Kaupoissa kerättiin kerrostalon painon verran paristoja ja pienakkuja – S-ryhmä Suomen suurin kerääjä


28.4.2025

Viime vuonna kuluttajat palauttivat kauppoihin yhteensä noin 2000 tonnia käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja eli kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Suurimman määrän, 617 tonnia, keräsivät S-ryhmän ruokakaupat. Elokuusta alkaen akkujen ja paristojen kierrättäminen on kuluttajille pakollista.

– Kauppareissulla kierrättäminen tuntuu sopivan meille tunnollisille suomalaisille. Mahdollisuus palauttaa käytöstä poistetut paristot yhdessä pantillisten pullojen kanssa tekee kierrättämisestä helppoa ja kauppojen toiminta onkin yksi tärkeimpiä syitä Suomen hienoille keräysmäärille, iloitsee Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

Palautusmäärät selviävät Recserin huhtikuussa valmistuneista vuoden 2024 tilastoista. Recser on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon tuottajayhteisö, joka toimittaa keräyslaatikot kauppoihin ja vastaa paristojen ja pienakkujen kierrätyksestä Suomessa.

Vastuullisuus ja turvallisuus tärkeitä S-ryhmälle

Suomen suurin akkujen ja paristojen kerääjä oli viime vuonna S-ryhmä. S-ryhmä keräsi vuonna 2024 yhteensä 617 tonnia paristoja ja pienakkuja. Määrä kasvoi merkittävästi vuoden 2023 keräysmäärästä, joka oli 539 tonnia.

Paristoja ja pienakkuja myyvien kauppojen tulee vastaanottaa käytöstä poistetut paristot kuluttajilta ja toimittaa ne kierrätykseen. Tämä on lakisääteinen velvollisuus, mutta kauppa voi itse vaikuttaa merkittävästi kierrätyksen sujuvuuteen ja toimiva keräys onkin yleensä kaupan henkilökunnan ansiota.

– Olemme panostaneet siihen, että kierrätyspisteemme ovat siistejä ja selkeästi ohjeistettuja. Lisäksi koulutamme henkilökuntaamme paristojen ja pienakkujen vastaanottoon liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. He osaavat tarvittaessa neuvoa asiakkaita teippaamaan paristot ennen palautusta, kertoo S-ryhmän ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi.

– Meillä S-market Mikkelissä asiakkaat palauttavat meille paristoja ja pienakkuja selvästi aiempaa enemmän. Asiakkaat tietävät hyvin meidän paristojen kierrätyspisteen, mikä on sijoitettu Kauppakeskus Stellassa pullonpalautuspisteen yhteyteen, ja osaavat myös teipata paristot oikeaoppisesti. Teippaaminen on tärkeää, sillä se estää harvinaiset, mutta ärhäkät tulipalot niin kotona kuin kaupan keräyspisteellä, kertoo S-market Mikkelin marketpäällikkö Tomi Turunen.

Paristojen ja pienakkujen kierrätys nähdään S-ryhmässä osana vastuullista liiketoimintaa ja kiertotalouden edistämistä. Kattava kierrätysverkosto helpottaa asiakkaiden aktiivista kierrätystä ja samalla, kun materiaaleja saadaan kiertoon, tarve uusille raaka-aineille vähenee.

Elokuusta alkaen lajittelu kuluttajalle velvollisuus

EU:n uuden akkuasetuksen ja siihen sisältyvän kuluttajalajitteluvelvollisuuden mukaan elokuusta 2025 alkaen kuluttajien tulee lajitella paristot ja akut erilleen muista jätteistä ja toimittaa ne keräyspisteisiin. Akkuasetus kuuluu EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan (Green Deal), jonka yhtenä tavoitteena on kiertotalouteen siirtyminen. Asetuksessa on annettu kunnianhimoiset tavoitteet paristoissa ja akuissa olevien arvokkaiden kriittisten materiaalien talteen ottamiselle ja uudelleenkäytölle. Jatkuvaa uusien materiaalien louhimista ei pidetä kestävänä toimintamallina.

– Kierrätyksen merkittävyyttä korostaa se, että paristojen ja akkujen määrä kodeissa ja teollisuudessa kasvaa voimakkaasti. Osaltaan kasvua lisää vihreä siirtymä itse, sillä esimerkiksi tuulivoiman varastointiin ja sähköisiin liikkumisvälineisiin tarvitaan akkuja, avaa Stenbäck.

Näin kierrätät kodin paristot ja pienakut:

  1. Perusta kodin kierrätyspiste esimerkiksi pieneen muovipussiin tai muoviseen laatikkoon.
  2. Teippaa paristojen ja akkujen navat heti käytöstä poistamisen jälkeen. Mikä tahansa teippi käy. Jätä tuotetiedot näkyviin eli teippaa vain virtanavat.
  3. Vie kaupan kierrätyspisteelle samalla, kun viet palautuspullot. Käytöstä poistettuja paristoja ja akkuja vastaanottavat kaikki niitä myyvät kaupat. Jos keräyslaatikko ei ole kaupassa esillä, voit antaa paristot ja akut suoraan henkilökunnalle.

Lisätietoja:

Liisa-Marie Stenbäck, toimitusjohtaja, Recser Oy
p. +358 (0)10 249 1704
liisa-marie.stenback@recser.fi

Sari Ristaniemi, ryhmäpäällikkö, SOK
p. 040 753 6812
sari.ristaniemi@sok.fi