Sapuska Sankarien voittajat seulottiin tiukassa kisassa


12.4.2024

Osuuskauppa Suur-Savon ja Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun yhteistyössä järjestämän Sapuska Sankarit -kokkauskisan voittajat on valittu. Kahdeksannen luokan kotitalouden oppilaille järjestetyn kilpailun finalistit karsittiin yhteensä 32 kokkiparin joukosta. Arvovaltainen tuomaristo valitsi alku-, pää- ja jälkiruokasarjojen voittajat.

Oppilailla oli käytettävissään ennalta määrätyt pääraaka-aineet ja kisa-annokset he suunnittelivat pareittain kotitaloustunneilla. Kokkauskisa huipentui Original Sokos Hotel Vaakunassa pidettyyn finaaliin, johon oli valittu kolme parasta paria jokaisesta kategoriasta.

− Parit olivat huikean tasaväkisiä ja karsinnoista jatkoon päässeet oppilaat ovat kolisutelleet gastronomisen taivaan portteja. Finaalissa taidot punnittiin ja intohimo ruoanlaittoa kohtaan hehkui jokaisen oppilaan sydämestä, ylisti kotitalousopettaja Niklas Kurvinen.

Kisassa arvioitiin maun lisäksi myös esillepanoa ja luovuutta, joka heijastui jokaisesta annoksesta. Kullakin lautasella oli tarina kerrottavanaan, ja tuomareiden tehtävä oli kuunnella ja ymmärtää jokainen niistä. Finaalituomaristoon kuuluivat Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen, Mikkelin kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen, Etelä-Savon ammattiopiston koulutus- ja valmennuspäällikkö Juliana Hokkanen, Länsi-Savon päätoimittaja Timo Laitakari, sisällöntuottaja Vili Rautio, Rantakylän yhtenäiskoulun apulaisrehtori Anu Kokkonen sekä Osuuskauppa Suur-Savosta toimitusjohtaja, kauppaneuvos Ari Miettinen ja henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen.

Alkuruokasarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Isla Kokkosen ja Joanna Salmen annoksen.  Paahdettua bataattia ja kardemumma-tomaattikastiketta sisältävää annosta kuvailtiin todella innovatiiviseksi ja yllättäväksi. Annoksen maussa yhdistyivät makean ja suolaisen yhdistelmä, ja ulkonäköä kuvailtiin kauniiksi ja leikkisäksi. Tuomariston kommenteissa todettiin, että annos sopisi ravintolalistalle.

Isla Kokkosen ja Joanna Salmen annos: Paahdettua bataattia ja kardemumma-tomaattikastiketta.

Pääruokasarjassa voittajaksi nousi Anni Jääskeläisen ja Elisa Kujalan aurinkoinen unelma -ahvenrullat. Annoksessa kalan, bataatin ja dipin yhdistelmää kuvailtiin erittäin maukkaaksi. Annoksen väriloisto sekä kaunis esillepano saivat kehuja tuomaristolta. Erityismaininnan tuomaristo antoi lähes itse kalastetuista ahvenista.

Anni Jääskeläisen ja Elisa Kujalan annos: Aurinkoinen unelma -ahvenrullat.

Jälkiruokasarjan finaalissa voiton vei Sonja Närväsen ja Kerttu Sinkkosen brownie. Tuomaristo kommentoi annosta täyteläiseksi sekä täydellisen pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Annoksen ulkonäköä kuvailtiin todella kauniiksi. Myös tämän annoksen koettiin olevan ravintolaruoan tasoa.

Sonja Närväsen ja Kerttu Sinkkosen brownie.

− Tuomariston tehtävä ei ollut helppo ja erot eri annoksien pisteytyksen välillä olivat todella pieniä. Finaalissa nähtiin aitoa innostusta, tekemisen meininkiä, huikeita annoksia ja mielettömiä onnistumisia. Annoksien eteen oli todellakin nähty vaivaa etukäteen valmistautumalla. Olen niin ylpeä näistä oppilaista, hehkutti Niklas Kurvinen kilpailun päätyttyä.

Kaikki finaalissa kilpailleet oppilaat palkittiin kunniakirjoin ja kukin. Jokaisen eri kategorian voittajat saivat kesätyöpaikan Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloista tai liikennemyymälöistä. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet palkittiin tavarapalkinnoin.

− Erityiskiitoksen Sapuska Sankarit -kisasta innostumisesta sekä mahdollistamisesta ansaitsevat ehdottomasti kotitalousopettajat Johanna Lindbohm ja Niklas Kurvinen. Kotitaloustunneilla on harjoiteltu ja valmistauduttu huolella ja se näkyi finaalipäivänä, kiitteli Tuula Lyytikäinen. − Nyt ensimmäistä kertaa järjestetty Sapuska Sankarit -kokkauskisa saa jatkoa myös ensi keväänä, lupasi Lyytikäinen.

Finaalissa kisasivat voittajaparien lisäksi Justus Mäkilä ja Helmi Sipilä alkuruokasarjassa, Sini Mynttinen, Alina Rikkonen, Vilma Hyöppinen ja Sohvi Kuismala pääruokasarjassa sekä Johannes Viljakainen, Eelis Alanen, Siiri Pulkkinen ja Beata Kekkonen jälkiruoissa.

Yhteistyön nimestä järjestettiin nimikilpailu, jonka voitti Rantakylän yhtenäiskoulun 8A luokan Joanna Salmi ehdotuksellaan Sapuska Sankarit.

Lisätietoja:
henkilöstöjohtaja Tuula Lyytikäinen
Osuuskauppa Suur-Savo
tuula.lyytikainen@sok.fi
050 562 9200