Osuuskauppa Suur-Savon uusi edustajisto käsitteli 23.4.2024 kevätkokouksessaan osuuskaupan viime vuoden tulosta ja päätti kertyneen ylijäämän käyttämisestä. Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston päätöksen mukaisesti Osuuskauppa Suur-Savo maksaa 1,5 % ylijäämänpalautusta kaikille asiakasomistajilleen heidän vuoden 2023 aikana osuuskaupan toimipaikoista tekemistään Bonukseen oikeuttavista ostoista. Ylijäämänpalautusta maksetaan yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautus maksetaan asiakasomistajien S‑tileille 10.6.2024.

Osuuskauppa voi maksaa kerran vuodessa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta. Päätöksen ylijäämänpalautuksen maksamisesta ja maksun suuruudesta tekee asiakasomistajien vaaleilla valitsema edustajisto edellisen vuoden tuloksen perusteella.

Osuuskauppa Suur-Savo on yksi S-ryhmän 19 alueosuuskaupasta. Osuuskauppa Suur-Savon omistajia ovat Etelä-Savon alueen kotitaloudet, joita palkitaan jäsenyydestään ja keskittämisestään mm. Bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen keinoin.

Osuuskauppa Suur-Savo takaa asiakasomistajille parhaan vastineen rahalle keskeisissä palveluissa, ei maksimoi voittoa, vaan rakentaa kestävää kasvua. Osuuskauppa panostaa Etelä-Savon elinvoimaisuuteen ja tekee päätöksiä koko maakunnan elinvoimaa vahvistaen. Toimipaikkaverkostoa osuuskauppa kehittää mittavasti joka vuosi. Osuuskaupan tuotot käytetään asiakasomistajien ja heidän lähialueiden eduksi.

 

Lisätietoja:

Heikki Siira, talousjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, P. 044 794 2050

S-ryhmä ja S-Pankki tuovat S-Etukortti Visa -asiakkailleen mahdollisuuden Apple Payn käyttöön. Se on turvallinen ja helppo maksutapa, joka auttaa asiakkaita välttämään maksukorttinsa luovuttamisen toiselle henkilölle, fyysisten painikkeiden koskettamisen tai käteisellä maksamisen. Siinä käytetään iPhone-puhelimen tehokkaita toimintoja jokaisen maksutapahtuman suojaamiseen. Asiakasomistajat voivat myös lisätä S-Etukorttinsa Applen Lompakkoon. Näin he voivat kerryttää Bonusta iPhone-puhelimellaan tai Apple Watch -älykellollaan.

”Olemme innoissamme siitä, että iPhone- ja Apple Watch -käyttäjät voivat nyt lisätä S-Pankin maksukorttinsa helposti ja turvallisesti Apple Payhin sekä S-Etukorttinsa Applen Lompakkoon. Näin he voivat käyttää suosikkituotteitaan kätevästi yhdestä paikasta omalla laitteellaan”, sanovat S-ryhmän asiakkuusjohtaja Heini Dahlström ja S-Pankin korttien ja maksamisen tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

  S-ryhmän asiakkailla on käytössä yhteensä neljä miljoonaa S-Etukorttia, joista valtaosa on myös S-Pankin kansainvälisiä maksukortteja. Useampi kuin yksi kymmenestä suomalaisella maksukortilla tehdystä ostosta tehdään S-Pankin kortilla. Vuonna 2023 S-ryhmän alueosuuskauppojen asiakasomistajat maksoivat yli 25 prosenttia Bonusta kerryttävistä ostoistaan S-Pankin kortilla.

Apple Pay tarjoaa helpon ja turvallisen maksutavan

Asiakkaat voivat maksaa Apple Paylla helposti kaksoispainalluksella ja pitämällä iPhone- tai Apple Watch -laitettaan lähellä maksupäätettä lähimaksua varten. Jokainen Apple Pay -maksutapahtuma on suojattu, koska se todennetaan Face ID -kasvotunnistuksella, Touch ID -sormenjälkitunnistuksella tai laitteen tunnusluvulla. Apple Pay toimii maksuvälineenä ruokakaupoissa, apteekeissa, takseissa, ravintoloissa, kahviloissa, vähittäismyymälöissä ja monissa muissa paikoissa kaikkialla maailmassa.

Asiakkaat voivat käyttää Apple Paytä myös iPhone-, iPad- ja Mac-laitteissa nopeiden ja helppojen ostojen tekemiseen sovelluksissa tai verkkosivuilla Safari-selaimella ilman erillisten käyttäjätilien luomista tai toimitus- ja laskutustietojen toistuvaa syöttämistä. Apple Pay -maksuja voi tehdä myös Apple Watch -älykellon sovelluksissa.

Turvallisuus ja helppokäyttöisyys ovat Apple Pay -maksusovelluksen ytimessä. Kun asiakkaat käyttävät S-Etukortti Visa Debit- tai Credit-korttia Apple Pay -sovelluksen kautta, varsinaista kortin numeroa ei tallenneta laitteeseen eikä Applen palvelimille.

