Kalenterireseptit


Julkaisimme vuoden 2023 seinäkalenterissamme 12 paikallisen tuottajan reseptiä.

Pyyn maatilan porkkanapiirakka

Uunipellillinen

POHJA
6 kananmunaa
5 dl sokeria
3 dl rypsiöljyä
16 dl karkeaa porkkanaraastetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
7 dl vehnäjauhoja

KUORRUTUS
50 g sulatettua voita
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
mantelirouhetta

VALMISTUS:
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy ja porkkanaraaste vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, korkeareunaiselle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

KUORRUTUKSEN VALMISTUS:
Sulata voi. Lisää jäähtyneeseen voihin tuorejuusto, vaniljasokeri ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Halutessasi voit tehdä haarukalla kuorrutuksen pintaan ristikkokuvion ja ripotella päälle mantelirouhetta.

Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomat tuuttipullat


Kuva: Virtasalmen Viljatuote

JUUREN AINEKSET
2½ dl maitoa (+37 astetta)
25 g hiivaa
1 tl sokeria
1½ dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pullajauhoseosta

JUUREEN LISÄTÄÄN
1 kananmuna sekoittaen
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
¾ dl sokeria
75 g voita (pehmeää)
3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pullajauhoseosta (225 g)

PÄÄLLE
kananmunaa, raesokeria

TÄYTTEEKSI
kermavaahtoa, mansikkahilloa

VALMISTUS:
JUURI
Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen maito. Lisää sokeri ja pullajauhoseos. Anna olla lämpimässä paikassa n. 10 minuuttia ( tai kunnes kuplii).

LISÄÄ
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna ja kuivat aineet taikinajuureen. Lisää pehmeä voi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti käsin tai konetta/sähkövatkainta käyttäen. Leivo gluteeniton pullataikina heti pikkupulliksi ja pyörittele ne edelleen sopivan mittaisiksi pötköiksi. Pyöritä pötkö kartion mallisen foliotuutin päälle varovasti. Kohota leivinpaperin päällä pellillä leivinliinalla suojattuna noin puolen tunnin ajan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 7-10 min. Täytä gluteenittomat tuuttipullat hieman jäähtyneenä haluamillasi täytteillä.

Heikkilän Yrttitilan yrttinen kasvissosekeitto

Perunaa, porkkanaa, palsternakkaa tai muita kasviksia oman maun mukaan
1 prk Valio Koskenlaskija Ruoka & dippiä
ruokakermaa
Heikkilän Veeran Valkosipuli -yrttidippiä
Heikkilän Oton Oiva -yrttidippiä
(suolaa)

Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Keitinveden voi käyttää notkistamaan keittoa. Lisää Koskenlaskija, ruokakerma ja maun mukaan Heikkilän yrttidippejä. Keitä hetki ja tarkista maku. Tarjoa leivän, ruisnappien ja yrttilevitteen kanssa.

Yrttilevite
rahkaa 50%
Oivariinia 50%
Veeran Valkosipuli yrttidippiä

Anna Oivariinin notkistua huoneenlämmössä. Sekoita joukkoon rahka ja mausta yrttidipillä. Anna maustua jääkaapissa vähintään 10 minuuttia.

KaaKanan munakasrulla

6 KaaKanan kananmunaa
5 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Täyte
500 g jauhelihaa
3 tl jauhelihamaustetta
1 paprika
1 punasipuli
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl juustoraastetta

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito, vehnäjauho, suola ja pippuri. Paista leivinpaperilla 225 astetta noin 15-20 min. Kumoa kypsä munakas toiselle paperille ja jäähdytä vähän aikaa.

Ruskista jauheliha, lisää pilkottu punasipuli ja paprika jauhelihan joukkoon pannulle. Mausta. Sekoita joukkoon tuorejuusto.

Levitä täyte munakaslevylle. Lisää puolet juustoraasteesta täytteen päälle. Kääri rullalle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta ja kuorruta rullaa hetken aikaa uunissa, että juusto ehtii hieman gratinoitua.

