Mene Etusivulle

Reseptit

Vuonna 2025 juhlimme Suur-Savon Leipomon 100-vuotisjuhlavuotta. Osana juhlavuotta haluamme tuoda teille maukkaita reseptejä, joissa on hyödynnetty Suur-Savon Leipomon tuotteita.

Kokeile näitä

  • 100-vuotisjuhla-ruisreikäleipäkakku

    2 kpl Suur-Savon Leipomon ruisreikäleipää2-3 dl vettä1 kpl kalaliemikuutioHalkaise ruisreikäleivät keskeltä niin, että saat pohjan ja kannen. Kuumenna vesi ja liota kalaliemikuutio veteen. Asettele ruisreikäleivät leivinpaperille niin, että leikattu pinta on ylöspäin. Kostuta leivät kalaliemellä reilusti reunoja myöten.TÄYTE600g maustamatonta tuorejuustoa 2dl kuohukermaa 200-250 g kylmäsavulohta 1 ½ -2 dl suolakurkkua puolikas punasipuli puolikkaan sitruunan mehu tilli mustapippuriPilko kylmäsavulohi, suolakurkut, punasipuli ja tilli pieneksi. Jätä osa täytteistä sivuun kakun koristelua varten. Vatkaa kuohukerma notkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, lohi, suolakurkut, punasipuli ja tilli kerman joukkoon. Sekoita hyvin. Mausta sitruunan mehulla ja mustapippurilla.Kokoa kakku. Laita alimmaiseksi ruisreikäleipien pohjat ja päällimmäiseksi kannet. Jaa täyte leipien väliin lusikalla niin, että päällimmäiseksi riittää vielä täytettä. Koristele päällinen sivuun ottamillasi täytteillä.Kakku paranee ja maustuu saatuaan levätä yön yli. Joten tämän ihanuuden voit huoletta tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua
  • Ruisleipätikut ja aioli

    RuisleipätikutMarskin arinaruisleipää tai juhlareikäleipääValkosipulinkynsiÖljyäSuolaaLeikkaa ruisleipäviipaleet ohuiksi noin 1-2 cm levyisiksi tikuiksi. Purista valkosipulinkynsi öljyn joukkoon ja lisää suola. Levitä tikut leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele leivät pullasudin avulla valkosipuliöljyllä. Paista uunissa 250 asteessa rapeaksi, noin 5-8 min.Aioli2 kananmunan keltuaista2,5 dl rypsiöljyä3 valkosipulinkynttä2 rkl sitruunanmehua0,5 tl suolaaOta munat ja öljy huoneenlämpöön pari tuntia ennen aiolin valmistamista. Kuori valkosipulinkynnet. Murskaa tai raasta ne korkeaan kulhoon tai kannuun. Lisää keltuaiset, sitruunamehu ja suola. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Lisää öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana koneen käydessä. Valmis aioli on sakeaa ja sileää. Tarjoile ruisleipätikut aiolin kanssa.
  • Täytetyt rinkelit

    4 kpl Suur-Savon leipomon vesirinkeleitä5 rkl maustamatonta tuorejuustoa100 g leipäjuustoa50 g ohuita kylmäsavuhärkäviipaleitaMansikoitaSalaattiaHalkaise rinkeli ja sivele pinnoille tuorejuustoa. Ota esim. pienellä piparkakkumuotilla juustosta palasia. Viipaloi mansikat. Täytä rinkelit liha- ja mansikkaviipaleilla, juustolla ja salaatilla.
  • Hampparipelti ala Leipomo

    6 kpl Suur-Savon Leipomon vehnäsämpylää400-700 g Jauhelihaa1 kpl Sipulia4 rkl ketsuppia4 rkl tomaattipyrettä3-4 rkl soijakastiketta3-4 rkl sinappiasuolaamustapippuriapaprikajauhettavoisulaa12 kpl cheddar juustosiivujaPilko sipuli ja kuullota hetki öljyssä pannulla. Lisää pannulle jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää mausteet, ketsuppi, sinappi, soijakastike ja tomaattipyree. Maista ja lisää mausteita makusi mukaan.Halkaise vehnäsämpylät ja asettele pohjat uunivuokaan vieretysten. Kostuta sämpylän pohjat esim. lusikkaa tai pullasutia käyttäen voisulalla. Laita pohjien päälle cheddar juustoviipale. Levitä jauhelihaseos juuston päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita toinen cheddarjuustoviipale jauhelihan päälle. Paina sämpylän kannet tiiviisti vielä päälle ja voitele sämpylän pinta voisulalla.Paista uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Tarjoile salaatin, tomaatin ja suolakurkun kera.
  • Paahdettu tomaatti-fetadippi ja patonkiviipaleet

