Juliana Hyrri Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijaksi


12.6.2023

Osuuskauppa Suur-Savon vuoden 2023 kummitaiteilija on Juliana Hyrri. Kummitaiteilijan valinta on osa Osuuskauppa Suur-Savon ja Taidekeskus Salmelan pitkäaikaista yhteistyötä, jolla tuetaan nuorten taiteilijoiden toimintaa. Valinta julkistettiin Taidekeskus Salmelan avajaisissa 10.6.2023.

Juliana Hyrri (s. 1989) on helsinkiläinen kuvataiteilija, sarjakuvantekijä ja kuvittaja sekä Taidekeskus Salmelan kesän 2023 Nuori taiteilija. Hän kuuluu myös Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokkaan.

Hyrrin taiteellinen työ käsittää maalauksia, kollaaseja, tekstiilitaidetta ja installaatioita. Yksi työskentelyn punaisista langoista on tilallinen leikki ja illuusio: kollaasit ja maalaukset kuvaavat huoneita, joiden perspektiivit vinoutuvat mahdottomiksi, ja kolmiulotteiset teokset luovat tiloja näyttelytilan sisälle. Tilallisen kerrostumisen ohella Hyrrin teoksissa kerrostuu aika: historian laskokset näyttäytyvät esineinä, esteettisinä viittauksina ja väreinä, joissa katsoja voi tunnistaa eri aikakausia (myös omamme) ja niiden visuaalista kulttuuria lähes suoraan tallennettuina.

Kaleidoskooppisesta vaikutelmasta syntyy kuin varkain nukkekotimainen pysähtyneisyyden tunne, joka tuo näennäisen herkkiin kuviin melankoliaa ja uhkaavuutta. Ovatko huoneet lopulta sellaisia, joissa haluaisimme viettää aikaa? Kenen osa on istua sisätiloissa esineiden keskellä, kun reaalimaailman todellisuus on toisaalla? Jäsennämme kokemustamme esineiden, estetiikan ja tunnelmien kautta, mutta aika, ympäristö ja muut hallintaamme taipumattomat tekijät ovat vääjäämättä vahvempia kuin elämämme asetelmat.

Maalaukset ovat visuaalisesti näyttäviä. Hyrrin omaleimainen tekniikka, yhdistelmä akvarellimaisia pastellipintoja, siveltimen liikkeen näkyviin jättävää huolettomuutta ja taustaan sijoitettuja karamellivärisiä objekteja, kutsuu silmän aina uudestaan sukeltamaan kankaalle muodostuvaan tilaan.

Kumppanuusyhteistyöllä monipuolisia etuja asiakasomistajille

Osuuskauppa Suur-Savon ja Taidekeskus Salmelan yhteistyö koskee myös tapahtumatarjontaa. Yhteistyön kautta asiakasomistajille myönnetään tänä kesänä lipun hintaetu kolmeen konserttiin:

  • 6. klo 13 avajaiskonsertti, Töölö Brass ja Mika Nisula
  • 7. klo 18 Anna Puu duo
  • 7. klo 18 Sir Elwoodin hiljaiset värit

Osuuskauppa Suur-Savo tekee laajasti yhteistyötä toimialueen eri toimijoiden kanssa. Kulttuuri- ja tapahtumayhteistyön lisäksi osuuskauppa tukee vuosittain monin eri tavoin toimialueen liikunta- ja urheiluseuroja. Tukea kohdistetaan vahvasti lasten ja nuorten harrastus- ja hyvinvointimahdollisuuksien edistämiseen. Osuuskauppa tukee vuositasolla eri kohteita noin 300 000 eurolla.

Kuva: Taidekeskus Salmela

Lisätietoja:                  

Osuuskauppa Suur-Savo
Ari Miettinen
kauppaneuvos, toimitusjohtaja
p. 050 531 9550

Taidekeskus Salmela
Tuomas Hoikkala
toiminnanjohtaja, konsuli
p. 0400 656 432