Kalenterireseptit


Osuuskauppa Suur-Savon vuoden 2025 seinäkalenteri kunnioittaa Leipomon 100-vuotisjuhlavuotta sisällöllään. Kalenterin sivuilla tuodaan esiin nostoja historian varrelta ja reseptejä, joissa on hyödynnetty Suur-Savon Leipomon tuotteita.

Täytetyt rinkelit

4 kpl Suur-Savon Leipomon vesirinkeleitä

5 rkl maustamatonta tuorejuustoa

100 g leipäjuustoa

50 g ohuita kylmäsavuhärkäviipaleita

mansikoita

salaattia

--

Halkaise rinkelit ja sivele pinnoille tuorejuustoa. Ota esim. pienellä piparkakkumuotilla juustosta palasia. Viipaloi mansikat. Täytä rinkelit liha- ja mansikkaviipaleilla, juustolla ja salaatilla.

 

Köyhän kunkun kakku

1/2 Suur-Savon Leipomon Kilopitko

Munamaito

2 kananmunaa

3 dl maitoa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

2 rkl voita

jäätelöä

marjoja

tomusokeria

--

Viipaloi Kilopitko.

Riko munien rakenne kulhossa. Vatkaa maito ja sokerit munien joukkoon. Kaada seos laakeaan vuokaan. Laita pullaviipaleet munamaitoon ja anna nesteen imeytyä niihin. Käännä viipaleet.

Kuumenna nokare voita paistinpannulla. Ruskista pullaviipaleet voissa miedolla lämmöllä molemmin puolin.

Kasaa viipaleet tarjoiluastialle ja tarjoile jäätelön ja marjojen kanssa. Koristele lopuksi tomusokerilla.

 

Leipurimestarilla on yhä taito hyppysissä

Suur-Savon Leipomon historiassa pitkä ja merkittävä ajanjakso on Olavi Villan kausi leipurimestarina vuosina 1963–1997. Ahkera toiminnan kehittäjä ja tuotteiden markkinoija teki leipomoa tutuksi kautta valtakunnan. Vuonna 1974 hän oli johtamassa leipomon siirtymistä Kansankadulta uuteen Pursialan kiinteistöön. Villan johdolla hyvää tulosta tehnyt leipomo selvisi myös S-ryhmän rajusta saneerausohjelmasta 1980-luvulla ja suuntasi entistä vahvempana tuleville vuosikymmenille.

Eläkkeelläkään leipurimestarin taidot eivät ole ruostuneet. Lastenlasten kesävierailujen ykköstoive on perinteinen mansikkakakku. Olavi Villan niksi täydelliseen kakkuun liittyy sen täytteeseen.

Kakun väliin laitetaan tuoretta tai pakastettua, sokeroitua mansikkahilloa sekä suurin piirtein saman verran haarukalla löysäksi muusiksi paineltua banaania. Sekoitus yhdistetään kuohukermasta tehdyn kermavaahdon kanssa ja laitetaan kakun väliin.

Lopputuloksesta leipurimestari Villa menee takuuseen:
”Se on pettämätön kuin Marskin Arinaruisleipä.”

Ruisleipätikut ja aioli

Ruisleipätikut

Marskin Arinaruisleipää

Valkosipulinkynsi

Öljyä
Suolaa

Leikkaa ruisleipäviipaleet ohuiksi noin 1–2 cm levyisiksi tikuiksi.

Purista valkosipulinkynsi öljyn joukkoon ja lisää suola.

Levitä leipätikut leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele leivät pullasudin avulla valkosipuliöljyllä. Paista uunissa 250 asteessa rapeiksi, noin 5–8 minuuttia.

--

Aioli

2 kananmunan keltuaista

2 1/2 dl rypsiöljyä

3 valkosipulinkynttä

2 rkl sitruunanmehua

1/2 tl suolaa

Ota munat ja öljy huoneenlämpöön pari tuntia ennen aiolin valmistamista.

Kuori valkosipulinkynnet. Murskaa tai raasta ne korkeaan kulhoon tai kannuun. Lisää keltuaiset, sitruunamehu ja suola.

Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Lisää öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana koneen käydessä. Valmis aioli on sakeaa ja sileää.

Tarjoile ruisleipätikut aiolin kanssa.

Täytetyt leivät

Kinkkuleivät

Marskin Arinaruisleipää

Kinkkusiivuja

Voitele leivät ja viipaloi päälle kinkkua. Tarjoile halutessasi sinapin kera.

--

Savukalaleivät

Suur-Savon Leipomon Juhlapala-leipää

1 prk kermaviiliä

200 g savulohta

1 sipuli pilkottuna

1 dl suolakurkkua kuutioina

tilliä, mustapippuria

dijonsinappia

Sekoita kermaviilin joukkoon pilkottu sipuli, suolakurkkukuutiot ja savulohi.

Mausta tillillä, mustapippurilla ja dijonsinapilla.

Täytä ruispalat täytteellä. Lisää halutessasi keitettyä kananmunaa ja marinoitua punasipulia.

--

Kylmäsavuhärkäleivät

Suur-Savon Leipomon perunarieskoja

Kylmäsavuhärkäleikkelettä

Salaattia, tomaattia

Voitele leivät ja täytä leivät salaatilla, tomaatilla ja kylmäsavuhärkäleikkeleellä.

--

Tomaatti-mozzarellaleivät

Marskin Arinakauraleipää

Pestoa

Tomaattia

Mozzarellaa

Basilikaa

Voitele leivät pestolla, viipaloi päälle tomaattia ja murenna lopuksi mozzarella. Koristele basilikalla.