Apple Pay on helppo ottaa käyttöön. Käyttöönotto onnistuu S-mobiili-sovelluksen kautta, valitsemalla kortin ja painamalla ’Lisää Applen Lompakkoon’ -painiketta. Kortin liittäminen Apple Pay-sovellukseen onnistuu myös Lompakko -sovelluksesta, napsauttamalla + -painiketta sekä seuraamalla näytöllä esitettäviä ohjeita. Kun asiakas on lisännyt kortin iPhone-, Apple Watch-, iPad- tai Mac-laitteeseen, hän voi aloittaa Apple Pay -maksujen tekemisen kyseisellä laitteella heti. Kun asiakas lisää myös S-Etukorttinsa Applen Lompakkoon, hän voi kerryttää Bonusta Lompakko-sovelluksella. Asiakkaat saavat myös maksutapaetua maksaessaan ostoksensa S-Etukortti Visa -kortilla S-ryhmän toimipaikoissa.

Lähiluvulla toimivan S-Etukortin käyttö Lompakko-sovelluksessa

Lompakko-sovelluksella asiakkaat voivat säilyttää kaikki korttinsa yhdessä kätevässä paikassa.

Bonusta kertyy Applen Lompakkoon lisätyllä S-Etukortilla seuraavien ketjujen toimipaikoissa: Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku, ABC Market, ABC Ravintola, Sokos, Emotion, S-Rauta ja Prisma Rauta. Uusi toiminnallisuus otetaan käyttöön toimipaikkojen maksupäätteissä vaiheittain.

Voit lisätä S-Etukorttisi Applen Lompakkoon avaamalla S-mobiili-sovelluksen, siirtymällä Minä-osioon ja valitsemalla Lisää Applen Lompakkoon.

Asiakkaat voivat käyttää S-Etukorttia helposti avaamalla Lompakko-sovelluksen kaksoispainalluksella, napauttamalla valitsemaansa etukorttia ja pitämällä iPhonea tai Apple Watchia lähellä kassan lukulaitetta.

 

Lue lisää:

Kuvat: SOK

Osuuskauppa Suur-Savon ja Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun yhteistyössä järjestämän Sapuska Sankarit -kokkauskisan voittajat on valittu. Kahdeksannen luokan kotitalouden oppilaille järjestetyn kilpailun finalistit karsittiin yhteensä 32 kokkiparin joukosta. Arvovaltainen tuomaristo valitsi alku-, pää- ja jälkiruokasarjojen voittajat.

Oppilailla oli käytettävissään ennalta määrätyt pääraaka-aineet ja kisa-annokset he suunnittelivat pareittain kotitaloustunneilla. Kokkauskisa huipentui Original Sokos Hotel Vaakunassa pidettyyn finaaliin, johon oli valittu kolme parasta paria jokaisesta kategoriasta.

− Parit olivat huikean tasaväkisiä ja karsinnoista jatkoon päässeet oppilaat ovat kolisutelleet gastronomisen taivaan portteja. Finaalissa taidot punnittiin ja intohimo ruoanlaittoa kohtaan hehkui jokaisen oppilaan sydämestä, ylisti kotitalousopettaja Niklas Kurvinen.

Kisassa arvioitiin maun lisäksi myös esillepanoa ja luovuutta, joka heijastui jokaisesta annoksesta. Kullakin lautasella oli tarina kerrottavanaan, ja tuomareiden tehtävä oli kuunnella ja ymmärtää jokainen niistä. Finaalituomaristoon kuuluivat Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen, Mikkelin kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen, Etelä-Savon ammattiopiston koulutus- ja valmennuspäällikkö Juliana Hokkanen, Länsi-Savon päätoimittaja Timo Laitakari, sisällöntuottaja Vili Rautio, Rantakylän yhtenäiskoulun apulaisrehtori Anu Kokkonen sekä Osuuskauppa Suur-Savosta toimitusjohtaja, kauppaneuvos Ari Miettinen ja henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen.

Alkuruokasarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Isla Kokkosen ja Joanna Salmen annoksen.  Paahdettua bataattia ja kardemumma-tomaattikastiketta sisältävää annosta kuvailtiin todella innovatiiviseksi ja yllättäväksi. Annoksen maussa yhdistyivät makean ja suolaisen yhdistelmä, ja ulkonäköä kuvailtiin kauniiksi ja leikkisäksi. Tuomariston kommenteissa todettiin, että annos sopisi ravintolalistalle.

Isla Kokkosen ja Joanna Salmen annos: Paahdettua bataattia ja kardemumma-tomaattikastiketta.

Pääruokasarjassa voittajaksi nousi Anni Jääskeläisen ja Elisa Kujalan aurinkoinen unelma -ahvenrullat. Annoksessa kalan, bataatin ja dipin yhdistelmää kuvailtiin erittäin maukkaaksi. Annoksen väriloisto sekä kaunis esillepano saivat kehuja tuomaristolta. Erityismaininnan tuomaristo antoi lähes itse kalastetuista ahvenista.

Anni Jääskeläisen ja Elisa Kujalan annos: Aurinkoinen unelma -ahvenrullat.

Jälkiruokasarjan finaalissa voiton vei Sonja Närväsen ja Kerttu Sinkkosen brownie. Tuomaristo kommentoi annosta täyteläiseksi sekä täydellisen pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Annoksen ulkonäköä kuvailtiin todella kauniiksi. Myös tämän annoksen koettiin olevan ravintolaruoan tasoa.

