Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto kasvoi alkuvuonna


17.9.2014

Markkina- ja yleinen taloustilanne huomioiden Osuuskauppa Suur-Savon alkuvuosi on sujunut kohtuullisesti. Pitkä hellejakso ja maakunnan kesätapahtumat piristivät myyntiä ja heinäkuussa kirjattiin jälleen uusi myyntiennätys. 

Liikevaihto maltillisessa kasvussa

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto tammi-elokuussa 2014 oli 239,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 4,1 miljoonaa euroa eli 1,8 %. Konsernin toiminnan tulos oli 6,8 miljoonaa euroa. 

Alkuvuoden liikevaihdon kehitys kesäkuuhun saakka oli vaisua. Vasta heinäelokuulle sattunut poikkeuksellisen pitkä hellejakso veti päivittäistavarakaupan ja ABC:n edellisvuosien kasvu-uralle. Yleisen taloustilanteen heiketessä ovat kotitaloudet varautuneet huonompiin aikoihin ja kulutuskysyntä varsinkin käyttötavaroiden osalta on säilynyt matalana. Osuuskauppa Suur-Savon autokaupan liikevaihto on vaikeasta taloustilanteesta huolimatta kuitenkin kasvanut.

Nuorille työtä ja harjoittelupaikkoja

Elokuun lopussa osuuskauppa työllisti 1 389 henkilöä, mikä on 31 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kesätyöntekijöitä sekä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita oli kesän aikana palkkalistoilla noin 750. 

Työntekijöiden keski-ikä osuuskaupassa on 37 vuotta ja työntekijöistä alle 25-vuotiaita on noin 22 %. 

Asiakasomistajille 9,8 miljoonaa euroa

Asiakasomistajia Osuuskauppa Suur-Savossa oli elokuun lopussa 61 443. Alkuvuoden aikana jäsenmäärä kasvoi yli 400 jäsenellä. Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajia toimialueen kaikista talouksista oli 75,6 %.

Asiakasomistajat saivat Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa alkuvuonna yhteensä 9,8 miljoonaa euroa. Summasta toukokuussa maksetun ylijäämänpalautuksen ja osuusmaksun koron osuus oli 1,8 miljoonaa euroa.

Toimipaikkaverkoston kehittäminen jatkuu

Toimipaikkaverkoston uudistamiseen on investoitu alkuvuonna 4,1 miljoonaa euroa, mikä merkitsee noin 70 henkilötyövuotta. Keväällä valmistuivat S-market Rantakylän peruskorjaus Mikkelissä, Ravintola Piattan uudistaminen Perlina di Castelloksi Savonlinnassa, ABC Juvan uudistaminen sekä Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin sviittien peruskorjaus ja huonejäähdytys. Suur-Savon leipomon uusi vaalean leivän tuotantolinja otettiin käyttöön kesäkuussa. Sale Tahiniemen myymälä Pieksämäellä peruskorjattiin ja uudistunut myymälä avattiin elokuussa.

Prisma Savonlinnan laajennus on käynnistynyt syyskuussa ja Mikkelissä S-market Peitsari remontoidaan syksyn aikana.

Osuuskauppa Suur-Savon yhteiskuntavastuu verojen muodossa 44 milj. euroa

Osuuskauppa Suur-Savon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 44 miljoonaa euroa. Summa koostuu ympäristö- ja valmisteveroista, arvonlisä-, kiinteistö- ja tuloveroista sekä henkilöstöön liittyvistä veronluonteisista maksuista ja ennakonpidätyksistä.

Näkymät loppuvuodelle

Kaupan toimintaympäristö on muuttunut entistäkin haasteellisemmaksi kesän jälkeen mm. Ukrainan kriisin vuoksi. Kuluttajien ostovoima laskee ja deflaation merkkejä on havaittavissa. Yleinen luottamus Suomen ja kuluttajien omaan talouteen on historiallisen heikkoa.

Osuuskauppa Suur-Savon myyntiennuste vuodelle 2014 on 430 miljoonaa euroa ja tulosennuste noin 8 miljoonaa euroa. Vakavaraisuus paranee ja on erinomaisella tasolla.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen
puh. 015 206 2000
gsm 0500 553 765