Hotellista bonusta kukkarolle ja luonnolle


21.1.2019

Hotellivierailusta ja palveluista voi Osuuskauppa Suur-Savon hotelleissa ja niiden ravintoloissa nauttia hyvällä omallatunnolla, sillä niillä on Green key – sertifikaatti. Asiat tehdään aina luontoa ajatellen ja säästäenö.

Hotellipäälliköt Hanna Coker-Appiah ja Maarit Silvennoinen ovat syystäkin ylpeitä, sillä kummassakin hotellissa on kehitetty ja otettu käyttöön todella paljon keinoja, jotka säästävät energiaa ja luonnonvaroja. Tästä ilmaston kannalta arvokkaasta työstä ne ovat ansainneet kansainvälisestikin tunnustetun sertifikaatin. Green Keyn yhteistyökumppaneita on muun muassa YK:n ympäristöohjelma.

— Kun hotellilla on Green Key, sen asiakas voi olla sataprosenttisen varma, että hotellissa tehdään asioita niin, että ympäristörasitus jää mahdollisimman pieneksi, vakuuttaa Suomen Green Keyn ohjelmajohtaja Marketta Viljasaari.

Kaikki kantavat vastuuta ympäristöstä

Green Keytä hakevan hotellin on oltava valmis tekemään suuriakin muutoksia esimerkiksi energian ja veden kulutuksessaan. Niin tehtiin Vaakunassa ja Seurahuoneella, joissa onnistuttiin vähentämään merkittävästi veden kulutusta uusilla suihkupäillä. Vettä säästyy, mutta uudenlaisten tekniikan ansiosta asiakkaan mukava kokemus raikastavasta suihkusta ei ole aikaisempaa yhtään huonompi.

Kaikkiaan hotellin on sertifikaatin saadakseen täytettävä 66 Green Keyn kriteeriä, joista osa on isoja teknisiä ratkaisuja ja osa arjen pieniä käytäntöjä. Vaakunan ja Seurahuoneen henkilökunta on itse oivaltamillaan konkreettisilla ratkaisuillaan vähentäneet merkittävästi hotellissa syntyvän jätteen määrää.

— On ollut mahtavaa huomata, miten Green Key on sparrannut meidät kaikki, koko henkilökunnan miettimään asioita luonnon parhaaksi. Kaikki ovat motivoituneita tekemään oman osuutensa ympäristön puolesta, Vaakunan ja Seurahuoneen hotellinjohtaja Kari Hänninen sanoo.

Vihreät hotellit kiinnostavat

Ympäristöystävällisistä hotelleista kiinnostuneiden hotellimatkailijoiden määrä on kasvanut Booking.comin tutkimuksen mukaan vuodessa huimasti. Viime vuonna hotellien vihreys kiinnosti 34 prosenttia matkailijoista, ja tänä vuonna määrä on jo 65 prosenttia. Se on näkynyt myös Osuuskauppa Suur-Savon hotelleissa, sillä Vaakuna ja Seurahuone saavat kiitosta vihreydestään niin hotellien vastaanotoissa kuin sosiaalisen median päivityksissään, joissa kerrotaan esimerkiksi erilaisista tavoista vähentää ruokahävikin syntymistä.

— Sertifikaatin saaminen oli hieno palkinto siitä vastuullisesta työstä, jota olemme tehneet, mutta vielä suurempi palkinto on ympäristövastuullisuuteen sitoutumisen aste, jonka olemme porukalla saaneet aikaan. Se voi tuntua pieneltä ympäristöteolta, kun vastaanotosta annetaan polkupyörä asiakkaan käyttöön, mutta sen Green Key on meille opettanut, että jokaisella teolla on oikeasti merkitystä luonnon hyvinvoinnille, Hänninen sanoo.

Muutamia pieniä ja isoja ympäristötekoja Vaakunassa ja Seurahuoneella

+ Suihkujen virtaama on vähentynyt uusien suihkupäiden ansiosta 19 litrasta kahdeksaan litraan minuutissa. Se säästää kuukaudessa kahden omakotitalon keskimääräisen vuosikulutuksen verran vettä.

+ Hotellien lampuista 75 prosenttia on led- tai energiasäästölamppuja.

+ Keittiön hukkalämpöä käytetään sekä parkkihallin että huoneiden lämmittämiseen.

+ Huoneiden roskakoreissa ei käytetä muovipusseja.

+ Muovipilleistä on luovuttu

+ Vanhat sanomalehdet kerätään huoneista ja hyötykäytetään marketeissa kukkapapereina

+ Suur-Savon ruokakaupoista tulee hotelleille pieniä kauneuskolhuja kärsineitä elintarvikkeita, joita hotellit käyttävät ruuanlaitossa.

+ Paikalliset raaka-aineet, ruuat, juomat sekä palvelut aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi vuoden alusta Vaakunan ja Seurahuoneen pyykit pestään Jyväskylän sijaan Mikkelin Pesulassa.