    OliiviöljyKirsikkatomaattimustapippuriFeta blokkimausteita (oregano, timjami ym.)Suur-Savon leipomon Rustiikkinen vehnäpatonkiHalkaise kirsikkatomaatit ja levitä uunivuokaan, lorauta öljyä tomaattien päälle ja mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.Paahda tomaatteja uunissa 200 asteessa n. 20 min.Viipaloi patonki n. 1cm paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet öljyllä. Asettele patonkiviipaleet piirakkavuoan reunoille ympyrän muotoon. Nosta fetablokki vuoan keskelle ja paahdetut tomaatit fetan ympärille.Lorauta öljyä vielä myös fetan päälle. Voit lisätä mausteita makusi mukaan myös fetan päälle.Paista uunissa 200 asteessa n. 15-20 min tai niin kauan kuin feta pehmenee ja patongit rapeutuvat. Muussaa fetaa haarukalla ja sekoita tomaatin kanssa. Kasta leivät fetaan ja nauti!
  • Notskileivät

    Suur-Savon Leipomon ArinakauraleipäOivariiniKermajuusto tai cheddar siivujaLeikkelesiivuja makusi mukaanOta Arinakauraleivästä parit toisilleen. Voitele pohja ja kansi oivariinilla. Laita pohjan päälle valitsemasi juustoviipaleet sekä leikkele, päällimmäiseksi vielä juustoviipaleet sekä kansi.Kääri leivät yksitellen leivinpaperin ja folion sisään. Nyt leivät ovat valmiina grilliin tai nuotiolle. Lämmitä leipiä niin kauan, että juusto sulaa ja leivän pinta rapeutuu.
  • Jalopeno-cheddar -patonki

    1 kpl Suur-Savon Leipomon Rustiikkinen vehnäpatonki½ dl jalapeno viipaleita150g cheddar raastettan. 10 siivua salamiaLeikkaa veitsellä patonkiin syviä viiltoja. Leikkaa salamit suikaleiksi ja pilko jalapenot pieneksi. Sekoita salami, jalapenot ja cheddar raaste keskenään.Laita raasteseosta jokaisen patonki viipaleen väliin, loput raasteet voit ripotella patongin päälle.Paista uunissa 200 asteessa n. 10 min tai niin, että juusto sulaa.Vinkki: Jalapenon määrää vähentämällä tai lisäämällä voit tehdä patongista miedomman tai tulisemman. Testaa tulista versiota ja dippaa viipaleita turkkilaiseen jogurttiin.
  • Aamupalarinkelit

    6 kpl Suur-Savon Leipomon vesirinkeleitä4 dl maitoa6 kpl kananmunia6 kpl palvikinkkuviipaleita150 g juustoraastettaMustapippuriSuolaPersilja tai ruohosipuliKasta vesirinkelit maidossa. Tämä onnistuu parhaiten keittolautasen avulla. Laita rinkelit uunivuokaan vieretysten.Ripottele juustoraastetta vesirinkelin reunoille sekä reikään. Levitä palvikinkkuviipale kuppimaiseksi vesirinkelin reikään. Riko varovasti kananmuna kinkun päälle ”kuppiin”.Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle vielä juustoraastetta.Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 200 asteessa n. 15 min. Ota folio pois uunivuoan päältä ja paista vielä n. 5 min niin, että pinta ruskistuu kauniisti.Ripottele päälle vielä tuoretta persiljaa tai ruohosipulia.
  • Laiskiaispitko

    1 kpl Suur-Savon Leipomon KilopitkoTÄYTE1 dl Mansikkahillo/Vadelmahillo/Mantelimassa1 dl Vispikerma1/2 dl Vaniljarahka(Sokeri)TAIBiscoff levite½ -1 dl mansikkahillo/vadelmahillo1 dl Vispikerma½ vaniljarahka(Sokeri)Halkaise Kilopitko niin, että saat pitkosta pohjan ja kannen.Vaahdota kerma ja mausta vaniljarahkalla. Levitä pohjan päälle haluamasi maku vaihtoehto.Biscoff versiossa suosittelemme levittämään ensin biscoff levitteen ja sitten hillon. Käytä keksilevitettä hetki mikrossa, jotta saat siitä notkeampaa.Pursota seuraavaksi kerma. Nosta kansi päälle ja viimeistele tomusokerilla.Pitkon leikkaaminen onnistuu parhaiten sahalaitaisella veitsellä.
  • Karpalo-kinuskiunelma

    1 kpl Suur-Savon leipomon Kinuski-vaniljapitkoa½ -1 dl karpaloita (pakaste)3 rkl kinuskikastikettaTomusokeriaOta karpalot sulamaan hetki ennen pitkon täyttämistä.Ripottele karpalot kinuskipitkon päälle tasaisesti makusi mukaan. Valuta kinuskikastiketta leivoksen päälle edes takaisin esim. ruokalusikkaa käyttäen. Viimeistele tomusokerilla.
  • Köyhän kunkun kakku

