Tasainen kehitys alkuvuonna – isot päätökset valmistelussa


26.9.2023

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin liikevaihto tammi-elokuussa oli 328,5 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 18,0 milj. euroa (5,8 %). Liikevaihdon kehitys on ollut hyvä kautta linjan – erityisesti marketkaupassa sekä matkailu- ja ravitsemiskaupassa. Isot Mikkelin Prismaan liittyvät päätökset tehdään loka-marraskuun aikana.

Liikevaihto kasvu-uralla alkuvuonna lähes kaikilla toimialoilla

Marketkaupan liikevaihto kasvoi alkuvuonna varsinkin Prismoissa ja S-marketeissa. Toimialan kokonaiskasvu oli 16,7 milj. euroa (10,5 %). Selkeintä kasvu oli ruokakaupassa, jossa kehitys on ollut markkinaa voimakkaampaa. Sen sijaan käyttötavarakaupan kasvu oli vaatimattomampaa. Sama kehitys oli Sokosten käyttötavarakaupassa. Kokonaisuutena käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi 0,8 milj. euroa (4,3 %) edelliseen vuoteen, mitä voidaan pitää alan kehitys ja olosuhteet huomioiden hyvänä. Liikenne- ja polttonestekaupassa kokonaisliikevaihdon kehitykseen vaikutti polttonesteiden hintataso, joka oli edellisvuotta matalampi. Kokonaiskehitys laski edellisestä vuodesta -3,1 milj. euroa (-4,9 %). Toimialan sisällä sisäkauppa osoitti elpymisen merkkejä, joskaan ei pystynyt vielä paikkaamaan polttonesteiden laskevaa hintakehitystä. Autokaupan kehitys oli kaksijakoinen. Alkuvuoden hiljaisina kuukausina jäätiin edellisen vuoden liikevaihtotasosta, mutta kesäkuusta eteenpäin kaupankäynti piristyi selvästi ja liikevaihto kasvoi 3,2 milj. euroa (7,5 %) edellisvuotta paremmaksi. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa kuluva vuosi on ollut ollut pitkästä aikaa normaali ja edellisen vuoden liikevaihtotaso ylittyi joka kuukausi alkuvuoden aikana. Kokonaisliikevaihdon kasvu toimialalla on 2,2 milj. euroa (13,3 %). Myös kesäkauppa eri tapahtuminen kautta tarkasteltuna onnistui hyvin. Mikkelin Pesula Oy:n liikevaihto kasvoi 0,8 milj. euroa (16,7 %) edellisvuodesta. Kehitykseen vaikuttivat osuuskaupan siivouspalveluiden liittäminen vuoden alussa osaksi Pesulan liiketoimintaa sekä kahdeksan Radisson-hotellin tekstiilihuolto, josta Mikkelin Pesula on vastannut huhtikuusta alkaen. Konsernin muu toiminta on lähinnä vuokratuottoja 0,3 milj. euroa (14,3 %).

Tulos vakaalla pohjalla

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos tammi-elokuussa oli 8,5 milj. euroa. Vuoden 2022 toiminnan tulos sisälsi Terveyspalveluyhtiöiden myyntivoittoa. Vertailukelpoisesti, ilman satunnaiserää, Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin tulos tammi-elokuussa oli 1,3 milj. euroa edellisvuotta parempi. Merkittävin tekijä hyvään tuloskehitykseen on ollut liikevaihdon kasvu ja toisaalta kiinteiden kulujen kriittinen tarkastelu.

Toimipaikkaverkostoon uudistuksia – isot Mikkelin Prismaan liittyvät päätökset tehdään syksyn aikana

Toimipaikkaverkoston uudistuksiin käytettiin alkuvuonna yhteensä 13,1 milj. euroa. Savonlinnan Laitaatsiltaan avattiin maaliskuussa ABC Savonlinnan liikennemyymälän paikalle uusi S-market. Peruskorjauksia sekä talotekniikan ja kaluston uudistuksia tehtiin Sale-myymälöissä Anttolassa ja Savonrannalla. Myymäläuudistukset on käynnistetty myös S-market Mikkelissä ja Rantasalmella. Prisma Mikkelissä on toteutettu mm. osastojen uudistuksia. Mikkeliin saatiin täysin uusi ravintolakonsepti kesäkuussa, kun kebabravintola Babista yhdessä Rosso Pizzan kanssa avattiin. Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnassa huoneuudistukset valmistuivat keväällä. Mikkelissä Original Sokos Hotel Vaakunassa uudistukset alkavat lokakuussa.

Mikkelin Prismaan liittyvät päätökset – peruskorjataanko Graanin Prisma vai rakennetaanko kokonaan uusi – tehdään kuluvan syksyn aikana.

Henkilöstön kesärekrytoinnit vuosi vuodelta haasteellisempia

Elokuun lopussa Osuuskauppa Suur-Savossa työskenteli 1405 henkilöä. Kesän aikana työllistettiin lähes 500 kesätyöntekijää ja noin 450 Tutustu ja tienaa ‑harjoittelijaa.

Työvoimapulaan Osuuskauppa Suur-Savossa on vastattu mm. panostamalla monikanavaiseen rekrytointiin. Alkuvuodesta käynnistettiin jo toinen osuuskaupan oma kokki-myyjä -koulutus, jonka suorittaneet henkilöt työllistyvät vakituiseen työsuhteeseen osuuskaupan liikennemyymälöihin tai ravintoloihin ja saavat lisätöitä tarvittaessa marketeista.

Näkymät loppuvuodelle

Epävarmuus talouden kehityssuunnasta, elinkustannusten nousukierre sekä heikentyvä ostovoima vaikuttavat kotitalouksien kulutukseen. Monista epävarmuustekijöistä huolimatta lähtötilanteemme loppuvuoteen on hyvin sujuneen kesäkauden vanavedessä kohtuullisen suotuisa.

Osuuskaupan liikevaihtoennuste vuodelle 2023 on noin 473 milj. euroa. Alkuvuoden tuloksen perusteella koko vuoden toiminnan tulosennuste on hieman yli 10 miljoonaa euroa eli samaa tasoa kuin vuonna 2022.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Ari Miettinen, puh. 050 531 9550

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto toimialoittain.