S-ryhmä edistää omilla tavoitteillaan ja käytännön toimenpiteillään kestävää pakkaamista, kuten pakkausten parempaa kierrätettävyyttä, kierrätysraaka-aineen käyttöä ja pakkauksissa käytetyn muovin määrän vähentämistä. Pakkausuudistukset ovat kaupparyhmässä jatkuvaa työtä, jota tehdään yhdessä tavarantoimittajien kanssa.
Viime vuoden aikana muovia vähennettiin yli 60 oma merkki -tuotteen pakkauksessa. Vuositasolla tällaisilla muutoksilla säästetään yhteensä kymmeniä tonneja muovia.
”Olemme tänäkin vuonna jatkaneet pakkausmuovin vähentämistä omien merkkien tuotteissa, silloin kun se tuotteen laadun ja säilyvyyden kannalta on ollut mahdollista. Esimerkiksi keväällä vietiin päätökseen hieno muutos Herkku-brändin valmisruokapakkauksissa yhdessä S-Herkkukeittiön kanssa”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.
Kymmenessä eri Herkku-tuotteessa on nyt uusi, vastuullisuuden näkökulmasta kestävämpi pakkaus. Valmisruokien rasiat vaihdettiin mustasta, värinsä vuoksi heikosti kierrätettävästä, rasiasta uuteen vaaleampaan rasiaan, jonka raaka-aineesta vähintään 70 % on kierrätettyä muovia. Lisäksi useassa sarjan tuotteessa pystyttiin vähentämään käytetyn muovin määrää, rasiasta riippuen jopa 15–26 %. Vuositasolla muovia käytetään näissä pakkauksissa yhteensä lähes 5000 kiloa vähemmän kuin aiemmin.
Mukana kansainvälisessä muovisitoumuksessa alusta alkaen
S-ryhmä on sitoutunut muovin kiertotalouden edistämiseen omien tavoitteidensa lisäksi Ellen MacArthur -säätiön ja YK:n käynnistämän kansainvälisen sitoumuksen kautta. S-ryhmä allekirjoitti Ellen MacArthur -sitoumuksen jo vuonna 2018 ja raportoi säätiölle edistymisestään vuosittain. Sitoumuksen keskeisimpiä tavoitteita ovat esimerkiksi turhan muovin välttäminen ja kierrätettävyyden parantaminen. Sen avulla edistetään myös kierrätysmuovin käyttöä sekä pakkausten uudelleenkäyttöä, mikä vähentää neitseellisen muovin tarvetta pakkauksissa.
Ellen MacArthur -muovisitoumuksen viimeisin raportti julkaistiin keskiviikkona 2.11. Sen mukaan joillakin alueilla tapahtuvasta vahvasta kehityksestä huolimatta yritysten yhteinen tavoite käyttää ainoastaan uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia muovipakkauksia vuoteen 2025 mennessä ei näytä toteutuvan. Tämän vuoksi yritysten tulisi nopeuttaa toimiaan muun muassa uudelleenkäytettävien pakkausvaihtoehtojen edistämisessä ja kertakäyttöisen muovipakkaamisen vähentämisessä. Lisäksi raportti peräänkuuluttaa välittömiä toimia muoviroskan välttämiseksi myös valtioilta. Edistystä on saatu aikaan esimerkiksi kierrätysmuovin lisäämisessä: sitoumuksessa mukana olevien yritysten kierrätysmuovin käyttö on tuplaantunut viimeisen kolmen vuoden aikana.