiteilijan teokset ovat osa sosiokulttuurista vastuuta
Yhtenä STF-tunnuksen osa-alueena on sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Original Sokos Hotel Seurahuone on linjannut tavoitteikseen muun muassa edistää työyhteisön monimuotoisuutta, pidentää matkailusesonkia Savonlinnan alueella sekä laajentaa yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Konkreettisia esimerkkejä ovat aulan myymälä paikallisine tuotteineen, yhteistyö Savonlinnan oppaiden kanssa sekä Seurahuone Apartments -huoneistoissa esillä oleva, paikallisen taiteilijan Tuomo Kukkosen taide.
”Taiteilija ilahtuu aina, kun teokset löytävät yleisönsä. Ja hotellissa taide tavoittaa hyvin monimuotoisen yleisön”, Kukkonen toteaa. Hän kertoo ammentavansa inspiraatiota teoksiinsa luonnosta. Seurahuoneen huoneistoihin asetellut työt ovat teossarjasta Pilvet. “Ne kuvaavat abstraktia maisemaa, josta jokainen katsoja voi löytää oman oivalluksensa. Yleisesti ottaen haluan teosten huokuvan rauhaa, joka tuo hotellielämykseenkin turvallisuuden sekä kodikkuuden tunnetta. Nämä huoneistothan ovat kauniita, kuin pieniä koteja”, Tuomo Kukkonen avaa.
Savonlinna Saimaan vastuullisen matkailun kirittäjänä
Savonlinnalla on tavoitteena nousta Saimaan vastuullisen matkailun kärkialueeksi sekä saada alueellinen Sustainable Travel Finland -merkki. Merkin yhtenä kriteerinä on, että puolet sen kansainvälistä matkailua harjoittavista yrityksistä on saanut STF-tunnuksen. Savonlinnassa merkki on nyt kahdeksalla yrityksellä, Savonlinnan Seurahuone mukaan lukien.
“Kansainväliset matkanjärjestäjät edellyttävät matkailuyrityksiltä ja -alueilta kestävää toimintaa. STF-merkin saaneet yritykset ovat edelläkävijöitä, jotka haluavat vapaaehtoisesti kantaa vastuuta oman yritystoiminnan vaikutuksista luontoon, ihmisiin ja yhteiskuntaan”, taustoittaa Kohti kestävää matkailua Savonlinnan seudulla -hankkeen projektipäällikkö Sanna Eerikäinen.
Kohti kestävää matkailua Savonlinnan seudulla -hankkeen tavoitteena on alueen matkailutoimijoiden vastuullisuusosaamisen vahvistaminen, vastuullisen toiminnan suunnitelmallinen kehittäminen sekä vastuullisuusviestinnän lisääminen.
Vastuullisuusnäkökulma mukana myös huoneuudistuksessa
Original Sokos Hotel Seurahuoneella uudistetaan parhaillaan 53 hotellihuonetta, jotka valmistuvat kesäsesonkiin 2023. Samassa yhteydessä tarkistetaan, että ilmanvaihto ja valaistus ovat energiaa säästäviä. Myös esteettömyyttä parannetaan. Uudistustyöt paitsi tukevat hotellin vastuullisuustavoitteita, myös vahvistavat hotellia monipuolisena elämyskokonaisuutena. Pääurakoitsijana toimii Savonlinnan Saneerauspalvelu.
Sokos Hotellit on valittu jo useana vuonna peräkkäin Suomen luotetuimmaksi, vastuullisimmaksi ja arvostetuimmaksi hotelliketjuksi. Lue lisää Sokos Hotellien ympäristötyöstä ja vastuullisuudesta:
www.sokoshotels.fi/fi/tietoa-meista/vastuullisuus-sokos-hotelleissa
Lisätietoja:
Kati Vihma, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Seurahuone, Savonlinna, kati.vihma@sok.fi, puh. 050 371 4530
Sanna Eerikäinen, projektipäällikkö, Kohti kestävää matkailua Savonlinnan seudulla -hanke, sanna@visitsavonlinna.fi, puh. 040 015 5148

Suomalaisten innostus ulkoilua ja erityisesti retkeilyä kohtaan ei osoita laantumisen merkkejä, ja erilaisille retkeilyvarusteille ja -vaatteille riittää kysyntää myös talvipakkasilla. Vaikka suomalaiset tyypillisesti ostavat lapsilleen samanlaisia pulkkia, mitä itse ovat lapsuudessaan käyttäneet, kasvattavat liukulaudat ja -matot huimasti suosiotaan. Tämän talven hittituotteisiin Prismassa lukeutuvat myös esimerkiksi liukulumikengät ja merinovillasta valmistetut kerrastot.

