Satavuotias Suur-Savon Leipomo on hyvin tunnettu niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa. Paikallinen leipomo luo omalta osaltaan alueen identiteettiä, se koetaan läheiseksi ja se herättää monen mielessä mukavia muistoja. Myös Osuuskauppa Suur-Savolle itselleen, sen myymälöille ja niiden henkilökunnalle omalla leipomolla on monella tavalla suuri merkitys.
S-ryhmässä tehtiin 1980-luvulla raju saneerausohjelma, jonka tuloksena leipomoiden ohella lopetettiin suurin osa muustakin teollisuudesta. Suur-Savon Leipomo oli kuitenkin vaikeinakin aikoina hyvää tulosta tekevä toimija, joten leivonta sai jatkua. Leipomon tulos tuli myllerrysten keskellä tarpeeseen, kun se jaettiin vuosittain omalle marketverkostolle. Toisaalta saneerauksen jälkeen uuteen nousuun lähtenyt, uudistunut myymäläverkosto antoi leipomolle imua, joka loi menekkituotteita ja uudenlaista tehokkuutta toimintaan. Yhä tänä päivänä Osuuskauppa Suur-Savon oman verkoston merkitys on leipomolle täysin keskeinen, vaikka tuotteita viedäänkin laajasti myös muualle.
– Osuuskaupan omat marketit ovat olennaisen tärkeä kivijalka toiminnalle, koska 3/4-osaa myynnistä tehdään niiden kautta. Toisaalta kohtuuhintaiset, laadukkaat tuotteet ovat tärkeitä omalle verkostolle. Tuotteet myyvät hyvin ja tuovat asiakkaita toimipaikkoihin, leipomopäällikkö Timo Parkkonen kertoo. Ainutlaatuisia tuotteita ja joustavaa toimintaa – Oman leipomon avulla voimme tarjota tuotteita, joita kilpailijoilla ei ole. Voimme olla mukana myös tuotekehityksessä ja testaamassa uusia tuotteita. Tutut tekijät ja sama työnantaja tekevät viestimisestä ja palautteen antamisesta jouhevaa, Mikkelin Prisman johtaja Jari Liimatainen sanoo. S-market Urpolan marketpäällikkö Niina Pöntinen kiittelee joustavuutta, jota oma leipomo tuo toimintaan.
– Jos esimerkiksi jostain kampanjatuotteesta on unohtunut tehdä tilaukset, leipomolle voi soittaa ja tuotteita saa vielä melko varmasti. Jos toimitus ei onnistu sieltä, leipomo on niin lähellä, että tuotteet voi tarvittaessa käydä hakemassa itse.
Niinan mukaan nimenomaan viikoittaiset hintakampanjat ovat toimivia, kun koko marketverkosto myy tuotteita samalla hinnalla ja ne saadaan myymälöissä näyttävästi esille. – Oman leipomon avulla voimme tuoda sesonkeihin joustavasti erilaisia tuotteita ja olla näin pitkin vuotta monipuolisia ja houkuttelevia, Sale Anttolan marketpäällikkö Hannes Salmi puolestaan korostaa.
Sesonkituotteista Hannes mainitsee esimerkiksi pääsiäisen aikaan myynnissä olevan rahkapitkon. Mikkeliläisille tutuin sesonkituote ja -tapahtuma on varmasti perinteinen vapun tippaleipien myynti, joka toteutetaan nykyisin Stellan Tähtitorilla ja Mikkelin Prisman aulassa. Tarjolla oleva valikoima on laajentunut nykyisin myös munkkeihin.
Lapsuuden makumuistoja Koska Suur-Savon Leipomon historia on pitkä, on lähes kaikilla eteläsavolaisilla henkilökohtaisia muistoja leipomon tuotteista. Niin on myös Osuuskauppa Suur-Savon omalla henkilöstöllä. – Ihan parhaita lapsuusmuistoja on, kun menimme mökille keskelle ei mitään, ja faija leikkasi tuoreesta Arinaruisleivästä pikkuisen liian paksun siipaleen ja siihen pantiin sitten reilusti voita päälle. Sen maun muistaa vieläkin täysin elävästi, Niina Pöntinen tunnelmoi. Jari Liimataisella muistot eivät rajoitu vain tuotteisiin vaan myös leipomoon itseensä.
– Äitini oli töissä leipomolla lähes koko työuransa eli yli 40 vuotta. Jo pikkupoikana olin välillä leipomolla apulaisena työntelemässä pinnavaunuja. Tähtihetkiä olivat ne, kun pääsi taukotilaan, jossa oli aina tarjolla tuoretta pullaa.
Lapsena Jarin ykkösherkkua olivat kuitenkin leipomon perinteisin tuote eli rinkelit, joita syötiin voin kanssa.
– Leipomolla oli myös hyvin tiivis työyhteisö ja äidillä oli hyviä työkavereita koko työuran ajan. Lisäksi kun asuimme Suur-Savon työsuhdeasunnossa, omakin kosketus osuustoimintaan oli hyvin tiivis lapsesta alkaen, Jari painottaa. Myös Hannes Salmi muistaa lapsuudestaan, että kotona pöydältä löytyi aina Suur-Savon Leipomon voirinkelipussi.
– Se on hyvin perinteikäs tuote, joka on tehty samalla reseptillä vuosikymmeniä. Myös kone, jolla rinkelit tehdään, on useita kymmeniä vuosia vanha. Oli mukava päästä tutustumaan muun muassa siihen, kun vierailimme pari vuotta sitten leipomolla.
Hanneksen mukaan perinteet näkyvät muissakin tuotteissa, kuten Kilopitkossa, jota tehdään edelleen alkuperäisellä, vanhalla reseptillä. Lue koko Suur-Savon Leipomon tarina Osuuskauppa Suur-Savon verkkosivuilta: Suur-Savon Leipomo – Suur-Savo