Koronarajoitusten poistuminen siivitti myynnin kehitystä


19.9.2022

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti tammi-elokuussa 2022 oli 379,5 miljoonaa euroa. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 30,2 miljoonaa euroa. Konsernin toiminnan tulos tammi-elokuulta oli 9,8 miljoonaa euroa.

Yksityinen kulutus talouden veturina

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin liikevaihto tammi-elokuulta oli 310,5 miljoonaa euroa, kasvua edelliseen vuoteen oli 8,3 %. Alkuvuoden myynnin kasvu on ollut hyvä kautta linjan − erityisesti koronasta palautuvassa matkailu- ja ravitsemis­kaupassa sekä myös liikennekaupassa. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa alkuvuosi oli haasteellinen. Koronarajoitteet astuivat voimaan vuoden alussa. Vasta maaliskuussa rajoitteet helpottivat ja kesä oli alueella yhtä hyvä kuin edellisenä vuonna. Kotimaan matkailijoita oli tosin edellisvuotta vähemmän (+4,5 m€ ja +37,5 %). Liikennekaupassa (ABC) liikevaihdon kehitykseen vaikutti ennen kaikkea polttonesteiden hinta. Sisäkauppa virkistyi myös kevään ja kesän aikana, joskaan emme päässeet vielä vuoden 2019 tasolle (+14,0 m€ ja +28,3 %). Päivittäistavarakaupassa säilyi liikevaihto viime vuoden tasolla, vaikka korona ei enää tuonut myötätuulta toimialan kehitykseen kuten kahtena edellisenä vuonna (+2,6 m€ ja +1,7 %). Erikois- ja käyttötavarakaupan liikevaihto säilyi lähes edellisen vuoden tasolla (+0,4 m€ ja +2,2 %). Alkuvuoden kuukaudet olivat haasteelliset, mutta koronarajoitteiden helpottuessa voitiin taas juhlia ja järjestää tapahtumia, mikä näkyi kesää kohden pukeutumiskaupassa kysynnän kasvuna. Sen sijaan kotiin ja vapaa-aikaan liittyvien tuotteiden liikevaihtotavoitteista jäätiin.

Hyvää suoriutumista turbulentissa toimintaympäristössä

Koko Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin alkuvuoden toiminnan tulokseen (+9,8 m€) vaikutti Terveyspalveluyhtiöiden myyntivoitto. Vertailukelpoisesti toiminnan tulos alkuvuoden osalta on +0,7 m€ edellisvuotta parempi. Korona-aika on opettanut tarkastelemaan koko konsernin kuluja kriittisesti ja kuluhallinta on parantunut. Merkittävimmät tulosparannukset tulevat toimialoilta, joiden liikevaihto on kasvanut koronarajoitteiden helpottuessa.

Merkittäviä investointeja verkostoon ja palveluihin − alkuvuonna lähes 15 miljoonaa euroa

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin alkuvuoden investoinnit olivat 14,8 milj. euroa.

Palveluverkostoa on uudistettu marketkaupassa S-marketeissa Juvalla, Ristiinassa ja Savonlinnassa. Savonlinnassa market sai lisää tilaa, kun Sokos siirrettiin kokonaisuudessaan toiseen kerrokseen. Pieksämäellä remontoitiin keväällä Sale Kontiopuisto.

ABC-latausverkosto on kasvanut voimakkaasti koko maassa. Suur-Savon alueella on tällä hetkellä seitsemän ABC-latausasemaa. Tavoitteena on rakentaa jokaisen toimipaikkamme yhteyteen latausasema vuoteen 2024 mennessä. Uutena palveluna liikennekaupassa Mikkelin Visulahteen avattiin helmikuussa ABC-automaattiasema ja kesäkuussa Savonlinnan Hevonpäänniemeen venetankkaus.

Mikkelissä Amarillo uudistettiin ja lisäksi keväällä avattiin ravintola Las Palmas piristämään kaupungin yöelämää. Savonlinnassa Hotelli Tottin tiloihin remontoitiin Seurahuone Apartments -huoneistot. Kodinomaisen majoituksen ja laadukkaan hotellielämän yhdistävät huoneistot ovat täysin uutta Sokos Hotellien majoitusvalikoimassa.

Merkittävimmät loppuvuoden investoinnit kohdistuvat Mikkelin Pesulan laiteinvestointeihin ja tekstiilihankintoihin. Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin investoinnit vuonna 2022 tulevat olemaan lähes 20 milj. euroa.

Lisää osaajia työelämään

Paheneva työvoimapula vaikeuttaa ja jopa estää normaalia liiketoimintaa yhä useammalla toimialalla koko maassa. Työmarkkinamme kaipaavat lisää joustavuutta ja liikkuvuutta, nopeaa ja riittävää työperäistä maahanmuuttoa sekä maassamme jo olevien parempaa työllistymistä.

Osuuskauppa Suur-Savossa työskenteli kesällä 35 ulkomaalaista henkilöä, jotka edustivat kymmentä eri kansalaisuutta. Vakituisessa työsuhteessa heistä oli 13 ja määräaikaisessa 22. Lähes puolet määräaikaisista työntekijöistä oli ukrainalaisia.

Osuuskauppa Suur-Savossa työskenteli yhteensä yli 560 kesätyöntekijää ja lähes 500 Tutustu ja tienaa ‑harjoittelijaa. Elokuun lopussa osuuskauppa työllisti 1445 henkilöä.

Loppuvuodelle positiivista odotusta epävarmuuksista huolimatta

Epävarmuus talouden kehityssuunnasta, elinkustannusten nousukierre sekä heikentyvä ostovoima vaikuttavat kotitalouksien kulutukseen. Monista epävarmuustekijöistä huolimatta lähtötilanteemme loppuvuoteen on hyvin sujuneen kesäkauden vanavedessä kohtuullisen suotuisa. Osuuskaupan myyntiennuste vuodelle 2022 on 545 miljoonaa euroa. Alkuvuoden tuloksen perusteella koko vuoden toiminnan tulosennuste on hieman yli 9 miljoonaa euroa eli samaa tasoa kuin vuonna 2021.

Lisätietoja:   toimitusjohtaja Ari Miettinen, puh. 050 531 9550

Liite 1:           Liikevaihto toimialoittain

Liikevaihto toimialoittain