    ½ Suur-Savon Leipomon KilopitkoMunamaito2 kananmunaa3 dl maitoa2 rkl sokeria1 tl vaniljasokeriaLisäksi2 rkl voitaJäätelöäMarjojaTomusokeriaViipaloi Kilopitko.Riko munien rakenne kulhossa. Vatkaa maito ja sokerit munien joukkoon. Kaada seos laakeaan vuokaan.Laita pullaviipaleet munamaitoon ja anna nesteen imeytyä niihin. Käännä viipaleet.Kuumenna nokare voita paistinpannulla. Ruskista pullaviipaleet voissa miedolla lämmöllä molemmin puolin.Kasaa viipaleet tarjoiluastialle ja tarjoile jäätelön ja marjojen kanssa.Koristele lopuksi tomusokerilla.
  • Vadelma-suklaapitko

    Suur-Savon Leipomon Ässäpitkovadelma2 dl vispikerma100 g suklaaMittaa ½ dl kermaa mikron kestävään astiaan, lisää suklaa paloina.Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää kermavaahto vähitellen suklaan sekaan.Anna valmiin suklaavaahdon jähmettyä jääkaapissa n. 1 h ajan.Puolita vadelmat ja asettele ne Ässäpitkon päälle mielesi mukaan.Pursota hieman jähmettynyt suklaavaahto leivoksen päälle ja koristele suklaa rouheella.
  • Mansikkacroissant

    6 kpl Suur-Savon Leipomon Croissanteja2 dl Vispikerma2 dl Mansikkarahka1 dl Mansikkahillo1 -2 dl VaniljakreemiLeikkaa croissantin päältä kolmion muotoinen siivu pois.Vaahdota vispikerma ja lisää mansikkarahka kerman joukkoon, mausta tarvittaessa sokerilla.Täytä croissant käyttäen apuna lusikkaa tai pursotin pussia.Croissantin pohjalle ensin mansikkahillo, sitten vaniljakreemi ja päällimmäiseksi kermarahkaseos.
  • Täytetyt leivät

    KinkkuleivätMarskin ArinaruisleipääKinkkusiivujaVoitele leivät ja viipaloi päälle kinkkua. Tarjoile halutessasi sinapin kera.--SavukalaleivätSuur-Savon Leipomon Juhlapala-leipää1 prk kermaviiliä200 g savulohta1 sipuli pilkottuna1 dl suolakurkkua kuutioinatilliä, mustapippuriadijonsinappiaSekoita kermaviilin joukkoon pilkottu sipuli, suolakurkkukuutiot ja savulohi.Mausta tillillä, mustapippurilla ja dijonsinapilla.Täytä ruispalat täytteellä. Lisää halutessasi keitettyä kananmunaa ja marinoitua punasipulia.--KylmäsavuhärkäleivätSuur-Savon Leipomon perunarieskojaKylmäsavuhärkäleikkelettäSalaattia, tomaattiaVoitele leivät ja täytä leivät salaatilla, tomaatilla ja kylmäsavuhärkäleikkeleellä.--Tomaatti-mozzarellaleivätMarskin ArinakauraleipääPestoaTomaattiaMozzarellaaBasilikaaVoitele leivät pestolla, viipaloi päälle tomaattia ja murenna lopuksi mozzarella. Koristele basilikalla.
  • Leipurimestarin täytekakkuniksi

    Suur-Savon Leipomon historiassa pitkä ja merkittävä ajanjakso on Olavi Villan kausi leipurimestarina vuosina 1963–1997. Ahkera toiminnan kehittäjä ja tuotteiden markkinoija teki leipomoa tutuksi kautta valtakunnan. Vuonna 1974 hän oli johtamassa leipomon siirtymistä Kansankadulta uuteen Pursialan kiinteistöön. Villan johdolla hyvää tulosta tehnyt leipomo selvisi myös S-ryhmän rajusta saneerausohjelmasta 1980-luvulla ja suuntasi entistä vahvempana tuleville vuosikymmenille.Eläkkeelläkään leipurimestarin taidot eivät ole ruostuneet. Lastenlasten kesävierailujen ykköstoive on perinteinen mansikkakakku. Olavi Villan niksi täydelliseen kakkuun liittyy sen täytteeseen.Kakun väliin laitetaan tuoretta tai pakastettua, sokeroitua mansikkahilloa sekä suurin piirtein saman verran haarukalla löysäksi muusiksi paineltua banaania. Sekoitus yhdistetään kuohukermasta tehdyn kermavaahdon kanssa ja laitetaan kakun väliin.Lopputuloksesta leipurimestari Villa menee takuuseen: ”Se on pettämätön kuin Marskin Arinaruisleipä.”