Osuuskauppa Suur-Savolla vahvan kasvun vuosi takana – kehitystä kaikilla toimialoilla


19.2.2019

Osuuskauppa Suur-Savolla on takana onnistunut vuosi. Kaikki toimialat kasvattivat liikevaihtoaan, joka oli yhteensä 378,1 milj. euroa. Hyvä myynti ja kuluhallinta toivat tulosta 9,4 milj. euroa. Investoinnit toimipaikkaverkostoon olivat 28,3 milj. euroa. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa yhteensä 12,3 milj. euroa. Osuuskauppa työllisti vuoden aikana keskimäärin 1 244 henkilöä.

Kaikki toimialat kasvussa

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti vuonna 2018 oli 456,6 milj. euroa ja liikevaihto 378,1 milj. euroa. Liikevaihto kasvoi 21,6 milj. euroa eli 6,1 % edelliseen vuoteen verrattuna. Konsernin liikevaihdon kasvuun vaikutti päivittäis- ja käyttötavarakaupassa onnistunut kesäkauppa ja loppuvuodesta avattu Prisma Pieksämäki. Terveyspalveluissa Lääkärikeskus Ikioman osake-enemmistön siirtyminen Etelä-Savon Työterveys Oy:n omistukseen kasvatti terveyspalveluiden liikevaihtoa.

Suhteellisesti eniten liikevaihto kasvoi autokaupassa. Tähän vaikutti ensimmäinen täysi vuosi Opel-merkkiedustusta sekä vaihtoautokaupan tehostaminen. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihdon kehitykseen vaikutti suurelta osin polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen nousu. Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli ravintoloissa edellisen vuoden tasolla, mutta majoituskauppa jäi edellisvuodesta, jolloin positiiviseen kehitykseen vaikutti Mikkelin asuntomessut.

Liikevaihto toimialoittain
Milj. € 2018 2017 Muutos Muutos%
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 232,8 225,9 6,9 3,0 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 73,2 69,7 3,6 5,1 %
Autokauppa 36,7 32,1 4,6 14,2 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 23,1 23,0 0,1 0,5 %
Terveyspalvelut 8,9 2,2 6,6 296,1 %
Muut 3,5 3,6 -0,2 -4,7 %
Yhteensä 378,1 356,5 21,6 6,1 %
Luvut on laskettu pyöristämättömistä luvuista


Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos oli 9,4 milj. euroa eli 2,5 % liikevaihdosta.  

 

Investointeja ympäri maakuntaa

Tilikauden bruttoinvestoinnit olivat yhteensä 28,3 milj. euroa eli 7,5 % liikevaihdosta (ed. vuonna 11,3 milj. euroa). Tilikauden merkittävin investointi oli marraskuussa avattu Prisma Pieksämäki. Kohde on osuuskaupan historian toiseksi suurin kiinteistöinvestointi, kun huomioidaan lisäksi Prisman viereen sijoittuvat ABC Automaattiasema sekä ABC Car Wash -autonpesulinjasto, joka avataan tämän kevään aikana.

Nykyisen verkoston yksiköistä Sale Puumala ja Sale Jäppilä peruskorjattiin. ABC Kuortin ravintola uudistettiin ja loppuvuodesta käynnistettiin Sale Laajalammen peruskorjaus. Leipomon lastaustilojen laajennus ja uusi paistolinjasto valmistuivat kesällä. Pieksämäen Veturitalleille avattiin huhtikuussa Ukko Bistro & Deli -ravintola ja Savonlinnassa käynnistyi loppuvuodesta Original Sokos Hotel Seurahuoneen vastaanotto- ja aulatilojen mittava uudistus. Mikkelissä valmistui kesällä Savon Autokeskuksen laajennus ja samalla rakennettiin kaksi uutta rengashotellia.

Terveyspalvelujen toiminta laajentui Ikioma-kaupan lisäksi, kun Etelä-Savon Työterveys Oy avasi syksyllä toimipisteet Pieksämäelle ja Savonlinnaan sekä osti Aatunkulman Hammaslääkärien liiketoiminnan.

 

Hyötyä asiakasomistajille 12,3 miljoonaa

Asiakasomistajia Osuuskauppa Suur-Savolla oli vuoden lopussa 72 692, mikä on 78,1 % osuuskaupan toimialueen kaikista talouksista. Lisäystä edelliseen vuoteen oli 1 349 jäsentä (1,9 %).

Asiakasomistajille maksettiin Bonusta ja maksutapaetua 9,1 milj. euroa (ed. vuonna 9,5 milj. euroa). Kehitykseen vaikutti 1.4.2018 voimaan tullut lakimuutos, jonka vuoksi alkoholiostoista ei kerry Bonusta. Bonusyhteistyökumppanit maksoivat Bonusta asiakasomistajille 1,4 milj. euroa. Asiakasomistajille palautui Bonuksena, ylijäämänpalautuksena ja osuusmaksun korkona yhteensä 12,3 milj. euroa, mikä merkitsee hyötyä tuote- ja palveluetujen lisäksi keskimäärin 171 euroa / asiakasomistaja.

 

Työpaikkojen määrä kasvussa

Osuuskauppa työllisti vuoden 2018 aikana keskimäärin 1 244 henkilöä, mikä on 32 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvuun vaikutti terveyspalveluyhtiöt ja Prisma Pieksämäen avaus.

Osuuskauppa Suur-Savo on myös merkittävä nuorten työllistäjä. Osuuskauppa tarjosi Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman myötä harjoittelupaikan yli 350 nuorelle ja tämän lisäksi kesätyöpaikan sai osuuskaupalta lähes 400 henkilöä.

 

Näkymät vuoteen 2019

Osuuskauppa Suur-Savon myyntitavoite kuluvalle vuodelle on 472 milj. euroa. Toiminnan tuloksen ennakoidaan säilyvän lähes viime vuoden tasolla. Konsernin omavaraisuusaste ja maksuvalmius säilyvät hyvinä myös vuonna 2019.

Vuoden 2019 investoinnit tulevat olemaan yli 10 milj. euroa. Sale Laajalammen remontti valmistui alkuvuodesta, Sale Pertunmaa uudistetaan kesäkauppaan mennessä ja S-market Kerimäki loppuvuodesta. Sokos Savonlinnassa toteutetaan kevään aikana kiinteistön LVIS-saneeraus, jossa rakennetaan samalla ilmastoinnin jäähdytys. Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan aula- ja vastaanottotilojen uudistus valmistuu maaliskuussa ja keväällä uudistuu Seurahuoneen Muikkuterassi-ravintola. Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin auditoriota laajennetaan kaksinkertaiseksi vastaamaan isompien kokousten tarpeisiin. ABC Juvan remontti käynnistyy loppuvuodesta ja ABC Tuukkalassa Mikkelissä uudistetaan autonpesukone keväällä.

 

Lisätietoja      
toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki Hämäläinen, gsm 0500 553 765