Historiallisen lämmin kesä siivitti Osuuskauppa Suur-Savon kasvuun


19.9.2018

Osuuskauppa Suur-Savon myynti tammi-elokuussa 2018 oli 309,9 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen on 18,5 miljoonaa euroa. Konsernin toiminnan tulos tammi-elokuulta oli 9,1 miljoonaa euroa. Se on parempi kuin koko edellisvuoden tulos.

Prisma Pieksämäen avaus marraskuussa täydentää Osuuskauppa Suur-Savon palvelutarjontaa. Kohde on osuuskaupan historian toiseksi suurin panostus palveluverkostoon.

Osuuskaupalla onnistunut kesä takana

Kesän painoarvo koko osuuskaupan myynnin ja liikevaihdon kehitykseen on merkittävä. Lähes 40 % koko vuoden myynnistä tulee touko-elokuun välillä. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat. Historiallisen lämmin kesä ja sen myötä kesäasukkaat kasvattivat marketkaupassa varsinkin Sale- ja S‑market toimipaikkojen liikevaihtoa, liikennemyymälä- ja polttoainekaupassa niin sisäkauppaa kuin polttonesteiden myyntiä matkailijoille sekä majoitus- ja ravitsemiskaupassa varsinkin terassiravintoloiden ja juomakaupan kehitystä. Kesä näkyi myös autokaupassa, jossa varsinkin vaihtoautokauppa oli vilkasta. Koko alkuvuoden hyvään kehitykseen on vaikuttanut myös viime syksystä saakka toiminut Opelin merkkiedustus. Terveyspalveluiden osuus koko osuuskaupan liikevaihdosta on kasvusuunnassa. Heinäkuussa koko osuuskaupan kuukausimyynti ylitti ensimmäisen kerran 50 miljoonan euron rajan.

 

Liikevaihto toimialoittain
Milj. € 1-8/2018 1-8/2017 Muutos Muutos %
Päivittäis-, erikois- ja käyttötavarakauppa 157,6 152,2 5,3 3,5%
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 49,8 48,0 1,8 3,8%
Autokauppa 25,7 21,9 3,8 17,5%
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 16,2 16,2 0,0 0,2%
Terveyspalvelut 5,2 0,0 5,3 100,00%
Muut 2,0 2,2 -0,2 -8,1%
Yhteensä 256,7 240,5 16,2 6,7%
Muutosprosentit on laskutettu pyöristämättömistä luvuista


Osuuskauppa Suur-Savon alkuvuoden tulos 9,1 miljoonaa euroa on 1,9 miljoonaan euroa edellisvuotta parempi. Lähes puolet koko vuoden tuloksesta tulee yksinomaan heinäkuusta.

 

Osuuskauppa alueen suurin nuorten työllistäjä

Elokuun lopussa Osuuskauppa Suur-Savo työllisti yhteensä 1 347 henkilöä, mikä oli 34 henkeä edellisvuotta enemmän. Kasvu tulee pääasiassa terveys- ja hyvinvointipalveluliiketoiminnan kasvusta.  Kesän aikana kesätyöntekijöitä sekä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita oli 749. Määrä oli samalla tasolla kuin edellisvuonna.

 

Asiakasomistajamäärä vakaassa kasvussa

Osuuskauppa Suur-Savolla oli asiakasomistajia elokuun lopussa 71 711, mikä on 77,6 % toimialueen kaikista talouksista. Tavoitteeksi asetettu 73 000 asiakasomistajan raja saavutettaneen vuoden loppuun mennessä. Vuoden lopulla asiakasomistajamäärän odotetaan kasvavan erityisesti Pieksämäen seudulla uuden Prisman myötä.

 

Panostukset toimipaikkaverkostoon yli 20 miljoonaa euroa

Toimipaikkaverkoston uudistamiseen käytettiin alkuvuonna 20,4 miljoonaa euroa. Merkittävimmät kohteet olivat Prisma Pieksämäen rakentaminen, Sale Jäppilän ja Sale Puumalan peruskorjaukset, leipomon lastaustilan ja paistolinjaston laajennus, ABC Kuortin peruskorjaus, Ukko Bistro&Deli -ravintolan avaus Pieksämäellä sekä Savon Autokeskuksen laajennus Mikkelissä. Etelä-Savon Työterveys Oy osti huhtikuun lopulla 73 % Lääkärikeskus Ikioma Oy:n osakkeista. Lisäksi Etelä-Savon Työterveys Oy avasi uuden toimipisteen Pieksämäellä elokuussa.  Etelä-Savon Työterveys Oy on Osuuskauppa Suur-Savon (51 %) ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (49 %) yhdessä omistama yhtiö.

Koko vuoden panostukset toimipaikkaverkostoon tulevat olemaan 26 miljoonaa euroa.

 

Syksyllä valmistuu osuuskaupan historian toiseksi suurin investointi

Kuluvan syksyn ajankohtaisia asioita tulevat olemaan

  • Prisma Pieksämäen avaus marraskuussa. Kohde on Osuuskauppa Suur-Savon historian toiseksi suurin investointi Kauppakeskus Stellan jälkeen. Prismaan tulee sijoittumaan Emotion-erikoisliike, Hius- ja kauneuskeskus Loiste, S-Pankkipiste ja LähiTapiola Savon asiakaspalvelupiste. Veturitallien yhteyteen valmistuu lisäksi uusi ABC-mittarikenttä ja Carwash pesukatu.
  • Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan aulan ja vastaanottotilojen peruskorjaus käynnistyy syksyn aikana ja jatkuu keväälle 2019.
  • Sale Laajalampi peruskorjataan loppuvuodesta.
  • Etelä-Savon Työterveys Oy avaa toimipisteen lokakuussa osuuskaupan tiloissa Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan kiinteistössä.

 

Näkymät loppuvuodelle

Yksityinen kulutus on säilynyt hyvällä tasolla samoin kuluttajien luottamus oman talouden kehittymiseen. Lähivuosien kehitystä varjostavat jo kuitenkin vaisummat kasvunäkymät.

Osuuskaupan myyntiennuste vuodelle 2018 on noin 450 milj. euroa ja tulosennuste hieman edellisvuotta parempi eli 9,6 milj. euron tasoa. Osuuskaupan vakavaraisuus ja muut talouden tunnusluvut säilyvät hyvällä tasolla.

 

Lisätietoja: 
toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki Hämäläinen p. 0500 553 765