Sirkuksen hurmaa


16.10.2013

Sirkus Finlandia on värikäs kokonaisuus eläintaitelijoita, akrobatiaa, klovneja ja hattaraa. Astuimme sirkuksen huumaan Helsingin Kaisaniemessä, johon Sirkus Finlandia tänä vuonna päättää seitsemän kuukautta, 116 paikkakuntaa ja yli 200 000 katsojaa sisältävän kiertueensa

Riemun kiljahdus pääsee jo parkkipaikalla. Siellä se sinipunainen teltta näkyy. Valot vilkkuvat ja tuttu musiikki soi. Sinne, sinne, nopeasti.

Yli kahden tunnin ajan sirkuksen taiturit esittelevät osaamistaan. Ensin saapuvat maneesiin taituriampuja ja mestariakrobaatit. Pieni katsoja kääntää pään ylös ja unohtaa kädessään olleen namun, sillä niin jännittäviä taiteilijoita astuu esiin. Yksi keinuu köyden avulla katon rajassa, seuraava kiikkuu trapetsilla, kolmas esittelee käsilläseisontataitojaan moottoripyörän päällä. Isoimmat taputukset annetaan neljälle olympiatason ukrainalaismestarille, jotka kieppuvat vinhaa vauhtia rekillä. Yhtäkkiä joikaaja taikoo esiin koiran tulen keskeltä. Lasten riemu taputuksineen ei meinaa loppua.

Väliaika on yksi parhaista hetkistä sirkuksessa käynnistä. Silloin saa maiskuttaa makeaa, kurkata sirkuksen historiaan tai kokeilla ratsastusta. Sirkus Finlandiassa pääsee ihan aidon kamelin selkään. Lapset kirmaavat juosten jonottamaan isojen, kaksikyttyräisten kamelien taa. Paksu turkki ja hassu haju, kuulen erään pienen kuvailevan aavikon laivalla ratsastusta.

Sitten kioskiostoksille. Pienet suut hotkivat innokkaasti tikkaria, hattaraa ja jäätelöä. Mukaan vielä lämmin popcorn-annos ja hod dog, sitten taas sinipunaiseen telttaan sisälle. Timo Taikurina tunnettu juontaja vihjaa, että pian saadaan nauttia eläimistä. Kutkuttava jännitys hiipi pyöreään telttaan. Mikähän verhojen takaa seuraavaksi ilmestyy?

Hauskuutta ja hevosia

Oih, siellähän näkyy heppoja! Hevonen laukkaa vinhaa vauhtia maneesin ympäri ja sen päällä jonglööraa upeasti sirkuksen johtaja. Sitten lavalle astelevat ylväät kamelit. Neljä eläintä tottelee ratsastavan kouluttajan raippaa ketterään. Pikkukatsoja kihertää, kun setä antaa kameleille välillä makupaloja. Kun pieni poni tulee tanssahtelemaan estradille takajaloillaan, lavan vierestä kurkotetaan pitkälle. Voi, kun sitä saisi silittää.

Hullunkuriset klovnit ilmestyvät yleisön sekaan. Ne saavat pikkuisten vatsanpohjat kutiamaan naurusta. Kananmunat tippuvat, vesi pärskähtelee katsojienkin päälle ja hups, taisi pelle taas kompastua. Kaikki soittavat taitavasti torvia ja orkesteri on menossa mukana. Jälleen taputetaan lujaa.

Muutama mieskatsoja pääsee osaksi esitystä. Rehellinen taskuvaras napsii lompakot ja vyöt hetkeksi talteen, vaikka miehet eivät huomaa mitään. Kolme voimistelijaveljestä isänsä kera taipuvat vielä vaativiin asentoihin ja isompikin katsoja ihastelee. Totti-klovni haluaa välttämättä soittaa muutaman trumpettisoolon väliin, ennen kuin kaikki esiintyjät marssivat lavalle saamaan hurraahuudot yleisöltä.

Sirkus Finlandian huhtikuussa alkanut kiertue päättyy marraskuussa ja taiteilijat – niin ihmiset kuin eläimetkin – jäävät ansaitulle lomalle. Ehdottomasti tulemme ensi vuonnakin yhdessä katsastamaan minkälaista jännittävää, kutkuttavaa ja hupaisaa Sirkus Finlandia taas tarjoaa.

Asiakasomistajat perheineen saavat S-Etukortilla alennusta Sirkus Finlandian lipuista, sillä S-ryhmä on yli 35-vuotiaan sirkuksen yhteistyökumppani.