S-ryhmän lahja 100-vuotiaan Suomen lapsille: yli 100 Ässäkokki-kurssia


4.5.2017

S-ryhmän lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen lapsille on yli 100 Marttojen pitämää Ässäkokki-kurssia ympäri maan. Ässäkokki-kursseilla opetetaan lapsille arjen ruokataitoja ja satokausiajattelua. Ensimmäiset kurssit käynnistyvät tänä kesänä.

– Haluamme Suomi100-juhlavuonna nostaa ainutlaatuisen suomalaisen ruokakulttuurin arvostusta. Ässäkokki-kurssit ovat yksi tärkeä osa S-ryhmän Suomi100-teemakokonaisuutta. Lisäksi julkaisemme heinäkuussa Ruokamanifestin sekä loppusyksyllä suomalaisten makumuistoista kootun Ruoka-Kalevalan, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo.

Ässäkokki-kurssit on suunnattu 7–12-vuotiaille lapsille. Kurssilla valmistetaan kasvispainotteinen ateriakokonaisuus, leivotaan sekä suolaista että makeaa ja tehdään ajankohtaan sopiva välipala. Kurssien sisältö on Marttojen ja S-ryhmän yhteistä käsialaa.

Kantavana teemana on satokausiajattelu, johon S-ryhmän ruokakaupat ovat opastaneet asiakkaitaan yhdessä Satokausikalenterin kanssa jo parin vuoden ajan.

– Haluamme puhua suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista eteenpäin katsoen ja ylpeydellä.  Lapsissa on suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuus. Nuorena opitut fiksun kuluttamisen ja kekseliään ruoanlaiton perustaidot kantavat pitkälle aikuisuuteen, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta summaa.

Kokataan yhdessä

Kokkaamisen ohessa kursseilla keskustellaan terveellisestä ruoasta, keittiöhygieniasta, lajittelusta ja kierrätyksestä.  Sopivissa tilanteissa vertaillaan myös itse tehdyn ja valmiina ostetun ruoan hintoja.

– Monilla aikuisilla on mukavia muistoja Marttojen pikkukokkikursseilta. Tekeminen ja oppiminen on tavoitteena myös Marttojen Ässäkokki-kursseilla, joilla halutaan synnyttää kiinnostus ruoanlaittamista kohtaan jo varhaislapsuudessa, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä innostaa.

Ässäkokki-kursseja järjestetään yli 100, Helsingistä Rovaniemelle. Osa S-ryhmän alueosuuskaupoista järjestää myös lisäkursseja. Kursseille ilmoittaudutaan paikallisten Marttapiirien kautta Marttojen verkkosivuilla. Osuuskaupat ja Marttapiirit tiedottavat kursseista paikallisesti.

Koska kaikki halukkaat eivät kursseille välttämättä mahdu, Yhteishyvä tekee Marttaliiton kanssa Ässäkokki-videokurssin. Se löytyy kesäkuun puoliväliin mennessä osoitteesta yhteishyva.fi/assakokit.

Yhteistyötä kokkikursseista Ruoka-Kalevalaan

Kokkikurssit ovat osa S-ryhmän ja Marttaliiton monipuolista yhteistyötä. Yhdessä tekeminen näkyy kuluvana vuonna myös esimerkiksi Porin SuomiAreenassa, jossa herätellään keskustelua tulevaisuuden ruoasta ja kestävästä ruokapolitiikasta.

Yhteistyövuosi huipentuu suomalaisten makumuistoista koostetun Ruoka-Kalevala -teoksen julkaisuun loppusyksyllä.