Osuuskauppa Suur-Savon kesäkauppa onnistui hyvin – kesätyöpaikan sai yli 650 nuorta


11.9.2013

Osuuskauppa Suur-Savon kesäkauppa onnistui hyvin alkuvuoden maltillisen myynnin kehityksen jälkeen. Kesä-elokuun myynti kasvoi 5,7 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Savonlinnan alueelle tehdyt matkailu- ja ravitsemiskaupan panostukset ovat olleet onnistuneita. Varsinkin kesäkaupassa pystyttiin laajemman tarjonnan avulla palvelemaan asiakasomistajien lisäksi uusia asiakasryhmiä ja tukemaan näin Savonlinnan alueen matkailun kehittymistä. Kesäkauppa tarjosi myös työpaikkoja: osuuskauppa työllisti kesän aikana yli 650 nuorta.

Alkuvuoden liikevaihto säilyi edellisvuoden tasolla

Osuuskauppa Suur-Savon liikevaihto tammi–heinäkuussa oli 203,1 miljoonaa euroa ja toiminnan tulos 5,8 miljoonaa euroa.  Molemmat olivat edellisvuoden tasoa.

Päivittäis- ja erikoistavarakaupan sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto säilyivät edellisvuoden tasolla. Autokaupan kehityssuunta koko maassa on ollut laskeva ja tämä suuntaus näkyi myös osuuskaupan autokaupassa. Alkuvuoden liikevaihto oli 24 % edellisvuotta alhaisempi. Matkailu- ja ravitsemis-kaupan liikevaihto kasvoi 41 % edellisvuodesta. Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat pääosin Savonlinnan uudet yksiköt: Original Sokos Hotel Seurahuone ravintolayksiköineen sekä Wanhan Kasinon ja Olavinlinnan ravintolatoiminta.

 

Kesätöissä yli 650 harjoittelijaa ja kesätyöntekijää

Haasteellisesta taloustilanteesta huolimatta osuuskauppa on pystynyt tarjoamaan vuosi vuodelta enemmän uusia työpaikkoja. Elokuun lopussa osuuskauppa työllisti 1420 työntekijää. Työntekijämäärä kasvoi 36:lla edellisvuodesta. Lisäksi kesäkaudella työpaikan sai lähes 350 kausityöntekijää sekä 319 peruskoulu- ja lukioikäistä Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelijaa.
 

Vuoden lopussa jo yli 60 000 asiakasomistajaa

Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajamäärä oli heinäkuun lopussa 59 658. Alkuvuoden aikana jäsenmäärä kasvoi reilulla 500 jäsenellä. Asiakasomistajien määrä oli 76,0 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista. Tänä vuonna ylittyy 60 000 asiakasomistajan raja, mitä tullaan juhlistamaan eri tavoin loppu-vuoden aikana.

Asiakasomistajille palautui alkuvuoden aikana Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Summasta toukokuussa maksetun ylijäämänpalautuksen ja osuusmaksun koron osuus oli 1,8 miljoonaa euroa.
 

Toimipaikkaverkostoa uudistettu

Toimipaikkaverkoston kehittäminen on jatkunut alkuvuoden aikana. Maaliskuus-sa Enonkoskella vietettiin uuden Sale-myymälän avajaisia ja Pieksämäellä Naa-rajärven S-market uudistui Sale-yksiköksi. Savonlinnassa Sokoksen kakkoskerros uudistettiin ja Mikkelissä Kauppakeskus Stellan toiminta laajentui Pusankulman tiloihin. Laajentuneissa tiloissa avautuivat Cubus, Silmäasema sekä Life. Huhtikuussa Varkaudessa avattiin osuuskaupan toinen Karla-monimerkkihuolto. Toukokuun alussa Olavinlinnan ravintolatoiminta siirtyi osuuskaupalle.

Kauppakeskus Stellan alkuvuosi on sujunut erinomaisesti. Sekä myynti että asia-kasmäärät ovat olleet selkeässä kasvussa. Stellan myynti 1-7/2013 oli 29,7 miljoonaa euroa ja koko vuoden myynti tulee ylittämään 50 miljoonaa euroa. Alkuvuoden aikana Stellassa kävi 2,2 miljoonaa asiakasta. Koko vuoden asia-kasmäärä tulee olemaan lähes 4 miljoonaa.

Kauppakeskus Stellan palvelutarjonta laajenee lokakuussa, kun Pusankulmassa avautuvat urheilu- ja urheilumuotiliike Stadium sekä apteekki. Loppuvuoden aikana koko Pusankulman uudistus saadaan päätökseen.

Kuluvan vuoden investoinnit tulevat olemaan noin 8 miljoonaa euroa.
 

Näkymät loppuvuodelle

Kaupan toimintaympäristössä ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia loppuvuoden aikana. Kokonaismyynnin ennakoidaan olevan noin 420 miljoonaa euroa ja toiminnan tuloksen edellisvuoden tasolla.

 


Lisätietoja:
toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen
puh. 015 206 2000
gsm 0500 553 765