Ei vara venettä kaada


12.7.2013

Vesille vie monen lomailijan mieli. Säätiedotteet ovat veneilijän parhaita ystäviä, mutta muitakin seikkoja tulee ottaa huomioon havereilta välttyäkseen.

1. Tarkista veneesi kunto.

Moottori, potkuri ja/tai purjeet kannattaa ainakin käydä läpi ja katsoa, että ne toimivat asianmukaisella tavalla.

2. Tarkista veneesi varustus.

Löytyyhän veneestäsi pelastusliivit, sammutin, kiinnitysköydet ja ankkuri, kulkuvalot sekä kiikari. Onhan polttoainetta riittävästi?  Varmista, että veneen köysistö on mitoitettu oikein veneesi kokoon ja painoon nähden. On suositeltavaa kiinnittää perämoottorilla varustetun avoveneen keula vallitsevaan tuulensuuntaan.

3. Varmistu, että osaat käyttää kaikkia veneesi laitteita.

Pelastus- ja hätämerkinantovälineisiin on viimeistään nyt syytä tutustua. Navigaattorin käyttöohjekin kannattaa kerrata.

4. Löytyykö kartta? Entä liikennesäännöt?

Palauta mieliin ja tarvittaessa kertaa meri- ja karttamerkit sekä vesiliikenteen säännöt. Tarkistathan, että sinulla on viimeisimmät versiot näistä.

5. Älä luota liikaa tekniikkaan.

Navigaattorin lisäksi varaa mukaasi paperikartta ja lisäksi tarkasta paperikartan ajantasaisuus.

6. Kertaa ensiaputaidot.

Varaa matkan kestosta riippuen mukaasi ensiapulaukku/-tarvikkeita.

7. Tarkista sää- ja tuulitiedot etukäteen.

Seuraa sään kehittymistä matkasi aikana.

8. Kerro kaverille.

Muista jättää jonkinlainen tieto reitistäsi ja sen aikataulusta sekä yhteystietosi myös maihin sukulaisille tai tutuille.

9. Älä ota.

Ruorijuopumuksen raja on Suomen vesialueilla 1 promille, mutta huomattavasti pienempikin määrä alkoholia veressä vaikuttaa havainnointikykyyn.

10. Varaathan mukaasi rutkasti aurinkoista sekä kiireetöntä mieltä ja huomaavaista sekä kohteliasta merimiestapaa ja -huumoria.