Tapahtumarikas kesä ja kuluttajien luottamus talouden kasvuun kasvattivat Osuuskauppa Suur-Savon myyntiä


19.9.2017

Osuuskauppa Suur-Savon myynti tammi-elokuussa 2017 oli 291,4 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 6 miljoonaa euroa. Konsernin toiminnan tulos 7,2 miljoonaa euroa oli edellisvuotta parempi.

Toimialoilla vaihteleva kehitys

Osuuskauppa Suur-Savon toimialoilla myynnin positiiviseen kehitykseen ovat vaikuttaneet kuluttajien luottamus talouden kasvuun ja tarjonnaltaan tapahtumarikas kesä. Epävakaiset säät tosin heijastuivat toimialojen kehitykseen eri tavoin. Päivittäistavarakaupan yksiköt kärsivät kesäasukkaiden puutteesta, jotka viihtyivät enemmän kaupungeissa ja tapahtumissa, kun taas majoitus- ja ravitsemiskauppaan tapahtumiltaan vilkas kesä näkyi positiivisena kehityksenä. Mikkelin asuntomessut näkyivät lisääntyneenä kysyntänä Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelissä ja alueen ravintoloissa sekä vilkastuttivat ABC-toimipaikkoja niin Mikkelissä kuin 5-tien varrella. Autokaupan myynnin lisäys on tullut vähäpäästöisten automallien kysynnän kasvusta.

Liikevaihto toimialoittain
Milj. € 1-8 /2017 1-8 /2016 Muutos Muutos%
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 152,2 151,7 0,5 0,3 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 48,0 45,9 2,1 4,5 %
Autokauppa 21,9 20,4 1,5 7,3 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 16,2 14,6 1,6 10,8 %
Muut 2,2 2,2 0,0 -0,4 %
Yhteensä 240,5 234,9 5,6 2,4 %
Muutosprosentit on laskettu pyöristämättömistä luvuista

 

Osuuskauppa Suur-Savon alkuvuoden tulos 7,2 miljoonaa euroa on 1,3 miljoonaan euroa edellisvuotta parempi. Juhlavuoden jälkeen palattiin normaaliin arkeen ja tehostettiin kustannusten hallintaa. Laaja-alainen myynnin kasvu ja toiminnan tehostuminen mm. käyttötavara-, matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä ABC-kaupassa on parantanut toimialojen tuloksia. Myös investoinnit koko osuuskaupan toimipaikka- verkostoon on tehty riittävästi ennakoiden sekä suhdanteet huomioiden.

Osuuskauppa avasi nuorille ovia työelämään

Elokuun lopussa Osuuskauppa Suur-Savo työllisti yhteensä 1 313 henkilöä. Kesätyöntekijöitä sekä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita oli noin 740.

Lähes 70 000 asiakasomistajaa

Osuuskauppa Suur-Savolla oli asiakasomistajia elokuun lopussa 68 311, mikä on 77 % toimialueen kaikista talouksista. Tavoitteeksi asetettu 69 500 asiakasomistajan raja saavutettaneen vuoden loppuun mennessä.

Panostukset toimipaikkaverkostoon yli 6 miljoonaa euroa

Toimipaikkaverkoston uudistamiseen käytettiin alkuvuonna 6,3 miljoonaa euroa. Merkittävimmät kohteet olivat Sale Savisilta, Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin ravintolauudistus Frans&Michelleksi, Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan huoneuudistus ja jäähdytysremontti, Ravintola Opera Grill&Barin liiketoimintakauppa Savonlinnassa ja Sokos Savonlinnan kahvion uudistus Kulma Coffee Shopiksi. Lisäksi Mikkelissä autokaupan yhteyteen valmistui uusi autojen pesulinjasto ja Etelä-Savon Työterveys Oy:n osakkeet (51 %) ostettiin Mikkelin kaupungilta. Kesän aikana syntyi myös lopullinen päätös Pieksämäen Prisman rakentamisesta.

Syksyn ajankohtaiset asiat

Kuluvan syksyn ajankohtaisina asioina tulevat olemaan
• Autokaupan järjestelyt uusien merkkien (Opel) myötä Mikkelissä ja Savonlinnassa.
• Prisma Pieksämäen rakentamisen käynnistyminen.
• S-market Sulkavan ja Sale Virtasalmen peruskorjaukset.
• Leipomon lastaustilan ja paistolinjaston laajennus.
• Olavinlinnan ravintolatoimen jatkovuokrasopimuksen kilpailutus.
• Selvitys ravintolatoiminnan käynnistämisestä Pieksämäellä Veturitallien yhteyteen Prisman tulon myötä.

Talousnäkymät loppuvuodelle

Yksityisen kulutuksen kasvu on jatkunut ripeänä alkuvuonna. Kuluttajien luottamus on kohonnut ja usko Suomen talouteen on noussut korkeimmilleen seitsemään vuoteen. Myös odotukset omasta taloudesta ovat pysytelleet myönteisinä. Lähivuosien kehitystä varjostavat kuitenkin jo vaisummat kasvunäkymät. Erityisesti huolettaa kuluttajien ostovoiman kehitys. Osuuskaupan myyntiennuste vuodelle 2017 on 430 milj. euroa ja tulosennuste lähes viime vuoden tasoa eli noin 8 milj. euroa. Osuuskaupan vakavaraisuus ja muut talouden tunnusluvut säilyvät hyvällä tasolla.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja
Heikki Hämäläinen
p. 0500 553 765