Koulujen talvilomaviikkojen ja laskiaisen värittämän helmikuun aikana erilaiset talviulkoiluvälineet ovat kovassa käytössä. Talven säällä on kuitenkin merkittävä vaikutus siihen, miten kauppa lopulta sesongin aikana käy.

-Alkuvuonna sää oli melko sateinen, mikä näkyi mm. kumisaappaiden myynnissä. Niitä myytiin selvästi edellisvuotta enemmän. Sateinen sää vaikutti myös sadeasujen ja lasten ulkokenkien ja – vaatteiden myyntiin, kertoo Prisma Mikkelin käyttötavaraosastojen päällikkö Tuomo Rasimus, Osuuskauppa Suur-Savosta. Nyt kevätauringon pilkistellessä pilvien takaa suosittelen lähtemään jäälle liikkumaan. Mukaan pilkkireppuun kannattaa pakata kahvitermarin ja hyvien eväiden lisäksi paikallisia Norolan-pilkkejä ja tuoreita toukkia ahvenen narraamista varten. Jäällä liikkuessa tulee muistaa turvallisuus, ja ottaa kaveri mukaan,  jatkaa Rasimus. -Ja hyvät tuulen kestävät ulkoiluvarusteet on tietysti tärkeä juttu.

Ulkoilua suomalaiset harrastavat, vaikka sää olisi sateinenkin. Toimivalla varustuksella ulkoilu on hauskaa myös talvikuukausina, on kyseessä sitten retkeily, talviuinti, mäenlasku pulkkamäessä tai liukulumikenkäily.

-Meillä Mikkelin Prismassa ovat suuressa suosiossa tänä talvena olleet liukulumikengät ja pehmeät liukurit, sanoo Rasimus.

Ahkiot, pulkat ja rattikelkat ovat ikisuosikkeja, joita myydään vuodesta toiseen hyvin. Suosiotaan pulkkamäessä ovat kasvattaneet myös helposti mukana kannettavat liukulaudat ja -matot. Vaikka liukulautojen myyntimäärät ovat nousseet lähelle pulkkia, pitää pulkka silti edelleen paikkaansa mäenlaskun kunkkutuotteena.

Edellisen talvisesongin Prismaketjun (11/2021–2/2022) myyntidata paljastaa, että liki puolet talviulkoiluvälineiden kokonaismyynnistä tulee rattikelkoista, ahkioista ja pulkista, kun taas liukulautojen osuus kokonaismyynnistä on reilun kolmanneksen. Myytyjen kappalemäärien näkökulmasta tarkasteltuna yli 75 % ostetuista talviulkoiluvälineistä on ahkioita, liukulautoja ja liukureita. 

Retkeily kiinnostaa myös talvella 

Kiinnostus luonnossa liikkumista ja retkeilyä kohtaan on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa, eikä suosio osoita laantumisen merkkejä tänäkään vuonna. Prisma vastasi kysyntään avaamalla myymälöihin uudet Outdoor-osastot viime keväänä. Lanseerauksen yhteydessä tuotevalikoimaa laajennettiin, ja aiemmin myymälässä erillään olleet retkeilyvaatteet, -jalkineet ja -tarvikkeet yhdistettiin selkeämmin samaan kokonaisuuteen, jotta asiakkaan on helpompi löytää tarvitsemansa tuotteet. Myyntidatan perusteella asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan: Outdoor-osaston tuotteiden myynti kasvoi vuoden 2022 huhti-joulukuussa liki 40 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Talviulkoilun valikoimien osalta erityisen kovassa kasvussa Prismoissa on ollut outdoor-pukeutumisen ja -jalkineiden myynti, joka noin kolminkertaistui vuoden takaisesta huhti-joulukuussa 2022. Myynnissä korostuvat erityisesti housut. Ulkoilupukeutumisessa tärkeitä ovat myös alkutalven hiteiksi nousseet merinovillaiset alus- ja väliasut. Niitä ostetaan sekä aikuisille että lapsille.

