Lähiruokareseptejä
Lähiruokaohjeet suunniteltu yhteistyössä Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Katja Rissasen kanssa.
Kesävartaat
4:lle
Ainekset:
1 pkt Roinilan makkaraa
0,5 kg paikallisia uusia perunoita
2rkl öljyä
½ nippua timjamia
(1 valkosipulin kynsi )
1tl hunajaa
suolaa, pippuria
1. Keitä perunat melkein kypsiksi ja grillaa makkarat lähes valmiiksi.
2. Anna perunoiden jäähtyä hetki. Pilko makkarat ja tarvittaessa perunat samankokoisiksi paloiksi. Pujota makkaranpalat ja perunat vartaisiin. Valmista öljy sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Valele
vartaat öljyllä ja anna paahtua hetki grillin lämmössä.
Paahtosuola
Ainekset:
2rkl suolaa
2dl Rapion Myllyn ruisjauhoja
50g voita
1. Kuumenna suola paistinpannulla, käytä mieluiten valurautapannua.
2. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja anna niiden paahtua hiukan. Varo polttamasta.
3. Lisää lopuksi voi ja annan sen sulaa sekaan. Sekoita. Kun voi on sulanut, on paahtosuola valmista. Maistuu erinomaisesti uusien perunoiden kanssa. Säilyy kylmässä noin viikon.
Huikopala muikkulehtikääröt
Ainekset:
1 dl Rapion Myllyn ohra- tai kaurahelmiä
1tlk Kutvosen tai Kalakontin muikkusäilyke
1 pussi Järvikylän Romano-salaatti
1 prk smetanaa
½ nippua Järvikylän tilliä
2tl sitruunan mehua
1tl sitruunapippuria
Päivärinteen ruislastut
sipulin varsia
1. Keitä ohra- tai kaurahelmet väljässä vedessä n. 40min, tarkista kypsyys maistamalla. Keittoaika on pitkä, joten voit keittää samalla hiukan enemmän ja käyttää helmiä salaatissa tai lisukkeen myös muissa ruuissa. Voit keittää helmet valmiiksi jo edellisenä päivänä.
2. Valmista muikkutäyte sekoittamalla mausteet smetanan sekaan ja lisää sitruunan mehu. Hienonna tilli ja lisää se täytteeseen. Kaada muikkusäilykkeestä ylimääräinen neste pois ja lisää muikut varovaisesti sekoittaen täytteeseen. Laita kylmään maustumaan.
3. Pese salaatin lehdet ja kuivaa pyyhkeellä tai käsipyyhepaperilla. Jos lehdet ovat paksuja, voit varovaisesti leikata lehden takaa lehtiruodetta ohuemmaksi. Näin salaatin lehti rullautuu helpommin.
4. Laita noin ruokalusikallinen täytettä lehdelle ja rullaa lehti käärölle. Asettele lautaselle vieri viereen.
5. Lisää kylkeen Päivärinteen ruislastuja ja koristele sipulinvarsilla.