Vierulan Tilan marjagranola

3 dl suomalaisia kaurahiutaleita
2 dl suomalaisia ruishiutaleita
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1–2 tl kanelia
½ dl suomalaista hunajaa
½ dl suomalaista rypsiöljyä
1-2 dl  Vierulan Tilan pakastekuivattuja marjoja, esim. mansikka, mustikka tai vadelma

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Yhdistä kaikki kuivat aineet marjoja lukuun ottamatta kulhossa. Sekoita hunaja ja öljy huolellisesti joukkoon. Levitä seos leivinpaperoidulle uunipellille. Paista uunin alaosassa 15–25 minuuttia. Sekoita viiden minuutin välein ja tarkkaile, ettei granola tummu liikaa. Ota granola uunista ja anna jäähtyä. Sekoita pakastekuivatut marjat joukkoon. Säilytä kannellisessa lasipurkissa.

Rapion Myllyn ohrarieska

5 dl vettä
4 dl Rapion Myllyn Rieskaryynejä
1 l rasvaista piimää
1 muna
1 tl (reilu) suolaa
2 rkl voisulaa

Laita ryynit turpoamaan veteen vähintään tunniksi. Lisää piimä, muna, suola ja voisula. Sekoita ja kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Paista rieskaa 200 asteessa noin 50-60 min, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna rieskan hetki jäähtyä ennen leikkaamista.Tarjoa munavoin kanssa.

Vinkkejä:
- Pienen osan piimästä voi vaihtaa kermaan tai kermaviiliin.
- Ryynejä voi turvottaa vaikka yön yli, laita silloin astia kylmään.
- Koska seos on aluksi hyvin löysää, tarkista, että uunipelti on suora.

Hämälän Tilan hyrskypotut

1 kg Hämälän Tilan varhaisperunoita
2 l vettä + 1 tl suolaa
4 kpl kevätsipulinvartta
1 ruukku tilliä
250 g (1 prk) ranskankermaa
50 g voita

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Pienet kypsyvät 10 minuutissa, isot 15–20 minuutissa. Hienonna sipulinvarret ja tilli perunoiden kypsyessä. Kaada keitinvesi kattilasta. Lisää sipulinvarret, tilli, ranskankerma ja voi perunoiden joukkoon. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Tarjoile heti.

Vinkki: Voit käyttää ranskankerman tilalla myös smetanaa.

Saimaan Marjamarkkinoinnin mustikkapiirakka

Pohja:
100 g margariinia/voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl mustikoita
1 purkki (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Lisää kuivat ainesosat seokseen. Painele taikina halkaisijaltaan 25 cm vuokaan. Levitä mustikat piirakkapohjalle. Jos käytät jäisiä marjoja, sekoita niihin
1 rkl perunajauhoja. Sekoita täytteen ainesosat yhteen ja kaada seos marjojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 30 min tai kunnes piirakka on kypsä.

Heinäsaaren satokauden kasvisrullaa ja Pirulaisen hilloketta

2 isoa sipulia
3 porkkanaa
500 g valkokaalia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
pippuria
1 prk (320 g) Heinäsaaren Pirulaisen hilloketta
1 pkt pehmeitä tortillalevyjä

Kuori ja suikaloi sipulit, porkkanat ja kaali. Kuullota kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä n. 5–10 minuuttia, kunnes alkavat hieman pehmenemään. Lisää murskattu valkosipuli ja pyörittele hetki. Lisää puoli purkillista Heinäsaaren Pirulaisen hilloketta ja mausta täyte suolalla ja pippurilla. Levitä lämmintä täytettä haluamasi kerros tortillalevyjen päälle ja kääri levyt tiiviiksi rullaksi. Tarjoile sellaisenaan tai leikkaa rullasta halutessasi sopivia kappaleita ja asettele pystyasentoon tarjoiluvadille. Tarjoa lisukkeena Heinäsaaren Pirulaisen hilloketta.

P.S. Kasvisrullat on kätevä tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Tällöin lämmitä rullat uunissa miedolla lämmöllä ennen tarjoilua.

Luomupuutarha Janne Ylösen sinihomejuusto-tomaattisalaatti

500 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
170 g sinihomejuustoa muruina
1 kevätsipuli silputtuna tai tavallista pilkottuna
2 pehmeää taatelia pienittynä
2 rkl öljyä
mustapippuria

Kerrosta laakealle lautaselle puolitetut kirsikkatomaatit ja murusteltu sinihomejuusto. Ripottele päälle silputtua kevätsipulia ja taatelia. Valuta pinnalle öljyä ja rouhi reilusti mustapippuria. Tarjoa lisäkesalaattina.

