Kalenterireseptit


Julkaisimme vuoden 2024 seinäkalenterissamme 12 paikallisen tuottajan reseptiä.

Katso vuoden 2023 kalenterireseptit täältä!

Kirjalan Paahtimon Pakkaspäivien Pumpkin Spice Latte

Tarvitset kaksi isoa lasia tai mukia sekä:
4 dl maitoa
4 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl keitettyä Pellervo suodatinkahvia
pursotinkermavaahtoa
koristeluun keksimurua

Pumpkin Spice (riittää n. 4 kertaan)
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
ripaus mustapippuria

Sekoita Pumpkin Spicen mausteet pieneen purkkiin. Keitä suodatinkahvi ja jaa kahteen isoon lasiin tai mukiin.

Laita maito kattilaan ja lisää siihen sokeri, vaniljasokeri sekä Pumpkin Spicea ½ teelusikkaa. Lämmitä maito noin 70 asteiseksi. Älä keitä, jotta maidon proteiini ei kärsi.

Kaada maustemaito kahvien päälle, koristele kermavaahdolla, keksinmuruilla ja ripauksella Pumpkin Spicea.

Nauti <3

 

 

SuhosFarmin Aamuaurinkoinen Punasipulihilloke

2 isoa SuhosFarmin punasipulia
¾ dl vettä
¾ dl viinietikkaa (balsami)
¾ dl sokeria
(muutama kokonainen neilikka)

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi.

Laita sipulit kattilaan ja sipulien päälle vesi, etikka ja sokeri.

Lisää neilikat ja keitä noin puoli tuntia.

Ota neilikat pois ja laita valmis hilloke puhtaaseen kuumaan lasitölkkiin ja anna jäähtyä.

Hilloke säilyy jääkaapissa useamman viikon.

Roinilan Aromilihan lämmittävä roihupasta

1 pkt Roinila Roihu lempeän tulinen chorizomakkara
2 keskikokoista sipulia
4-6 valkosipulin kynttä
1-2 mietoa punaista chilipalkoa
2 prk tomaattimurskaa yrtein tai ilman
1 tl paprikajauhetta
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan
loraus viinietikkaa
mustapippuria myllystä
pennepastaa

Pilko chorizo ja laita pannulle ruskistumaan. Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Chili on tulisempaa, mikäli jätät siemenet mukaan. Laita kasariin tomaattimurska, sokeri ja loraus viinietikkaa ja keitä miedolla lämmöllä.

Nosta ruskistuneet chorizot kasariin, jätä makkarasta irronnut öljy pannulle. Lisää makuöljyn sekaan öljy, paprikajauhe ja pilkottu sipuli, kuullota kunnes läpikuultavaa ja lisää pannulle valkosipuli sekä chili. Jatka kuullottamista muutama minuutti, älä ruskista.

Kaada sipuli-chiliseos öljyineen kasariin, lisää mustapippuria maun mukaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia, maista suola.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan, valuta, älä huuhtele. Sekoita pasta kastikkeen sekaan ja nautiskelemaan. Avot! Pikku parmesaani ja rouhaisu mustapippuria päälle ja ääntä kohden.

Kastikkeen lempeää tulisuutta voi miedontaa lisäämällä annoksen päälle esimerkiksi nokareen ranskankermaa.

Paunolan tilan munakasrulla

5 dl maitoa tai vettä
5 kpl Paunolan tilan vapaan kanan munia
1/4 tl suolaa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa, persiljaa tai muita yrttejä
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Sekoita neste, munat, suola ja hienonnetut yrtit kulhossa. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita.

Päällystä korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada seos pellille.

Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 25 min tai kunnes kypsä.

Sipaise päälle paholaisen hilloa, täytä kinkulla tai juustolla oman makusi mukaan ja kietaise rullalle.

Järvikylän Neiti kesäheinän kannu

Kuva: Järvikylä

1/2 ruukkua Järvikylän minttua tai vahvaa minttua
1/2 ruukkua Järvikylän basilikaa tai thaibasilikaa
1/2 ruukkua Järvikylän sitruunamelissaa
1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1/2 dl tuorepuristettua inkiväärimehua
1/2 dl juoksevaa hunajaa
noin 1 l kylmää vettä
koristeluun Järvikylän syötäviä orvokkeja

Silppua yrtit kulhoon, lisää mehut, hunaja ja vesi. Sekoita hyvin. Anna maustua 12–24 tuntia viileässä.

Siivilöi juoma kannuun ja maista. Lisää vettä tarvittaessa. Koristele ennen tarjoilua syötävillä orvokeilla tai orvokki-yrttijääpaloilla. Kippis!

Vinkki! Ota yrttisilppu siivilästä ja käytä smoothieen. Istuta loput yrtistä kasvimaalle tai ruukkuun.