Sonja Närväsen ja Kerttu Sinkkosen brownie.

− Tuomariston tehtävä ei ollut helppo ja erot eri annoksien pisteytyksen välillä olivat todella pieniä. Finaalissa nähtiin aitoa innostusta, tekemisen meininkiä, huikeita annoksia ja mielettömiä onnistumisia. Annoksien eteen oli todellakin nähty vaivaa etukäteen valmistautumalla. Olen niin ylpeä näistä oppilaista, hehkutti Niklas Kurvinen kilpailun päätyttyä.

Kaikki finaalissa kilpailleet oppilaat palkittiin kunniakirjoin ja kukin. Jokaisen eri kategorian voittajat saivat kesätyöpaikan Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloista tai liikennemyymälöistä. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet palkittiin tavarapalkinnoin.

− Erityiskiitoksen Sapuska Sankarit -kisasta innostumisesta sekä mahdollistamisesta ansaitsevat ehdottomasti kotitalousopettajat Johanna Lindbohm ja Niklas Kurvinen. Kotitaloustunneilla on harjoiteltu ja valmistauduttu huolella ja se näkyi finaalipäivänä, kiitteli Tuula Lyytikäinen. − Nyt ensimmäistä kertaa järjestetty Sapuska Sankarit -kokkauskisa saa jatkoa myös ensi keväänä, lupasi Lyytikäinen.

Finaalissa kisasivat voittajaparien lisäksi Justus Mäkilä ja Helmi Sipilä alkuruokasarjassa, Sini Mynttinen, Alina Rikkonen, Vilma Hyöppinen ja Sohvi Kuismala pääruokasarjassa sekä Johannes Viljakainen, Eelis Alanen, Siiri Pulkkinen ja Beata Kekkonen jälkiruoissa.

Yhteistyön nimestä järjestettiin nimikilpailu, jonka voitti Rantakylän yhtenäiskoulun 8A luokan Joanna Salmi ehdotuksellaan Sapuska Sankarit.

Lisätietoja:
henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen
Osuuskauppa Suur-Savo
tuula.lyytikainen@sok.fi
050 562 9200

Osuuskauppa Suur-Savon kaksivaiheiset osuuskauppavaalit ovat päättyneet. Äänioikeuttaan käytti 15 246 jäsentä. Äänestysprosentti (22 %) oli lähes edellisvaalien tasoa (22,8 %).

Paikkansa säilytti 23 edustajiston jäsentä. Edustajistoon valituista 48 jäsenestä uusia on 25 (52 %). Naisia edustajistossa on 27 eli 56 % ja miehiä 21 eli 44 %. Naiset olivat vaalien ääniharavia.

Sähköisesti annettuja ääniä oli kokonaisäänimäärästä 27,7 %.

 

Edustajistoon valittiin yhteensä 48 varsinaista jäsentä suoralla vaalitavalla seuraavasti:

Jäsenalue                                       Ehdokkaita              Valittiin

Mikkelin jäsenalue                                   79                                       23

Pieksämäen jäsenalue                            13                                        7

Juvan jäsenalue                                       22                                        6

Savonlinnan jäsenalue                            36                                       12

Yhteensä                                                  150                                     48

 

Uuden edustajiston toimikausi alkoi 9.4.2024 S-vaalilautakunnan vahvistettua vaalien tuloksen ja jatkuu kevääseen 2028. Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston varsinainen kevätkokous pidetään tiistaina 23.4.2024 Mikkelissä.

Valitsematta jääneet ehdokkaat ovat varajäseniä jäsenalueittain äänimäärien mukaisessa järjestyksessä. (katso kaikki tulokset >>)

 

Heli Leväinen Pieksämäen jäsenalueelta jälleen ääniharava

Pieksämäen jäsenaluetta edustava Heli Leväinen oli vaalien ääniharava. Hän keräsi 702 ääntä.

 

Eniten ääniä saivat:

  1. Leväinen Heli Pieksämäen jäsenalue 702 ääntä
  2. Ahonen Kaija Mikkelin jäsenalue 364 ääntä
  3. Junttila Noora Kristiina Pieksämäen jäsenalue 359 ääntä (*)
  4. Kinnunen Virpi Juvan jäsenalue 355 ääntä
  5. Järvinen Heli Savonlinna jäsenalue 306 ääntä (*)
  6. Nygren Amanda Juvan jäsenalue 289 ääntä (*)
  7. Lappi Erkki Pieksämäen jäsenalu 265 ääntä
  8. Ruhanen Aada Mikkelin jäsenalue 254 ääntä
  9. Rajasuo Anu Pieksämäen jäsenalue 230 ääntä
  10. Ahonen Liisa Mikkelin jäsenalue 214 ääntä (*)

(*) uusi edustajiston jäsen

 

Edustajistolla merkittäviä tehtäviä

Edustajistolla on merkittävä rooli maakunnan johtavan vähittäiskauppa- ja palveluyrityksen, Osuuskauppa Suur-Savon hallinnossa. Edustajisto toimii omistajien edustajana ja käyttää ylintä päätösvaltaa sääntömääräisissä asioissa. Muodollisen roolinsa lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan johdon ja asiakasomistajien välille.