Puumalan lämmin kylmäsavulohisalaatti

5-6 viipaletta Puumalan kylmäsavulohta
n. 80 g amerikansalaattia
5-6 kpl kirsikkatomaattia puolitettuina
n. 20 g suolakurkkukuutioita
n. 20-30 kpl kuorittuja katkarapuja
2-3 tillinoksaa
puolikas sitruuna lohkoina
n. 1 rkl chilimajoneesia
lämmintä patonkia

Tee salaattipohja käyttäen salaattia, tomaatteja ja suolakurkkukuutioita. Käytä kylmäsavulohiviipaleet pikaisesti kuumalla pannulla. Aseta viipaleet salaatin päälle tähtikuvioon. Lisää keskelle chilimajoneesi, jonka päälle katkaravut. Viimeistele annos asettamalla tilli annoksen päälle ja sitruunalohkot annoksen laidalle. Lisää lämmin patonki sopiviksi paloiksi leikattuna lautasen reunalle ja nauti hyvässä seurassa.

Hauhalan Hanhifarmin kokonainen hanhipaisti

Kuva: Jaakko Martikainen

1 Hauhalan hanhi
hanhen kaularanka, sydän, maksa ja kivipiira (löytyvät pussista hanhen sisältä)
hienoa merisuolaa
3–5 hapokasta omenaa
3 valkosipulinkynttä
200–300 g kuivattuja aprikooseja
1 pnt tuoretta rosmariinia
1 pnt tuoretta timjamia
(paistinarua sitomiseen)
100 g liemijuureksia (esim. porkkanaa, selleriä, palsternakkaa)
6 rkl hanhenrasvaa paistamiseen
1 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
suolaa
mustapippuria
tilkka madeiraa
2–3 rkl hunajaa
noin 1 kg perunoita tai juureksia (esim. porkkanoita, sipulia, punasipulia ja palsternakkaa) 

Poista hanhen sisältä löytyvät kaularanka sekä erilliseen pussiin pakatut sydän, maksa ja kivipiira. Leikkaa siipien kärjet toisen nivelen kohdalta. Pilko sisäelimet puolen sentin kuutioiksi ja ripottele niiden päälle hienoa merisuolaa. Pilko omenat lohkoiksi ja hienonna valkosipuli. Sekoita sisäelinkuutiot, valkosipuli, omenalohkot ja kuivatut aprikoosit kulhossa. Silppua kolmannes rosmariinista ja timjamista, lisää yrttisilppu seokseen.

Laita hanhi uunipellille ja täytä se seoksella. Sido hanhen koivet yhteen. Sido myös siivet niin, että ne pysyvät kiinni hanhessa. Hiero hanhen pintaan merisuolaa sekä loput rosmariinista ja timjamista (säästä molemmista yksi oksa liemeen). Kypsennä hanhea 120-asteisessa uunissa 5 tuntia. 

Kuori liemijuurekset ja pilko ne ronskisti. Ruskista siipien kärjet, kaularanka ja liemijuurekset kattilassa ruokalusikallisessa hanhenrasvaa. Lisää päälle kuumaa vettä niin, että luut peittyvät. Keitä lientä miedolla lämmöllä hanhen kypsennyksen ajan. Kun keittoaikaa on noin tunti jäljellä, lisää kattilaan rosmariinin- ja timjaminoksa. Siivilöi liemi.

Valmista kastike: ruskista rasvassa vehnäjauhoja, ja kaada hanhen liemi päälle koko ajan vatkaten. Mausta suolalla, mustapippurilla ja madeiralla. Tee hanhelle lopuksi hunajaglaseeraus: sivele hanhen pintaan juoksevaksi lämmitettyä hunajaa ja paista hanhea 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Paista kuoritut ja pilkotut lisäkejuurekset 5 ruokalusikallisessa hanhenrasvaa sillä välin, kun hanhi saa kauniin glaseerauspinnan uunissa. Lisää hiukan suolaa.

Tarjoile juurekset, hanhen sisällä kypsynyt hedelmä-sisäelintäyte ja kastike hanhen kanssa.