Osuuskauppa Suur-Savolla onnistunut alkuvuosi


20.9.2021

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti tammi-elokuussa 2021 oli 349,0 miljoonaa euroa. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 25,8 miljoonaa euroa. Konsernin toiminnan tulos tammi-elokuulta oli 6,5 miljoonaa euroa.

Kokonaiskehitys S-ryhmän kärkeä – toimialoilla vaihteleva kehitys

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin liikevaihto tammi-elokuulta oli 286,7 miljoonaa euroa, kasvua edelliseen vuoteen oli 7,8 %. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi jo toista vuotta peräkkäin, mutta koronan ja kotona syömisen vaikutus on tasaantunut edellisestä keväästä. Suhteellisesti eniten kasvoi autokaupan liikevaihto. Positiiviseen kehitykseen vaikutti nykyisten toimipaikkojen hyvän kehityksen lisäksi keväällä Vantaalle avattu vaihtoautomyymälä, jonka toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihdon kehitys on ollut kaksijakoinen. Liikevaihtoa on lisännyt ennen kaikkea polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen kohoaminen koko alkuvuoden ajan sekä liikkumisen lisääntyminen verrattuna edelliseen kevääseen. Toisaalta sisäkauppa kärsi ravintoloiden koronarajoituksista. Eniten rajoitukset vaikuttivat matkailu- ja ravitsemiskauppaan, ja sielläkin vaikutus on ollut kaksijakoinen. Kotimaan matkailun suosio lisäsi hotellien liikevaihtoa, mutta rajoitukset ja epävarmuus heikensivät ravintoloiden ja tapahtumien myyntiä. Terveyspalveluiden liikevaihto on pysynyt lähes edellisen vuoden tasolla. Toukokuun alussa ostettu pesulatoiminta liitettiin osuuskauppakonserniin, mikä vaikutti hieman kokonaisliikevaihdon kehitykseen.

Kesän tuloskausi on lyhyt

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin toiminnan tulos oli 6,5 miljoonaa euroa. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli 2,1 miljoonaa euroa. Tuloksen kannalta onnistunut kesäkauppa on osuuskaupalle, kuten monelle muullekin eteläsavolaiselle yritykselle, erittäin tärkeä.

Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys varmisti koko konsernin tulosta. Myös autokaupassa tuloskehitys oli positiivinen. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa ravintoloiden rajoitukset, tapahtumien järjestämisen epävarmuus sekä mm. Savonlinnan oopperajuhlien puuttuminen heijastuivat negatiivisesti tulokseen. Ravintolarajoitukset sekä ryhmämatkailijoiden puuttuminen haittasivat myös liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa.

 

Uusia toimitiloja ja toiminnan laajentumista

Merkittävimpiä investointeja alkuvuoden aikana olivat uusi Sale-myymälä Mikkelin Nuijamieheen sekä uusi autokaupan toimitila Savonlinnan Mertalaan. Mertalassa autokaupan kanssa samalle tontille rakennettiin uusi ABC-automaatti. Vanha huoltamorakennus purettiin ja Cafe Mertala siirtyi S-marketin kiinteistöön remontoituihin tiloihin. Markettoimialalla jatkuivat S-marketien konseptiuudistukset ja S-market Haukivuorella toteutettiin myymälän peruskorjaus. ABC Juvan liikennemyymälä peruskorjattiin ja ABC Kuortin Salen kylmälaitteet uusittiin.

Savonlinnassa Original Sokos Hotel Seurahuoneen ravintola Mefiston tilalle valmistui kokous- ja tapahtumatila Luoto. Myös Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin kokoustilat uudistettiin. Osuuskaupan ravintolatoimiala laajeni uusiin yksiköihin, kun Saimaa Stadiumin ja Mikkelin raviradan ravintolatoiminnat siirtyivät kesällä osuuskaupalle.

Mikkelin Pesulan liiketoimintakauppa täydentää hyvin osuuskaupan kokonaistoimintaa ja palvelee sekä majoituskaupan tarpeita että työvaatteiden huoltoa.

Osuuskauppa Suur-Savon investoinnit vuonna 2021 tulevat olemaan yhteensä noin 16 milj. euroa.

Vastuullinen toiminta osa Osuuskauppa Suur-Savon arkea

Vastuullisena maakunnallisena toimijana Osuuskauppa Suur-Savo on mukana tekemässä ja tukemassa asioita, joilla teemme Etelä-Savosta paremman paikan elää. Kaikessa toiminnassamme edistämme kiertotaloutta, kannustamme asiakkaitamme vastuullisiin valintoihin ja päätöksissämme huomioimme luonnon ja ilmaston. Tämä näkyy mm. toimipaikkojemme rakentamisessa ja peruskorjauksissa, joissa kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Myös nuorten työllistäminen on yksi osa osuuskaupan vastuullista toimintaa. Tänä vuonna Osuuskauppa Suur-Savolla työskenteli noin 500 kesätyöntekijää ja lähes 450 Tutustu ja tienaa ‑harjoittelijaa.

Näkymät loppuvuodelle

Koronarajoitteiden helpottaminen ja yleinen taloudellinen optimismi luovat uskoa kehityksen kääntymisestä parempaan. Osuuskaupan myyntiennuste vuodelle 2021 on 500 miljoonaa euroa. Alkuvuoden tuloksen perusteella koko vuoden tulosennuste on noin 8 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja
Ari Miettinen,
puh. 050 531 9550