Lisätietoja edustajiston vaaleista antaa toimitusjohtaja, kauppaneuvos Ari Miettinen, puh. 050 531 9550 sekä vaalilautakunnan sihteeri, talousjohtaja Heikki Siira, puh. 044 794 2050.

 

Mikkelissä 9.4.2024

OSUUSKAUPPA SUUR-SAVO

S-vaalilautakunta

Antti Vainio
puheenjohtaja

Heikki Siira
sihteeri

 

Valitut edustajiston jäsenet jäsenalueittain: (.pdf >>)

Savonlinnassa sijaitsevalle Original Sokos Hotel Seurahuoneelle on myönnetty merkittävä kansainvälinen tunnustus International Sustainable Awardseissa.  Tämä kansainvälinen kestävän kehityksen palkinto on myönnetty perusteellisen tutkimus- ja arviointiprosessin jälkeen tunnustuksena sitoutumisesta ja toimenpiteistä kohti kestävämpää tulevaisuutta.

 

International Sustainability Awards (ISA) myönnetään yrityksille, jotka ovat sitoutuneet kestäviin liiketoimintatapoihin ja tällä tavoin vaikuttavat myönteisesti luontoon ja yhteiskuntaan sekä planeettamme tulevaisuuteen. Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna palkittiin laaja-alaisista kestävän kehityksen toimenpiteistä ja esimerkillisestä ruokahävikin vähentämisestä. Keskeisiä kestävän kehityksen tavoitteita ovat ruokahävikin minimoinnin lisäksi paikallisen, luomu- ja kausiruoan sekä kiertotalouden edistäminen. Hotelli priorisoi yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa, kehittää paikallisuutta korostavia matkailukokemuksia ja parantaa saavutettavuutta kestävän kehityksen tapahtumiin. Taloudellisesti se keskittyy kestäviin hankintoihin, matkailukauden pidentämiseen, paikallisten palvelujen ja tavaroiden suosimiseen sekä alueellisiin hankkeisiin osallistumiseen.

− Nyt myönnetyllä ISA-palkinnolla on meille suuri merkitys ja olemme siitä todella iloisia ja ylpeitä. Kun katselee hotellin ikkunoista avautuvaa kaunista järvimaisemaa, tiedostaa hyvin vahvasti ympäristötekojen merkityksen. Toivomme, että tämän palkinnon kautta inspiroimme myös muita yrityksiä toimimaan kestävämmin ja vaikuttamaan maailmaamme, sanoo hotellijohtaja Petri Kemiläinen.

Sustainable Brand Index -tutkimuksen mukaan Sokos Hotels on tunnustettu vastuullisena hotelliketjuna Suomessa vuodesta 2013 lähtien. Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna sai Green Key -sertifikaatin vuonna 2017 sekä Sustainable Travel Finland -merkin v. 2023, mikä kertoo vahvasta sitoutumisesta kestäviin käytäntöihin.

Luxury Lifestyle Awards on maailmanlaajuinen palkinto, joka valitsee, tunnustaa, juhlii ja mainostaa parhaita luksustuotteita ja palveluita kaikkialla maailmassa. Yrityksen tavoitteena on yhdistää ihmiset parhaalla ylellisyydellä.

 

Lisätietoja:

hotellinjohtaja Petri Kemiläinen
Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna
puh. 050 411 8015, petri.kemilainen@sok.fi

 

Sustainability Awards Winners Archives – Luxury Lifestyle Awards

Experience Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna | Lake Saimaa (luxurylifestyleawards.com)

Osuuskauppa Suur-Savo on Suomen toiseksi innostavin työpaikka. Työelämän asiantuntijayhtiö Eezy myöntää vuosittaiset tunnustukset organisaatioille, jotka ovat saavuttaneet parhaat tulokset henkilöstötutkimuksissa.

Osuuskauppa Suur-Savo on ollut kärkisijoilla Suomen Innostavimmissa työpaikat -listauksessa useana vuonna. Ykkössijoituksiakin on ollut monia, sillä henkilöstön työtyytyväisyys on Osuuskauppa Suur-Savossa erittäin korkealla tasolla. Osuuskauppa Suur-Savossa toteutetaan henkilöstön työtyytyväisyystutkimus vuosittain ja viime syksynä tehtyyn tutkimukseen vastasi 93,2 % henkilöstöstä. Tutkimuksen kokonaisindeksi oli 79,4 pistettä, mikä on 10,1 pistettä Suomen yleisnormin yläpuolella ja erinomaista AAA-tasoa. Henkilöstön suositusindeksi työnantajastaan, eNPS, oli 60, mikä oli S-ryhmän paras tulos ja huomattavasti korkeampi kuin Eezyn vertailuaineiston keskiarvo 23.

