Farmarin ruokapalvelujen toteutus on usean paikallisen toimijan yhteistyötä


18.2.2022

Farmarin 2022 ruokapalvelukokonaisuudesta vastaavat Osuuskauppa Suur-Savo ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk. Osuuskauppa Suur-Savo ja Xamk taas liittävät mukaan tarjontaansa paikallisia elintarvike- ja ruokapalveluyrityksiä.

– Saamme kumppaneiksemme toimijat, joilla on vahva kokemus isojen tapahtumien ruokapalveluiden järjestämisestä ja heillä on hyvät edellytykset hoitaa kymmeniä tuhansia ruokailijoita tapahtuman aikana, kertoo näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola.

Työnjakoa näyttelyn palvelutuotannossa on tehty mm. niin, että alueen lounasravintoloista vastaa Osuuskauppa Suur-Savo ja ulkoalueiden kahviloita ja ruokamyyntipisteitä hoitaa pääasiallisesti Xamk.

-Tietenkin olemme iloisia, että Farmari organisaatio valitsi yhteistyökumppanikseen paikallisen osuuskaupan. Farmarinäyttelyssä hoidamme jäähallin noutopöytäruokailun, johon odotetaan kolmen päivän aikana yli 20 000 ruokailijaa. Lisäksi järjestämme erilaisia ruoka- ja juomatarjoilun myyntipisteitä Saimaa Stadiumin puolella sekä Raviradan ulkotiloissa. Raviradan ravintola on varattuna näytteilleasettajien ruokailuun, kommentoi Osuuskauppa Suur-Savon toimialajohtaja Kai Nurmi.

Suomalaisen ruoantuotannon puolesta puhuvana tapahtumana Farmarin ravintoloiden raaka-ainepohja on vahvasti kotimainen ja valmistus paikallista. Esimerkiksi Osuuskauppa Suur-Savo yhteistyökumppanina toimii Kruunun Herkku Juvalta.

– Meille on tärkeää, että valitsemamme kumppanit hyödyntävät paikallisia ja lähialueiden toimijoita. Ruokapalvelukumppaneillamme on alihankkijoina ja yhteistyössä lähialueiden toimijoita ja pienyrityksiä, jolloin saamme Farmariin tarjolle myös lähellä tuotettua ja paikallista ruokaa. Tällaisella ratkaisulla myös pienemmät toimijat, jotka eivät yksinään pystyisi tuottamaan koko tapahtuman ruokapalveluita, pääsevät mukaan osaksi tapahtuman palvelukokonaisuutta, Mutka-Paintola korostaa.

Vuoden 2022 Farmarin pääteema on ajankohtainen vastuullisuus. Näyttely tarjoilee monin eri tavoin näkökulmia ruoantuotannon vastuullisuuteen, kuten paikallisuuteen, ympäristöön, eläinten hyvinvointiin, työhyvinvointiin, ravitsemukseen, taloudelliseen vastuuseen ja tuoteturvallisuuteen.

– Xamkin myyntipisteissä suositaan kotimaisia ja lähialueen raaka-aineita sekä mahdollisuuksien mukaan tarjolla on myös luomutuotteita. Vaihtoehtona on, joko myydä tuote osaksi Xamkin tuotevalikoimaa tai tulla itse hoitamaan myyntiä ja valmistusta paikan päälle. Yhteistyösopimuksia tehdään paikallisten tuottajien kanssa kevään aikana. Valio, Atria ja osa lähileipomoista ovat Xamkin ravintolapalvelujen sopimuskumppaneita, joten kotimaisuus ja vastuullisuus huomioidaan jo lähtökohtaisesti tuotevalikoimassa. Iloksemme voimme ilmoittaa, että Farmarissa juomme Meiran luomukahvia, kertoo palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula ravintolapalvelujen toteutuksesta.

Farmari 2022 -maatalousnäyttely järjestetään Mikkelissä 30.6.-2.7.2022. Tapahtumapaikkana on täysin uudistunut näyttelyalue Kalevankankaalla, kahden kilometrin päässä Mikkelin torilta. Monipuolinen yli 13 hehtaarin näyttelyalue sisältää mm. laajan kotieläinkentän eläimineen ja tapahtumakehineen, kaksi monipuolista konekenttää sekä mielenkiintoisen metsäosaston. Muilla sisä- ja ulko-osastoilla esitellään mm. energiaratkaisuja, maaseutuyrittäjyyttä, lähiruokaa, kädentaitoja ja harrastamista. Lisätietoja: farmari.net

Lisätietoja:

Kirsi Mutka-Paintola, Farmari 2022 näyttelypäällikkö, p. 043 826 7882

Minna-Mari Mentula, palvelupäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, p.040 709 4981

Kai Nurmi, toimialajohtaja, Osuuskauppa Suur-Savo, p. 0400 942 141

 

Tapahtuman järjestää ProAgria Tapahtumat Oy, jonka ydintoimintaa on maatalousalan ammattinäyttelyiden järjestäminen. Sen tunnettuja näyttelyitä ovat KoneAgria, Farmari-maatalousnäyttely, Peltopäivä, Pohjanmaan Peltopäivä sekä Jyväskylässä järjestettävä sadonkorjuutapahtuma Wemmi – Ween maan viljaa -markkinat. Näyttelyt ovat ProAgrian omistajien eli viljelijöiden haluamia uuden teknologian, tiedon ja menetelmien tutustumispaikkoja ja suosittuja kohtaamis- ja verkostoitumispaikkoja.