Osuuskauppa Suur-Savo teki hyvän tuloksen ja toipui pahimmasta korona-ajasta


22.2.2022

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti rikkoi vuonna 2021 puolen miljardin rajan ja oli 520,8 miljoonaa euroa. Kaikki toimialat kasvattivat myyntiään, mutta toimialoista suhteellisesti eniten kasvua oli autokaupassa. Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin tulos oli 9,2 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta ja ylijäämänpalautusta yhteensä 15,4 miljoonaa euroa. Henkilökunta palkitaan ylimääräisellä tulospalkkiolla.

Kasvua kaikilla toimialoilla – pahimmasta korona ajasta ollaan toipumassa

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto jatkoi edellisvuoden maltillista kasvua.  Autokaupan 26,5 %:n kasvu saatiin pääosin Vantaalle huhtikuussa avatusta autokaupan uudesta toimipisteestä sekä Savonlinnan Mertalan uuden vetovoimaisen autokaupparakennuksen avaamisesta. Matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä tavaratalokauppa, jotka ovat kärsineet eniten koronarajoituksista, piristyivät vuoden kuluessa.

Toukokuussa osuuskauppakonserniin tulleen Mikkelin Pesula Oy:n toiminta on jatkunut vakaana ja yhtiö hakee kasvua mm. hotelli- ja ravintola-alan pesulapalveluista. Terveyspalveluiden toimialalla korona on vähentänyt asiakasmääriä etätöiden lisääntyessä ja lääkärityövoiman saatavuudessa on ollut ajoittain haasteita.

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos oli 9,2 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 1,9 milj. euroa.

Uusia ja uudistettuja toimipaikkoja

Osuuskauppa Suur-Savo -konserni investoi 19,8 miljoonaa euroa alueen palveluverkkoon. Merkittävin investointi oli Savonlinnan Mertalan autokaupan uusi liiketila, jossa yksissä puitteissa toimii nyt autopalveluiden kokonaisuus. Alueelle uudistettiin ABC-jakeluasema ja avattiin Cafe Mertala -lounaskahvila S-marketin yhteyteen. Hotellien kokoustiloja uudistettiin sekä Sokos Hotel Seurahuoneella Savonlinnassa että Sokos Hotel Vaakunassa Mikkelissä. ABC Juvan remontti valmistui. Mikkelissä Stadiumin ja raviradan ravintolatoiminta siirtyi osuuskaupalle. Päivittäistavarakaupassa palveluverkko laajeni, kun Sale Nuijamies avattiin.

Konseptiuudistuksia S-marketeissa ja Sale-myymälöissä jatkettiin. Myymälöissä valaistuksia on muutettu led-valoihin, uusittu kauppojen kylmälaitoksia ja tehostettu lämmöntalteenottoa energiatehokkuuden parantamiseksi. S-ryhmän ja osuuskaupan tavoitteena on hiilinegatiivisuus vuoteen 2025 mennessä.

Asiakasomistajuus kannattaa – palautukset kasvoivat yli 12 %

Osuuskauppa Suur-Savolla oli vuoden 2021 lopussa 70 467 asiakasomistajaa. Vuoden aikana asiakasomistajille maksettiin Bonusta ja ylijäämänpalautusta yhteensä 15,4 miljoonaa euroa (ed. v. 13,7 miljoona euroa).

Henkilökuntaa huomioidaan ylimääräisellä tulospalkkiolla

Osuuskauppa Suur-Savon hallitus päätti, että koko henkilökunnalle maksetaan jo toisena koronavuotena peräkkäin ylimääräinen tulospalkkio kiitoksena erinomaisesta työstä. Ylimääräinen tulospalkkio on maksimissaan 500 euroa. Käytännössä 97 % henkilökunnasta saa täyden tulospalkkion.

− Osuuskauppa Suur-Savolla on käytössä koko henkilökunnan tulospalkkiojärjestelmä, jonka pohjalta henkilökunnan on mahdollista saada tulospalkkiota yhdestä neljään kertaa vuodessa. Tämä ylimääräinen tulospalkkio siis maksetaan näiden normaalisti maksettavien palkkioiden lisäksi keväällä, kertoo toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Osuuskauppa Suur-Savo työllisti v. 2021 keskimäärin 1416 henkilöä. Kesätyöpaikan sai 505 henkilöä ja lisäksi tarjottiin 445 nuorelle harjoittelupaikka Tutustu työelämään ja tienaa ‑harjoitteluohjelman myötä.

Suomen innostavin työpaikka

Osuuskauppa Suur-Savo palkittiin Suomen innostavimpana työpaikkana 2021 suurten organisaatioiden sarjassa. Tämä oli jo toinen kerta, kun Suur-Savo sai kultamitalin. Viimeksi palkinto saatiin vuonna 2019. Suomen innostavimmat työpaikat on tunnustus työpaikoille, joiden henkilöstön omistautuneisuus on erityisen korkealla tasolla. Osuuskauppa Suur-Savon työntekijät ovat sitoutuneita yrityksen arvoihin ja yhteisiin tavoitteisiin.

 

Kehitysnäkymät vuodelle 2022

Osuuskauppa Suur-Savon myynnin arvioidaan säilyvän nykyisellä tasolla vuonna 2022 ja investoinnit palveluverkkoon tulevat olemaan noin 16 miljoonaa euroa. Useita S-marketeja ja Sale-myymälöitä peruskorjataan ja niiden konseptiuudistuksia jatketaan suunnitellusti. Majoitus- ja ravitsemisalalla hotelli Tottin toinen osa remontoidaan palvelemaan ympärivuotisesti. Ravintola Amarilloon ja Päämajaan tehdään tila- ja konseptiuudistukset. Polttonesteen jakeluverkkoa laajennetaan avaamalla Visulahteen ABC‑jakeluasema, ABC‑latauspisteitä toteutetaan sähköautoille seitsemään toimipisteeseen ja Savonlinnaan suunnitellaan ABC‑venetankkauspisteen toteutusta. Mikkelin uuden Prisman rakentamiseen liittyvien kaava- ja rakentamislupa-asioiden valmistelua jatketaan siten, että rakentamaan päästäisiin vuoden 2023 aikana.

 

Lisätietoja:
Ari Miettinen,
puh. 050 531 9550,
ari.miettinen@sok.fi