− Olemme saaneet todella hyviä tuloksia henkilöstön työtyytyväisyydestä useana vuonna, mutta tulosta ei saa pitää itsestäänselvyytenä ja jäädä tyytyväisenä ”lepäämään laakereillaan”. Työtyytyväisyystutkimuksen tulokset käydään aina yksiköissä läpi, epäkohtiin puututaan ja hyvien tulosten ylläpitämiseen panostetaan. Meillä Osuuskauppa Suur-Savossa on osaava ja sitoutunut henkilöstö. Työtä tehdä suurella sydämellä, huumorilla, mutta tosissaan, summaa toimitusjohtaja, kauppaneuvos Ari Miettinen.

− Henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara, joten henkilöstön työtyytyväisyyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen kannattaa – ja siihen halutaan – panostaa. Työtyytyväisyys on merkittävä asia työssäjaksamisen kannalta. Kun töissä on hyvä ilmapiiri, se heijastuu paitsi meidän jokaisen omaan jaksamiseen, myös asiakastyytyväisyyteen, sanoo henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen.

Innostavin työpaikka -tunnustukset perustuvat henkilöstökokemusta mittaavan PeoplePower-tutkimuksen pohjalta laskettuun indeksiin. Vastaajina oli noin 150 000 työntekijää kymmeniltä toimialoilta ympäri Suomen. Pääpalkinnot jaetaan vuosittain parhaat indeksitulokset saavuttaneille pienille, keskisuurille ja suurille organisaatioille. Osuuskauppa Suur-Savo kuuluu suurten organisaatioiden (yli 1000 henkilöä työllistävät) sarjaan. Koko S-ryhmässä työtyytyväisyys on huipputasolla. Tällä kertaa suurista yrityksistä Suomen Innostavin oli Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja keskisuurten yritysten sarjan paras Etelä-Karjalan Osuuskauppa, molemmat ensimmäistä kertaa ykkössijalla.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja, kauppaneuvos Ari Miettinen, puh. 050 531 9550, ari.miettinen@sok.fi

Pääsiäisruokien valikoima monipuolistuu, mutta perinteiset herkut pitävät pintansa, kertoo S‑ryhmän myyntidata. Suomalaisten pääsiäiseen kuuluvat yhä vahvasti muun muassa mämmi, suklaamunat ja lammas. Hyvän ruoan lisäksi juhlaan valmistaudutaan kukilla ja koristeilla. Osuuskauppa Suur-Savon ruokakaupat palvelevat tänäkin pääsiäisenä asiakkaita laajoin aukioloajoin.

Mämmi on perinteinen herkku, joka kuuluu edelleen suomalaisten pääsiäispöytään. S-ryhmän myyntidata kertoo, että mämmi käy erityisen hyvin kaupaksi Etelä-Savon ja Kainuun alueilla, ja sillä herkuttelevat nuoria useammin vanhemmat ikäpolvet. Mämmi tarjoillaan yleensä sellaisenaan sokerin ja kerman, maidon tai vaniljakastikkeen kanssa. Viime vuosina mämmin käyttö erilaisissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa on kuitenkin yleistynyt.

”Mämmin suosio on pysynyt melko tasaisena vuodesta toiseen. Perinneherkun valikoima on viime vuosina kasvanut ja mämmiä löytyykin nykyään monen kokoisissa pakkauksissa sekä useissa eri mauissa kuten vaniljan, salty caramelin ja lakritsin maustamana. Vaihtoehdoista huolimatta perinteinen mämmi maistuu suomalaisille kuitenkin parhaiten ympäri maan ja mitä isommassa rasiassa sen parempi: isojen, yli 500 gramman pakkausten osuus mämmin kilomyynnistä on jopa 90 prosenttia”, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa.

”Meillä on paikallisina mämmeinä kotileipomo Siiskosen rakkaudella ja lämmöllä kypsytetty appelsiinin kuorella maustettu mämmi sekä Hankasalmen Gluteenittomat Leipomon uusi gluteeniton mämmi. Kannattaa kokeilla”, vinkkaa Prisma Mikkelin johtaja Jari Liimatainen

Suklaamunat ovat pääsiäisenä erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Viime vuonna S-ryhmän ruokakaupoista ostettiin pääsiäisen ympärillä eniten Fazerin Mignon-munia, Kinder-yllätysmunia ja Rainbow ruohomunia. Kestosuosikkien ohella valikoimaan palanneista Fazerin Pätkis- ja Dumle-moussemunista sekä uudesta Kiroileva Siili -yllätysmunasta odotetaan tämän vuoden hittejä.

Mämmin ja suklaan lisäksi suomalaiset herkuttelevat pääsiäisenä myös muun muassa erilaisilla lammastuotteilla, tuoreella kalalla, sesongin tankoparsalla ja pääsiäislimpulla. Sitruunakakulla ja pashalla on edelleen paikkansa pääsiäisen jälkiruokapöydässä. Monissa kodeissa perinteisiin kuuluu myös grillikauden aloitus.

”Lammas on monille kiinteä osa pääsiäisen ruokapöytää ja pääsiäinen onkin edelleen sen ylivoimaisinta sesonkia: noin puolet lampaanlihan vuosittaisesta kilomyynnistä tehdään pääsiäisen ympärillä. Myös tuoreen kalan kysyntä kasvaa pääsiäisen alla ja myymme pääsiäisviikolla tuoretta kalaa noin puolet enemmän kuin normaalina viikkona”, Oksa kertoo.