 

Lisätietoja:
Tuomo Rasimus, käyttötavaraosaston päällikkö, Prisma Mikkeli, Osuuskauppa Suur-Savo, puh. 044 791 3578

Kauppakeskus Stella laajentaa Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajien palvelutarjontaa. S-ryhmä avaa ensimmäisen korkealaatuiseen kebabiin keskittyvän ravintolansa kauppakeskukseen toukokuussa.

Nopea syöminen yhdistettynä laadukkaisiin annoksiin ja asiantuntevaan palveluun kiinnostaa nyt kuluttajia. Hyvän ruoan ohella ravintolakäynniltä odotetaan elämyksellisyyttä. Asiakkaat hakevat ravintoloista piristystä arkeen sekä iloista yhdessä oloa.

Kebab vahvassa nosteessa

Kebab on saanut viime aikoina uudenlaista nostetta tuotteen ympärillä tehdystä kehitystyöstä ja uusista ravintoloista. Vaikka ilmiö on toistaiseksi rajoittunut muutamien kaupunkien alueille, on laadukkaalla kebabilla kaikki edellytykset saavuttaa samanlainen valtakunnallinen suosio kuin Premium-pizzalla ja -hampurilaisilla. Suomalaisten mieliruokia kysyttäessä kebab yltää toistuvasti kärkisijoille, ja sen suosio on kasvanut jatkuvasti nopean syömisen kategoriassa.

S-ryhmässä kasvu- ja kehitysmahdollisuudet kebabin ympärillä nähdään suurina. Laadukkaan tuotteen ohella uusi kebabravintola keskittyy omistautuneeseen palveluun ja kiehtovaan miljööseen.

”Haluamme laajentaa kebabin tarjoaman elämyksen sellaiseksi, että se tavoittaisi kokonaan uusia asiakasryhmiä. Tarkoitus on, että kebab saavuttaisi samanlaisen arvostetun aseman kuin pizza ja hampurilainen, joiden osalta suomalaiset ravintolat ottavat mittaa ja kilpailevat jo kansainväliselläkin tasolla”, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Kai Nurmi.

Henkilökunta on keskeinen osa uuden ravintolan identiteettiä ja asiointikokemusta. Tavoitteena on, että ravintolaan työhön tulevat kasvavat kebab-huippuasiantuntijoiksi, joiden osaaminen ja innostus näkyy jokaisessa annoksessa.

Rosso palaa lähemmäs asiakkaita

Kauppakeskus Stellassa Rosso palaa katutasoon Rosso Pizza -ravintolan muodossa. Rosso Pizza on keskittynyt kaikkien tuntemiin Rosson pizzoihin, ja sen runsaasta valikoimasta tulee löytymään myös asiakkaiden hartaasti toivoma pannupizza.

”Osuuskauppa Suur-Savo kehittää toimintaansa jatkuvasti, ja haluamme tuoda asiakkaillemme uusia konsepteja tarjolle ja näin rikastuttaa alueen ravintolatarjontaa”, sanoo Kai Nurmi.

 

Lisätiedot:
Kai Nurmi, toimialajohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 0400 942 141 kai.nurmi@sok.fi

S-ravintolat hakevat kasvua uudistuksista ja uusista ravintoloista

Olavinlinnassa järjestetään hää- ja juhlamessut. Messut ovat ensimmäiset lajissaan Olavinlinnassa ja ne järjestetään lauantaina 11. maaliskuuta klo 10–16.

Hää- ja juhlamessut toteutetaan yhteistyössä Olavinlinnan Ravintoloiden ja Jennyn Juhlapalvelun kanssa. Jennyn Juhlapalvelut on enonkoskelaisen Jenny-Sofia Kainulaisen yritys, jonka toimialana on juhlien järjestäminen ja somistus. Yritys tarjoaa erilaisia somistustarvikkeita, kuten kustomoituja ilmapallosomisteita, sekä vuokrattavia juhlatarvikkeita.