Karvilan Panimon murea olutpata

0,8-1 kg naudan sisä- tai paahtopaistia
voita
suolaa
pippuria
2 sipulia
1 tl kuivattua timjamia
6 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
3 dl Karvilan Panimon Korven Kutsu Dark lageria
7 dl tummaa lihalientä
2 laakerinlehteä

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Leikkaa paisti ensin poikkisyin parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja sitten kuutioiksi. Ruskista lihapalat voissa ja mausta suolalla.

Pese/kuori porkkanat sekä kuori ja silppua sipulit. Lisää kaikki ainekset pataan. Kaada päälle olut ja lihaliemi sekä lisää joukkoon laakerinlehdet.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita paisti uuniin ja paahda ensin 30 minuuttia. Tiputa lämpötila 150 asteeseen ja anna paistin muhia vielä 3-4 tuntia. Mitä kauemmin liha hautuu, sitä mureampaa ja maukkaampaa siitä tulee. Lisää tarvittaessa nestettä ja tarjoile kermaisen perunamuusin kera.

Salmelan Tilan hölskykurkut

2-3 kpl avomaan kurkkuja
4 dl vettä
0,75 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 rkl suolaa
puoli punttia tilliä

Sekoita liemen ainekset esim. suuressa lasipurkissa.

Viipaloi kurkut ja lisää ne purkkiin. Sulje lasipurkki ja hölskytä hyvin sekaisin.

Kulmalan Tilan maitokiisseli ja vadelmat

2 munaa
7 dl täysmaitoa
½ dl perunajauhoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Kulmalan Tilan vadelmia

Vatkaa munien rakenne rikki kattilassa. Lisää muut aineet vatkaten.

Kuumenna sekoittaen vispilällä koko ajan kunnes rakenne sakenee. Anna jäähtyä.

Nauti maitokiisseli vadelmien kanssa.

Järvi-Suomen Kalatuotteet helpot kalatortillat

Maun mukaan Järvi-Suomen Kalatuotteen säilykekalaa, esim. savusärkeä, öljymuikkua tai savumuikkua
tortilloja
rapeaa kiinankaalia
avokadoa
ranskankermaa
viipaloitua chiliä
limen mehua
korianterin lehtiä

Lämmitä tortillat mikrossa tai nopeasti pannulla. Lisää täytteitä makusi mukaan.

Nauti herkullisesta lopputuloksesta!

Läskisoossi Kuvalan tapaan

600 g kylkikuutiota tai pekonia leikattuna pieniksi paloiksi
2 sipulia
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
suolaa

Käristä kylkikuutiot tai pekonipalat pienissä erissä rapean ruskeiksi.

Kuori ja hienonna sipuli, kuullota lihojen kanssa.

Lisää kuumaa vettä pannulle pienissä erissä samalla sekoittaen. Lisää kerma.

Lisää suola. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes liha on kypsää.

Halutessasi voit laittaa kastikkeeseen kanttarelleja ja Violan valkosipulituorejuustoa.

Tarjoile perunoiden tai spagetin kera ja nauti!

Kappelin Juustolan ilmeikkäät kaskinauriit

8 kpl keskikoisia kaskinauriita
160 g Illusia - sinihomejuustoa
4 kpl pieniä punasipuleita
1 rkl rucolaa
1 dl basilikaa
1 dl lehtipersiljaa
2 rkl pinjansiemeniä/kurpitsansiemeniä
½ sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Pese nauriit ja sipulit tarvittaessa. Pistele sipuliin terävällä veitsellä muutamia reikiä. Laita sipulit ja nauriit uunivuokaan ja kypsennä 160 °c  n. 45 min, kunnes ne ovat pehmeitä.

Leikkaa nauriista ”hattu” pois ja laita viipale juustoa päälle. Purista sipuleiden sisus ulos ja laita vuokaan nauriiden kanssa. Gratinoi ylälämmöllä uunissa n. 10 min. 200 asteessa.

Paahda sillä välin siemenet kuivalla pannulla suolan kanssa kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Ripottele siemenet nauriiden ja sipulien päälle.

Tarjoile nauriit ja sipulit sitruunalla ja oliiviöljyllä maustetun yrttisalaatin kanssa.

Ravintola Majakan muikkulevite Luomu Muhosen ruisleivällä

400 g creme fraichea
1 tlk (400 g) savumuikkuja
1/2 punttia tilliä
1/2 punttia ruohosipulia
1 rkl dijon sinappia
suolaa
sitruunamehua
Luomu Muhosen ruisleipää

Valuta savumuikuista öljy. Hienonna savumuikut, tilli ja ruohosipuli.

Sekoita kaikki aineet ja mausta suolalla ja sitruunamehulla maun mukaan. Tarjoile levite Muhosen ruisleivän päällä.