Asiakasomistajille palautui yli 15 miljoonaa euroa – myynti ylitti 400 miljoonaa ja työntekijämäärä kasvoi


12.2.2013

Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajille v. 2012 maksettu Bonus, maksutapaetu, ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko olivat yhteensä 15,2 miljoonaa euroa. Asiakasomistajakohtainen hyöty vuoden aikana oli keskimäärin 261 euroa / jäsen. Osuuskauppa Suur-Savon asiakasomistajamäärä vuoden lopussa oli 59 122. Vuoden aikana osuuskauppaan liittyi 3 192 uutta asiakasomistajaa.

Myynti ylitti 400 miljoonaa euroa

 

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti v. 2012 oli 412,7 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 5 %. Konsernin liikevaihto oli 341,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 17,6 miljoonaa euroa eli 5,4 %.

 

Päivittäis- ja erikoistavarakaupan liikevaihto oli 220,5 miljoonaa euroa. Kasvua oli 12,7 miljoonaa euroa eli 6,1 %. Kehitykseen vaikuttivat täyden vuoden toimineet vuoden 2011 aikana avatut uudet toimipaikat. Osuuskaupan päivittäistavarakaupan markkinaosuuden arvioidaan kasvaneen edellisen vuoden tasosta.

 

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 71,7 miljoonaa euroa. Se kasvoi 2,5 miljoonaa euroa eli 3,6 %. Liikevaihdon positiiviseen kehitykseen vaikutti ennen kaikkea ABC Pitkäjärven avaus helmikuussa.

 

Autotarvike- ja autokaupan liikevaihto oli 31,6 miljoonaa euroa. Se laski 1,3 miljoonaa euroa eli 3,8 %. Alkuvuoden osalta autoveromuutos kiihdytti kauppaa, joskin loppuvuodesta talouden epävarmuus ja kuluttajien varovaisuus hiljensivät kysyntää.

 

Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 15,4 miljoonaa euroa. Se kasvoi 2,4 miljoonaa euroa eli 18,1 % edellisestä vuodesta. Liikevaihdon kehitykseen vaikuttivat toimivien ravitsemiskaupan yksiköiden hyvä kehitys ja liiketoimintakauppa, jossa Savonlinnan Seurahuone siirtyi osuuskaupalle ja toiminta käynnistettiin Sokos Hotels -brändin alla 1.10.2012.

 

Kuudessa vuodessa 190 miljoonaa euroa maakunnan palvelujen kehittämiseen

 

Osuuskauppa Suur-Savo on viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana investoinut asiakasomistajien ja maakunnan palveluiden parantamiseen lähes 190 miljoonaa euroa. Tilikauden investoinnit olivat yhteensä 23,3 miljoonaa euroa eli 6,8 % liikevaihdosta.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa sai Savonlinnan Seurahuoneen liiketoimintakaupan myötä merkittävän jalansijan toimialan markkinoista Savonlinnassa. Kehitystä tukee myös Savonlinnan Wanhan Kasinon tilausravintolatoiminnan siirtyminen osuuskaupalle. Mikkelissä valmistui alkuvuodesta Sokos Hotel Vaakunan vastaanoton ja aulabaarin remontti.

 

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan alueella uuden energiatehokkaan Sale-myymälän rakentamistyöt käynnistyivät elokuussa Enonkoskella. Joroisten ja Savonlinnan Sokoksen S-marketit remontoitiin ja myymäläkalusto uusittiin täydellisesti. Samalla käynnistyi vaiheittain lähivuosina etenevä Savonlinnan Sokoksen talotekniikan uudistaminen. Myös tavaratalon pysäköintialue laajeni syksyn aikana.

 

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa merkittävin investointi oli ABC Pitkäjärven avaus helmikuussa. Autokaupan ja ABC Pitkäjärven yhteinen piha-alue valmistui kesällä. Samalla uudistettiin ABC Pitkäjärven mittakenttä. Myös Savonlinnan Prisman ABC:n mittarikenttä uusiutui, kun pysäköintialuetta laajennettiin ja uudistettiin Prisman tulevaa laajennusta varten.

 

Kiinteistökehittämisen osalta jatkui Kiinteistö Oy Pusankulman remontti. Käyttämättömän rakennusoikeuden hyödyntämistä varten kiinteistön perustuksia vahvistettiin ja sisäosien tilat rakennettiin kokonaan uudestaan. Kun Pusankulman liiketilat liitetään osaksi Kauppakeskus Stellaa, käytössä on tuolloin yhteensä lähes 31 000 m² liiketiloja aivan Mikkelin keskustassa.