”Mikkelin Prisman palvelutorilta saa varmasti paikkakunnan parhaat herkut, kuten tuoretta lammasta ja erittäin laajan kalavalikoiman”, lupaa Liimatainen.

 

Kukat ja koristeet ovat oleellinen osa pääsiäisen juhlaa

Pääsiäiselle tyypillisten värikkäiden serviettien ja kynttilöiden ohella monissa kodeissa myös kukat tuovat sesonginmukaista tunnelmaa.

”Pääsiäisviikko on tulppaanimyynnin vilkkain viikko, mutta tulppaanien ohella myös narsisseja ja helmililjoja löytyy pääsiäisenä useista ostoskoreista. Kukkavalinnoissa voi kuitenkin kirjaimellisesti myös leikitellä. Odotamme Prismoissa myytävän LEGO-sarjan kukista tänä vuonna yllättäjää perinteisten pääsiäiskoristeiden rinnalle. Esimerkiksi sarjan keltaiset narsissit ja lootuskukat ovat hauska ja pitkäikäinen katseenvangitsija pääsiäiskoristeluunkin”, vinkkaa Oksa.

Suomalaisten pääsiäisperinteisiin kuuluvat edelleen myös rairuoho ja virpominen. Viime vuonna virvonta palautui jo koronavuosien jäljiltä ja odotettavissa on, että tänäkin vuonna kodin askartelutarvikkeiden kuten koristehöyhenten, paperiliimojen ja teippien ostaminen lisääntyy pääsiäisen alla virpomisaskartelun myötä. Viime vuonna palmusunnuntaita edeltävällä viikolla liimojen ja teippien myyntimäärät kasvoivat S-ryhmän kaupoissa noin 50 prosenttia sitä edeltäviin viikkoihin verrattuna.

Inspiraatiota ja ideoita pääsiäiseen sekä muihin juhliin saa pääsiäisviikolla ilmestyvästä Yhteishyvän uudesta Juhlat-kirjasta. Kirja löytyy Prismoista ja S-marketeista kautta maan, ja se sisältää yli 100 reseptiä sekä ohjeita kodin pieniin ja suuriin juhliin.

 

Ruokakaupat palvelevat pääsiäisostoksissa läpi pyhien

Osuuskauppa Suur-Savon ruokakaupat ovat tänäkin pääsiäisen auki laajoilla aukioloajoilla. Oman myymälän aukioloajat voi tarkistaa verkosta suursavo.fi/palvelut. Pääsiäisostoksiaan voi helpottaa tekemällä niitä jo ennen suosituinta kauppapäivää eli kiirastorstaita tai tilaamalla pääsiäisruoat verkkokaupasta.

”Ruuan verkkokauppa on meillä kovasti kasvava palvelu. Asiakkaamme ovat löytäneet S‑kaupat.fi-palvelun hyvin ja kokevat ruuan tilaamisen verkosta helpottavan kiireistä arkea. Verkkokaupassa asiakkainamme ovat tavallisten kuluttajien lisäksi myös lukuisat paikalliset yritykset, jotka hyötyvät niin ajallisesti kuin rahallisestikin keräilypalvelustamme”, sanoo myyntipäällikkö Antti Hänninen Prisma Mikkelistä. ”Olemme panostaneet verkkokauppaan myös tänä pääsiäisenä lisäämällä kapasiteettiä, jotta pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään. Mikkelin Prismasta S-kauppojen nouto on nolla euroa huhtikuun loppuun saakka, joten jos palvelu ei vielä ole tuttu, nyt siihen kannattaa tutustua”, jatkaa Hänninen.

Pääsiäisen aika tuo maakuntaan myös mökkiläiset. Pääsiäinen on muutoinkin kesän aloitus, sillä monet kesän uutuustuotteet ovat jo löytäneet tässä vaiheessa vuotta paikan hyllystä. Pääsiäisenä saadaan jo esimakua kesän hittituotteista.

”Ja meiltähän voi nykyisin tilata myös käyttötavaroita verkosta Prisma.fi-palvelun kautta ja noutaa ne myymälästä. Tämä palvelu otettiin meillä käyttöön viime vuoden loppupuolella ja se on saanut hyvän suosion. Meiltä Prismasta löytyy laaja valikoima erilaisia käyttötavaroita sekä kotiin että mökkiaskareisiin”, sanoo Liimatainen.

 

Lisätietoja:

Jari Liimatainen, Prisma-johtaja, Osuuskauppa Suur-Savo

jari.liimatainen@sok.fi, puh. 0500 845 175

 

Antti Oksa, myyntijohtaja, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

antti.oksa@sok.fi,  puh. 010 768 0699

 

Osuuskauppa Suur-Savo palkitsee asiakkaitaan mm. Bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen keinoin. Ylijäämänpalautuksen maksamisesta päättää vuosittain osuuskaupan edustajisto.

Tänä vuonna päätös ylijäämänpalautuksen maksamisesta tehdään Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston kevätkokouksessa 23.4.2024. Mikäli edustajisto päättää, että ylijäämänpalautusta maksetaan, maksuajankohta on alkukesästä.

