Kalenterireseptit
Osuuskauppa Suur-Savon vuoden 2025 seinäkalenteri kunnioittaa Leipomon 100-vuotisjuhlavuotta sisällöllään. Kalenterin sivuilla tuodaan esiin nostoja historian varrelta ja reseptejä, joissa on hyödynnetty Suur-Savon Leipomon tuotteita.
Täytetyt rinkelit
4 kpl Suur-Savon Leipomon vesirinkeleitä
5 rkl maustamatonta tuorejuustoa
100 g leipäjuustoa
50 g ohuita kylmäsavuhärkäviipaleita
mansikoita
salaattia
--
Halkaise rinkelit ja sivele pinnoille tuorejuustoa. Ota esim. pienellä piparkakkumuotilla juustosta palasia. Viipaloi mansikat. Täytä rinkelit liha- ja mansikkaviipaleilla, juustolla ja salaatilla.
Köyhän kunkun kakku
1/2 Suur-Savon Leipomon Kilopitko
Munamaito
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Lisäksi
2 rkl voita
jäätelöä
marjoja
tomusokeria
--
Viipaloi Kilopitko.
Riko munien rakenne kulhossa. Vatkaa maito ja sokerit munien joukkoon. Kaada seos laakeaan vuokaan. Laita pullaviipaleet munamaitoon ja anna nesteen imeytyä niihin. Käännä viipaleet.
Kuumenna nokare voita paistinpannulla. Ruskista pullaviipaleet voissa miedolla lämmöllä molemmin puolin.
Kasaa viipaleet tarjoiluastialle ja tarjoile jäätelön ja marjojen kanssa. Koristele lopuksi tomusokerilla.
Leipurimestarilla on yhä taito hyppysissä
Suur-Savon Leipomon historiassa pitkä ja merkittävä ajanjakso on Olavi Villan kausi leipurimestarina vuosina 1963–1997. Ahkera toiminnan kehittäjä ja tuotteiden markkinoija teki leipomoa tutuksi kautta valtakunnan. Vuonna 1974 hän oli johtamassa leipomon siirtymistä Kansankadulta uuteen Pursialan kiinteistöön. Villan johdolla hyvää tulosta tehnyt leipomo selvisi myös S-ryhmän rajusta saneerausohjelmasta 1980-luvulla ja suuntasi entistä vahvempana tuleville vuosikymmenille.
Eläkkeelläkään leipurimestarin taidot eivät ole ruostuneet. Lastenlasten kesävierailujen ykköstoive on perinteinen mansikkakakku. Olavi Villan niksi täydelliseen kakkuun liittyy sen täytteeseen.
Kakun väliin laitetaan tuoretta tai pakastettua, sokeroitua mansikkahilloa sekä suurin piirtein saman verran haarukalla löysäksi muusiksi paineltua banaania. Sekoitus yhdistetään kuohukermasta tehdyn kermavaahdon kanssa ja laitetaan kakun väliin.
Lopputuloksesta leipurimestari Villa menee takuuseen:
”Se on pettämätön kuin Marskin Arinaruisleipä.”
Ruisleipätikut ja aioli
Ruisleipätikut
Marskin Arinaruisleipää
Valkosipulinkynsi
Öljyä
Suolaa
Leikkaa ruisleipäviipaleet ohuiksi noin 1–2 cm levyisiksi tikuiksi.
Purista valkosipulinkynsi öljyn joukkoon ja lisää suola.
Levitä leipätikut leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele leivät pullasudin avulla valkosipuliöljyllä. Paista uunissa 250 asteessa rapeiksi, noin 5–8 minuuttia.
--
Aioli
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa
Ota munat ja öljy huoneenlämpöön pari tuntia ennen aiolin valmistamista.
Kuori valkosipulinkynnet. Murskaa tai raasta ne korkeaan kulhoon tai kannuun. Lisää keltuaiset, sitruunamehu ja suola.
Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Lisää öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana koneen käydessä. Valmis aioli on sakeaa ja sileää.
Tarjoile ruisleipätikut aiolin kanssa.
Täytetyt leivät
Kinkkuleivät
Marskin Arinaruisleipää
Kinkkusiivuja
Voitele leivät ja viipaloi päälle kinkkua. Tarjoile halutessasi sinapin kera.
--
Savukalaleivät
Suur-Savon Leipomon Juhlapala-leipää
1 prk kermaviiliä
200 g savulohta
1 sipuli pilkottuna
1 dl suolakurkkua kuutioina
tilliä, mustapippuria
dijonsinappia
Sekoita kermaviilin joukkoon pilkottu sipuli, suolakurkkukuutiot ja savulohi.
Mausta tillillä, mustapippurilla ja dijonsinapilla.
Täytä ruispalat täytteellä. Lisää halutessasi keitettyä kananmunaa ja marinoitua punasipulia.
--
Kylmäsavuhärkäleivät
Suur-Savon Leipomon perunarieskoja
Kylmäsavuhärkäleikkelettä
Salaattia, tomaattia
Voitele leivät ja täytä leivät salaatilla, tomaatilla ja kylmäsavuhärkäleikkeleellä.
--
Tomaatti-mozzarellaleivät
Marskin Arinakauraleipää
Pestoa
Tomaattia
Mozzarellaa
Basilikaa
Voitele leivät pestolla, viipaloi päälle tomaattia ja murenna lopuksi mozzarella. Koristele basilikalla.