 

Toiminnan tulos 8,6 miljoonaa euroa

 

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos (ylijäämä ennen satunnaisia eriä ja veroja) oli 8,6 miljoonaa euroa eli 2,5 % liikevaihdosta. Tulos pieneni 1,3 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Tuloskehitykseen vaikuttivat ennen kaikkea palveluverkoston kehittämiseen tehdyt investoinnit ja pääomakulujen kasvu sekä kertaluonteiset avauskulut. Konsernitaseen loppusumma 31.12.2012 oli 246,4 miljoonaa euroa.

 

Osuuskaupan hallitus tulee esittämään edustajistolle, että Osuuskauppa Suur-Savon toimipaikoista vuonna 2012 suoritetuista bonusostoista maksetaan ylijäämänpalautusta 0,5 % eli yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Lisäksi hallitus esittää, että 31.12.2012 mennessä täyteen maksetuille osuusmaksuille maksetaan osuusmaksun korkoa 10,0 % eli yhteensä 0,6 miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan asiakasomistajille toukokuussa 2013.

 

Työtä ja harjoittelupaikkoja 600 nuorelle

 

Osuuskauppa tarjosi Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman myötä harjoittelupaikan noin 300 nuorelle ja tämän lisäksi kesätyöpaikan sai  noin 300 työntekijää.

 

Tilikauden lopussa henkilöstön määrä oli 1 260, mikä on edellisvuotta 29 henkilöä enemmän. Henkilöstöstä 27,2 % (343) oli kokoaikaisessa ja 72,8 % (917) osa-aikaisessa työsuhteessa. Henkilöstömäärä vaihteli sesongista riippuen 1 159 – 1 508 henkilöön. Osuuskauppa työllisti keskimäärin 1 263 henkilöä, mikä on 102 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna.

 

Osuuskauppa Suur-Savon henkilöstön työyhteisötutkimuksen tulos kuvaa näkemystä henkilöstön työtyytyväisyydestä, organisaation tilasta ja kyvystä vastata sisäisiin ja ulkoisiin haasteisiin. Henkilöstön työtyytyväisyys oli erinomaisella tasolla ja S-ryhmän kärkeä.

 

Investoinnit jatkuvat vuonna 2013

  • maaliskuussa kuudet avajaiset

 

Toimipaikkaverkoston ja palvelutarjonnan kehittäminen jatkuu. Vuonna 2013 osuuskaupan investoinnit verkoston kehittämiseen tulevat olemaan lähes 10 miljoonaa euroa. Tämä merkitsee työllistämisvaikutukseltaan 170 henkilötyövuotta, mikä on merkittävä piristys Etelä-Savon talouteen tässä suhdannetilanteessa.

 

Avausten osalta vilkkain ajanjakso sijoittuu maaliskuulle, kun Kauppakeskus Stella laajenee Pusankulman tiloihin. Stellassa avautuu myös uusi kioskimyymälä S-Stella. Maaliskuussa valmistuu Enonkosken uusi Sale-myymälä ja Pieksämäen Naarajärven S-market uudistuu Sale-yksiköksi. Savonlinnan Sokoksen toinen kerros saa uuden ilmeen ja avajaisia vietetään kuukauden loppupuolella.

 

Osuuskaupan toinen Karla-monimerkkihuolto Varkauteen

 

Maaliskuussa Varkauteen avataan osuuskaupan toinen Karla-monimerkkihuolto.  Osuuskauppa ostaa liiketoimintakaupalla Varkauden Varaosapiste Ky:n auto- ja pienkorjaamotoiminnan, varaosien tukkukaupan ja asiakasmyynnin sekä autourheiluun ja moottoriharrastukseen liittyvän varustemyynnin. Henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä Osuuskauppa Suur-Savon palvelukseen ja yksikköä tulee vetämään korjaamopäällikkönä nykyinen yrittäjä Mika Gustafsson. Liiketoimintakauppaa puolsivat toimitilojen keskeinen sijainti sekä nykyisen yrittäjän ja yritystoiminnan hyvä maine ja laaja asiakunta. Karla-toimipisteen avaus Varkaudessa on osa strategista verkoston laajenemissuunnitelmaa tulevaisuudessa.

 

Myös tulevaisuuteen tähtäävät isot hankkeet Prismojen osalta etenevät suunnitelmien mukaan. Prisma Pieksämäen suunnittelu ja investointi etenee päätösvaiheeseen vuoden 2013 aikana ja Prisma Savonlinnan laajennussuunnitelma on valmisteilla.

 

Osuuskauppa Suur-Savo tavoittelee 427 milj. euron kokonaismyyntiä vuonna 2013. Toiminnan tuloksen ennakoidaan hieman paranevan vuoden 2012 tasosta. Konsernin omavaraisuusaste ja maksuvalmius säilyvät hyvinä myös vuonna 2013.

 

Lisätietoja  toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, gsm 0500 553 765