Osuuskauppavaaleissa valta on asiakasomistajilla. Jokaisella osuuskaupan asiakasomistajalla on vaaleissa tasan yhtä monta ääntä: yksi. Suur-Savon osuuskauppavaalit toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa suorana henkilövaalina eli ehdokkaan läpipääsyyn vaikuttaa vain ehdokkaan itsensä saama äänimäärä.

Suur-Savon osuuskauppavaalien postiäänestysaika on 18.-27.3.2024. Postiäänestyksen äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan 11.3.2024 alkaen niille osuuskaupan äänioikeutetuille jäsenille, jotka eivät ole äänestäneet sähköisesti. Sähköinen äänestysaika päättyi 25.2.2024. Äänioikeus on jokaisella vähintään 15-vuotiaalla osuuskaupan jäsenellä, joka on hyväksytty jäseneksi viimeistään 31.12.2023.

Osuuskauppavaaleissa Osuuskauppa Suur-Savo on jaettu jäsenalueisiin. Äänestää voi vain oman asuinpaikan mukaisen jäsenalueen ehdokasta. Osuuskauppa Suur-Savon toimialueen ulkopuolella asuvat jäsenet voivat äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Osuuskauppa Suur-Savon vaaleissa 2024 valitaan edustajiston jäsenet jäsenalueittain seuraavasti:

Jäsenalue 1: Mikkelin jäsenalue (Hirvensalmi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa)

Jäsenalue 2: Pieksämäen jäsenalue (Pieksämäki)

Jäsenalue 3: Juvan jäsenalue (Joroinen, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava)

Jäsenalue 4: Savonlinnan jäsenalue (Savonlinna, Enonkoski)

Yhteensä 48 edustajaa

 

Osuuskauppavaalikiertue jalkautuu toimipaikkoihin

Osuuskauppavaalien postiäänestysaikana 18.-27.3.2024 alla olevissa toimipaikoissa järjestetään vaalikiertue, jossa aktivoidaan asiakasomistajia äänestämään ja vastataan osuuskauppavaaleja koskeviin kysymyksiin.

maanantai 18.3.2024
Sale Savonranta klo 10–12
Sale Enonkoski klo 13–15

tiistai 19.3.2024
S-market Kerimäki klo 10–12
S-market Laitaatsilta klo 13–15

keskiviikko 20.3.2024
S-market Hirvensalmi klo 10–12
S-market Mäntyharju klo 13–15

maanantai 25.3.2024
Sale Naarajärvi klo 10–12
Sale Kontiopuisto klo 13–15

tiistai 26.3.2024
Sale Puumala klo 10–12
Sale Anttola klo 13–15

keskiviikko 27.3.2024
S-market Rantasalmi klo 10–12
S-market Juva klo 13–15

Lisätietoja:

Ari Miettinen, kauppaneuvos, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo
puh. 050 531 9550, ari.miettinen@sok.fi

Heikki Siira, talousjohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo
puh. 044 794 2050, heikki.siira@sok.fi

 

Äänestysohjeisiin ja ehdokkaisiin voi tutustua osuuskaupan vaalisivuilla

suursavo.fi/vaalit

 

Mikkelin värikkään historian yksi merkkipaalu on 2.11.1994. Silloin avautui Graanin liikekeskus, jonka mukana kaupunkiin rantautui täysin uusi liikeidea, Prisma-hypermarket. Avajaiset sai aikaan hurjan asiakasvyöryn, ja menestys on kantanut yhä tähän päivään asti. Kolmekymppiset huipentuvat vuoden 2025 alulla täysin uudistuneen Prisman avajaisiin.

Vuoden 1994 lehtijutut tietävät kertoa, että neljän ensimmäisen päivän aikana Prismassa kävi jopa 100 000 asiakasta.
─ Väljät käytävät, helppo ja nopea ostaminen sekä pysyvät, edulliset Prisma-hinnat takasivat heti alusta sen, että tavarat vietiin ihan käsistä, tuolloin asumisen osastopäällikkönä toiminut Raija Kauppi naurahtaa.
Prismalla oli joka päivä lehti-ilmoitus Länsi-Savossa, ja edullinen hintataso oli lukittu vuoden loppuun asti. Se vaati valmistautumista ja kylmiä hermoja etenkin päivittäistavaraosastolla.
─ Kahvin hinta oli sinä vuonna kovassa nousussa, joten ostimme sitä etukäteen useassa erässä edullisemmalla hinnalla. SOK:n Kouvolan aluevarastossa oli odottamassa jopa tuhat lavallista meille varattua kahvia, silloinen päivittäistavaraosaston päällikkö Ari Kuittinen kertoo.
Keskeinen syy tuimaan hintasotaan oli saman katon alle avautunut Citymarket, joka yhdessä Prisman kanssa teki Graanista hyvin vetovoimaisen kauppapaikan. Asiakkaatkin pääsivät hykertelemään, sillä vuoden 1995 valtakunnallisessa päivittäistavaroiden hintatutkimuksessa Mikkelin Prisma oli koko Suomen halvin ja Citymarket ylsi sijalle kolme.

