Implantilla hymy ehjäksi


26.3.2014

Hammas menetetään yleensä lohkeamisen ja reikiintymisen kautta. Puuttuva hammas kannattaa korvata implantilla melko nopeasti, jottei vahinkoja ehdi tapahtua.

Implantteja tehdään hymyn ja purennan vuoksi. Leipä katkeaa näppärämmin, kun hampaat ovat kunnossa.

Implantti on hampaan keinojuuri, käytännössä titaaninen ruuvi. Kun ruuvi on luutunut paikoilleen, tekee hammaslääkäri sen päälle hampaan. Valmistettu hammas näyttää tavalliselta ja toimii kuin oma hammas.

Heti toimeen

– Vitkastelemisesta hampaan korvaamisen kanssa saattaa tulla iso harmi. Leukaluu voi nimittäin sulaa poistetun hampaan alta eikä siinä olekaan enää tarpeeksi luuta, johon implantin saisi kiinnitettyä. Tarpeen mukaan tilannetta voidaan korjata tekemällä pieniä luunsiirteitä, kertoo Oralin lääketieteellinen johtaja, suu- ja leukakirurgi Janne Ryhänen.

Implantteja voidaan laittaa melkein kaikille, jotka niitä tarvitsevat. Kasvuikäiselle niitä ei kuitenkaan voi laittaa, koska leukaluu kasvaa vielä. Hampaattomuus on yhä kansantauti vanhimmalla väestöryhmällä. Vajaa 4 prosenttia aikuisväestöstä on edelleen hampaattomia.

Hampaattomien asiakkaiden kokoproteesien kiinnittämiseen on saatavilla nykyään edullisiakin hoitovaihtoehtoja. Muun muassa mini-implantit ovat yksinkertainen ja helppo ratkaisu kokoproteesin kiinnittämiseksi alaleukaan.

Implanttimerkkejä on maailmalla puolentuhatta eikä kaikkien kestävyydestä ole takuuta. Oral käyttää kolmea merkkiä, jotka ovat viiden maailman arvostetuimman joukossa

Yksittäinen hammas vaikuttaa koko purentaan

Purenta heikkenee pitkällä aikajänteellä, jos hammasrivistössä on aukko. Aukon molemmilla puolilla olevat hampaat kallistuvat ja kontaktikohdat vastapurijalla – eli toisen leuan hampailla – ajautuvat väärään kohtaan. Yhden hampaan menetys saattaa johtaa siihen, että potilas lopulta puree vain toisella puolella suuta.

– Implantin asettaminen tehdään paikallispuudutuksessa, joten toimenpide ei ole kivulias. Itse asiassa hampaan poistaminen on toimenpiteenä paljon isompi. Implantin asettaminen kestää puoli tuntia. Jälkioireita ei ole paljon eikä sairauslomaa tarvita. Helpoimmillaan toimenpiteestä toipuu parilla särkylääkkeellä. Paraneminen on kuitenkin yksilöllistä.  Implantin luutuminen kestää kuudesta viikosta muutamaan kuukauteen.

 

  • Oral järjestää Avoimet ovet -kiertueen kahdesti vuodessa: helmi-toukokuussa ja syksyllä. Silloin Oralissa otetaan selvää implanttihoitoa tarvitsevan potilaan kokonaistilanteesta ja löydetään paras hoitovaihtoehto. Tarvittaessa otetaan maksuton röntgenkuva. Aikataulu päivitetään Oralin sivuille ennen kiertuetta.
  • Kiertueen aikataulut löydät täältä