Osuuskauppa on vahva maakunnallinen vaikuttaja monien pienten ja suurten tekojen kautta


19.2.2018

Osuuskauppa Suur-Savon viime vuosi onnistui suunnitellusti. Liikevaihto kasvoi 2,5 % ja tulos oli hieman yli budjetoidun tason. Asiakasomistajien määrä ylitti 70 000 rajan. Asiakasomistajille osuuskauppa palautti lähes 13 miljoonaa euroa. Osuuskauppa Suur-Savo investoi maakuntaan yli 11 miljoonaa euroa ja työllisti keskimäärin yli 1200 henkilöä. Osuuskauppa Suur-Savon verojalan-jälki eli yhteiskunnalle kertyvät verot ja veroluonteiset maksut olivat yli 48 miljoonaa euroa ja ostot paikallisilta elintarviketuottajilta yli 20 miljoonaa euroa.

Taloudellinen hyvinvointi heijastuu kaupankäyntiin

Varovaisen positiivinen myynninkehitys oli yleisilmeenä osuuskaupassa 2017. Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti vuonna 2017 oli 431,4 miljoonaa euroa ja liikevaihto 356,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 8,8 miljoonaa euroa (2,5 %) edellisestä vuodesta.

Liikevaihto toimialoittain
Milj. € 2017 2016 Muutos Muutos%
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 225,9 224,8 1,1 0,5 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 69,7 67,1 2,5 3,8 %
Autokauppa 32,1 31,1 1,0 3,2 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 23,0 21,0 2,0 9,3 %
Terveyspalvelut 2,2 0 2,2 100 %
Muut 3,6 3,7 -0,1 -2,5 %
Yhteensä 356,5 347,7 8,8 2,5 %
Luvut on laskettu pyöristämättömistä luvuista

 

Päätoimialan eli päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihdon kasvuun vaikuttivat uudet Sale-yksiköt. Kesän asuntomessut kasvattivat liikenne- ja asiakasvirtaa Mikkelissä ja sen ympäristössä, mikä näkyi positiivisena kehityksenä erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa, mutta myös liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa.  Autokaupan liikevaihdon kehitykseen vaikutti vähäpäästöisten automallien kysynnän kasvu. Lokakuussa osuuskauppa solmi Opelin jälleenmyyntisopimuksen, mikä näkyi jo hieman loppuvuoden myynnin kehityksessä.

Etelä-Savon Työterveys Oy:n osto merkitsi osuuskaupalle toimialalaajennusta terveyspalveluihin. Yhtiö liitettiin Osuuskauppa Suur-Savon konserniin ja on huomioitu luvuissa 1.9.2017 alkaen.

Osuuskaupan toimialueella kesän vaikutus liikevaihtoon ja tulokseen on merkittävä. Oma vireä toiminta ja toimialojen hyvä kulujen hallinta ovat vaikuttaneet positiiviseen kehitykseen. Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos oli 8,4 miljoonaa euroa eli 2,4 % liikevaihdosta.

 

Varat takaisin maakuntaan palveluverkoston kehittämisen kautta

Prisman rakentaminen käynnistyi Pieksämäellä loppukesästä. Kohde tulee olemaan osuuskaupan historian toiseksi suurin investointi, kun huomioidaan myös Veturitallien alueelle sijoittuva ABC-automaattiasema ja pesukatu. Uutena kohteena toukokuussa 2017 valmistui Sale Savisilta Mikkeliin. Nykyisistä kaupan yksiköistä S-market Sulkava ja Sale Virtasalmi peruskorjattiin. Syksyn aikana käynnistyi leipomon lähettämötilojen laajennus ja uuden paistolinjaston vaatimat valmistelutyöt.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan hankkeet kohdistuivat pääosin Savonlinnaan. Kevään aikana jatkettiin Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan vanhan osan huoneiden peruskorjausta. Liiketoimintakaupalla hankittiin Savonlinnasta Opera Grill&Bar -ravintola ja Sokoksen yhteyteen avattiin Kulma Coffee Shop. Mikkelissä Original Sokos Hotel Vaakunan ravintola Fransmanni uudistettiin Frans&Michelleksi.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialalla käynnistyi ABC Kuortin uudistus. Remontti aloitettiin keittiötiloista ja se jatkuu kevään 2018 aikana ravintolan asiakastilojen uudistuksella.