Valtava kiinnostus loi painetta ja antoi onnistumisen elämyksiä

Kiinnostus Prismaa kohtaan ei ajoittanut vain avajaisiin ja sen jälkeiseen aikaan.
─ Ennen avausta tehtiin henkilökunnan rekrytoinnit ja koulutettiin heidät tehtäviinsä. Meille tuli kaikkiaan noin 2 000 työhakemusta. Tuntui, että ”kaikki” halusivat töihin Prismaan. Itse tein pelkästään kassaosastolle kaikkiaan parisataa haastattelua, kassaryhmäpäällikkönä toiminut Marja-Leena Koukonen muistelee.
Myös koulutuksissa oli iso urakka, sillä Prisman liikeidea oli lähes kaikille uusi. Lisäksi esimerkiksi asiakasomistajuus oli tuore, vasta valtakunnalliseksi laajentunut toimintamalli. Toki se oli myös yksi menestyksen tae, sillä uusi Prisma ja S-Etukortti Bonuksineen saivat osuuskaupan jäsenmäärän jyrkkään kasvuun moniksi lähivuosiksi.
Haastetta loi myös tinkimätön tavaran saatavuudesta huolehtiminen.
─ Alussa tavara ei meinannut riittää millään, joten tavarantoimittajia piti kontaktoida suoraan ja tehdä maakuntamatkoja tavaraa haalimassa. Esille pyrittiin saamaan isot massat edullista tavaraa, jotta valtavalla asiakasmäärällä oli ostettavaa, silloinen pukeutumisen osaston päällikkö Arja Kinnunen sanoo.
Silloiset vastuuhenkilöt kuitenkin vakuuttavat kuin yhdestä suusta, että kaikki meni jopa hämmästyttävän hyvin heti alusta alkaen. Asiakkaita oli paljon, kiire ja paine olivat kovia, riskejä oli otettava ja tavaraa piti ajattaa välillä taksillakin paikalle. Myyntiä ja tulosta alkoi kuitenkin syntyä, joten koko henkilöstön tsemppihenki oli korkealla.

Ihmiset loivat menestyksen

Prisman alkutaipaleen muisteloissa toistui useaan kertaan sama asia: myöhempi Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja, nyt jo edesmennyt Heikki Hämäläinen onnistui silloisena Prisma-johtajana luomaan yhteishengen, jonka voimin onnistuminen oli ainoa vaihtoehto.
─ Koko henkilökunta puhalsi yhteen hiileen, josta oli iso kiittäminen Heikkiä. Hänen positiivisella olemuksellaan oli suunnaton merkitys, Arja Kinnunen kiittelee.
Uudenlainen tilanne ja kaikkien tasojen tuki motivoi myös Raija Kauppia.
─ Oli hieno mahdollisuus päästä edes kerran elämässä mukaan perustamaan isoa hypermarkettia. Itseäni motivoi itsenäinen tulosvastuullinen työ ja Suur-Savon ylimmän johdon tuki.
Onnistumiseen tarvittiin kuitenkin iso joukko ihmisiä – oman väen lisäksi myös talon ulkopuolelta.
─ Rekrytoinnit onnistuivat erinomaisesti, joten koko porukka teki oikeita asioita tehokkaasti. Saimme myös erinomaista sparrausapua esimerkiksi Savonlinnasta ja jopa muista osuuskaupoista. Kaikki tämä mahdollisti onnistumiset, Ari Kuittinen painottaa.

30 vuodessa paljon uutta – ja myös jotain pysyvää

Vanhoja muistellessa on hyvä välillä peilata asioita myös tähän päivään. 30 vuoden takaisista ajoista suurin muutos on kiistämättä tapahtunut tietojärjestelmissä, silloiset päälliköt toteavat yksissä tuumin. Manuaalinen työ on korvautunut suurelta osin automaatiolla.
─ Järjestelmien kehittyminen on tuonut ihan hurjasti uusia asioita, kuten itsepalvelukassat sekä Kerää ja skannaa -palvelun, jossa asiakas voi skannata tavarat valmiiksi ostoskassiin jo myymälää kiertäessään. Myymälän puolella työtä ovat muuttaneet esimerkiksi automaattiset tilausjärjestelmät. Aikanaan myös työvuorot tehtiin isolle paperille viivoja vetelemällä, Marja-Leena Koukonen luettelee.
Kaikki ei kuitenkaan kaupankäynnissä ole muuttunut, kuten liikeidean ja sen tinkimättömän toteutuksen tai henkilöstön arvostuksen ja palkitsemisen merkitys. Leimaa-antavaa Mikkelin seudulle on myös alusta lähtien ollut eri sesonkien valtava merkitys, joka ei vuosien myötä ole ainakaan vähentynyt.
─ Vapaa-ajan asutuksesta alkoi tulla jo 1990-luvulla ympärivuotista ja myynnin kasvut esimerkiksi juhlapyhien alla yllättivät alussa. Saatavuuden varmistamiseksi piti tehdä todella paljon töitä, ja kesällä jopa säätä piti yrittää ennakoida, Ari Kuittinen muistelee.
Myös jatkuvan uudistumisen tarve on asia, joka ei ole muuttunut vuosien varrella. Niinpä juhlavuottaan viettävä Prisma kokee täydellisen uudistuksen alkuvuoteen 2025 mennessä.