Messuille on kutsuttu eri toimialojen yrityksiä Savonlinnasta ja lähiseudulta. Toimialojen kirjo on laaja, mukana on mm. kukka- ja korukauppoja, pukinetaloja, kampaamoja, kosmetologeja ja valokuvaajia sekä juhlatila-, leipomo-, panimo- ja risteily-yrityksiä. Messuilla on mukana myös Savonlinnasta kotoisin oleva, vuoden 2022 Miss Suomi Petra Hämäläinen.

− Nyt on oivallinen tilaisuus tulla hakemaan ideoita ja apua paitsi häiden myös kaikenlaisten muiden juhlien järjestämiseen. Kaikki juhliin liittyvä löytyy messuilta: tilat, tarjoilut, ohjelma ja pukeutuminen, kertoo ravintolajohtaja Ulla-Maija Myllymäki Olavinlinnan Ravintoloista.

– Ja vaikka ei olisi juhlia vielä tiedossakaan, voi tulla skumppabaariin lasilliselle ja nauttimaan livemusiikkista kauniissa linnassa, jatkaa Jenny-Sofia Kainulainen Jennyn Juhlapalveluista.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Linnantuvassa on tarjolla lounasta ja erillistä maksua vastaan on mahdollisuus osallistua myös opastetuille linnakierroksille. Näytteilleasettajilla on myynnissä heidän omia tuotteitaan ja palveluitaan.

− Näytteilleasettajien ilmoittautuminen on päättynyt, mutta vapaita tiloja voi vielä tiedustella, sanoo Myllymäki.

 

Lisätietoja:

ravintolajohtaja Ulla-Maija Myllymäki, Osuuskauppa Suur-Savo

puh. 040 550 6842, sähköposti ulla-maija.myllymaki@sok.fi

Osuuskauppa Suur-Savo sponsoroi Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkuetta, joka pyöräilee Pariisiin 8.–15.7.2023. Suomesta lähtö on 7.7.2023.

Team Rynkebyhyn osallistuvat pyöräilijät hyppäävät satulaan ja polkaisevat matkaan kohti Pariisia kerätäkseen rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Kerätyt varat menevät Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle, jotka tekevät tärkeää työtä lasten syöpätutkimuksen edistämiseksi ja syöpäsairaiden lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä tukemiseksi. Iso osa kerätyistä varoista saadaan lahjoituksina yrityksiltä, jotka lähtevät mukaan hankkeen sponsoreiksi. Osuuskauppa Suur-Savon Prisma Pieksämäen johtaja Sanna Puikkonen on yksi Team Rynkeby-pyöräilyjoukkueen jäsenistä.

-Halusin lähteä mukaan, koska pyöräilyä olen harrastanut jo usean vuoden ajan ja samalla seurannut aktiivisesti ja mielenkiinnolla Team Rynkebyn toimintaa. Tässä yhdistyy paljon hyvää. Hyväntekeväisyys vaikeasti sairaiden lasten ja heidän perheiden tukemiseksi, itsensä haastaminen sekä liikunnan ilo, kaikki samassa paketissa, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon Prisma Pieksämäen johtaja Sanna Puikkonen. -Valmistaudun matkaan liikkumalla monipuolisesti usean tunnin viikossa. Lumien sulaessa pääsemme sitten harjoittelemaan pyöräilyä yksin ja yhdessä joukkueen kanssa, jotta matkamme taittuisi turvallisesti. Hienoa, että työnantajani haluaa olla mukana tukemassa tapahtumaa, jatkaa Puikkonen.

Osuuskauppa Suur-Savo toivottaa Sannalle tsemppiä valmistautumiseen ja matkalle kohti Pariisia.

Kaikkiaan 20 toimintavuotensa aikana Team Rynkeby on kerännyt yhteensä 75 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Vastuullisena toimijana Osuuskauppa Suur-Savo haluaa olla mukana tukemassa lasten syöpätutkimusta ja kannustaa muitakin osallistumaan.

 

Lisätietoja:

Sanna Puikkonen, Osuuskauppa Suur-Savo, Prisma Pieksämäki, p.050 370 1130, sanna.puikkonen@sok.fi