Autokaupassa Opelin merkkiedustus siirtyi osuuskaupalle lokakuussa ja samalla käynnistyi Savon Autokeskuksen laajennus. Etelä-Savon Auton yhteyteen valmistui täysin uudistettu ABC CarWash -autonpesulinja.

Investoinnit palveluverkostoon olivat yhteensä 11,3 milj. euroa ja ne rahoitettiin kokonaisuudessaan tulorahoituksella.

– Tavoitteena ei ole kasvattaa kassaa, vaan kierrättää varat takaisin maakuntaan työllistämällä sekä ylläpitämällä kattavaa ja kunnossa olevaa palveluverkostoa, toteaa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen. – Tehtävämme on tuottaa etuja ja palveluja sekä siten hyvinvointia omistajillemme eli asiakkaille.

 

Miljoona euroa kuukaudessa omistajille sekä monipuolisesti tukea kulttuurille ja urheilulle

Osuuskauppa Suur-Savon omistaa 71 343 jäsentä. Nettokasvua edellisestä vuodesta on 3 217 jäsentä. Toimialueen talouksista lähes neljällä viidestä on käytössä S-Etukortti. Asiakasomistajat saivat Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa yhteensä 12,6 miljoonaa euroa eli reilut miljoona euroa kuukaudessa.

Osuuskauppa Suur-Savo tukee eteläsavolaista urheilua ja kulttuuria vuosittain noin 300 000 eurolla.

 

Työpaikkoja ja työhyvinvointia

Osuuskauppa konsernin palveluksessa oli tilikauden lopussa 1202 henkilöä, mikä on 45 henkilöä edellisvuotta enemmän. Kehitykseen vaikutti Etelä-Savon Työterveys Oy:n liittäminen konserniin. Osuuskauppa tarjosi harjoittelupaikan 419 nuorelle Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman myötä. Tämän lisäksi kesätyöpaikan sai osuuskaupasta 321 työntekijää.

Työhyvinvointi- ja työkykyjohtaminen ovat olleet Osuuskauppa Suur-Savon strategisia painopisteitä jo usean vuoden ajan, mikä näkyy mm. erinomaisina tuloksina työyhteisötutkimuksissa. Pitkäjänteinen työ henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen toi Osuuskauppa Suur-Savolle mitalisijan Suomen innostavimmat työpaikat 2018 -kilpailussa. Osuuskauppa Suur-Savo sijoittui toiseksi valtakunnallisessa kilpailussa, johon osallistui satoja suomalaisia organisaatioita.

 

Näkymät vuoteen 2018

Osuuskauppa Suur-Savon suunnitellut investoinnit maakuntaan ja verkostoon vuonna 2018 tulevat olemaan noin 25 milj. euroa. Tästä noin puolet kohdistuu Prisma Pieksämäkeen, jonka odotetaan valmistuvan joulukauppaan 2018. Muita merkittäviä kohteita ovat leipomon laajennuksen ja uuden paistolinjan valmistuminen, Savonlinnan Seurahuoneen hotellin aula- ja vastaanottotilojen uudistus sekä Savon Autokeskuksen laajennus Mikkelissä ja ABC Kuortin ravintolatilojen uudistus.

Osuuskauppakonsernin vuoden 2018 myynnin ja liikevaihdon kasvuun vaikuttaa pääosin täydeltä toimintavuodelta huomioitava Etelä-Savon Työterveys Oy. Tuloksen ennakoidaan säilyvän vuoden 2017 tasolla.

 

Lisätietoja        
toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, gsm 0500 553 765